2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Nefes'in Hayatımızda ki Yeri
YAZI #3937 © Yazan Psk.Mehmet BAKAY | Yayın Ekim 2017
NEFES
NEFESE yaklaşımımız 3 ana şekildedir.
1. Fiziksel seviye
2. Duygusal seviye
3. Ruhsal seviye
4. Vücudumuza ve organlarımıza yaşamlarını sürdürebilmeleri için gereksinim duydukları oksijeni sağlar
5. – Vücuttan atılması gereken atık ve toksinlerden kurtulma yoludur.
6. Oksijen vücudun ana ihtiyacıdır: İç organların, bezlerin, sinir sistemi ve beynin çalışması için elzemdir. Besin olmadan birkaç hafta, su olmadan birkaç gün yaşanabilir ama oksijen olmadan birkaç dakikadan fazla yaşanamaz.
7. Beynin diğer organlara oranla daha fazla oksijene gereksinimi vardır. Yeterli oksijen almazsa zihinsel bulanıklık, olumsuz düşünce, depresyon ve peşinden işitme ve görme bozuklukları başlar. Yaşlılar ve damar tıkanıklığı olanlar beyinlerine yeterli oksijen gitmediğinden genellikle olumsuz ve depresif olur. Akut bir dolaşım bozukluğunun kalbe giden oksijeni durdurması kalp krizi, beyne giden oksijeni durdurması da beyin kanamasına yol açar. Yetersiz oksijen almanın yaratabileceği rahatsızlık ve hastalıkların listesi uzun: Sonuç olarak oksijen “kaliteli ve sağlıklı” bir yaşam için çok önemli ve gerekli!
8. Özellikle oturarak çalışan insanların devamlı yorgun hissetmeleri, sinirli ve verimsiz olmalarının ana sebeplerinden biri yetersiz oksijendir. Uyku düzenlerinde de problem yaşarlar ve dolayısıyla güne kötü başlarlar. Fasit döngüde bağışıklık sistemleri de zayıflar ve problemler artarak devam eder. Doğru nefes almak bütün bu problemleri ortadan kaldırabileceği ve bu nedenle hayat kalitesiyle paralel olarak başarıyı da artıracağı için mühimdir.
9. Canlılık ve gençliliğin ana sırlarından biri temiz kan dolaşımıdır. Bunu elde etmenin en kolay yolu da soluduğumuz havada saklıdır. Doğru nefes alarak vücudun bütün organlarının doğru beslenmesini sağlayacak ve verimlilik sürelerini artıracak; bu arada daha sağlıklı bir cilde de kavuşacaksınız. Kısaca doğru nefes almak gençleşme sürecinizi başlatacaktır.
10. Yaşamın sürdürülmesi için gerekli olan bu işlem sayesinde, vücuda ve organlarımıza oksijen girer, aynı esnada zararlı toksinler ve karbondioksit dışarı atılır. Oksijen alımını ve karbondioksitin dışarı atılmasını sağlayan tek işlem nefes almaktır. Bu yüzden doğru şekilde alınması çok önemlidir. Vücuttaki daha pek çok şeyi ve kalp atışlarını da düzene sokmayı sağlar. Kalbin kanı pompalaması ile vücut içerisindeki bütün çözünmüş gazların dolaşımı da doğru alınan nefes sayesinde gerçekleşir.İnsan besin almadan, uyumadan ya da su içmeden günlerce yaşayabilir fakat nefes almadan birkaç dakika bile yaşayamaz. Nefessiz kalınması durumunda, birkaç dakika içerisinde kalbin atışı yavaşlar ve durur.
Özetle
Doğru nefes bizlerin hayatını sağlam sistemlerle donatır. Diyaframdan nefesin önemini, sağlığımızda açtığı güzellikleri görmemezlikten gelmek imkansız gibi bir şeydir. Bu vesileyle özellikle burundan alınacak nefes, soğuk duş, her anlamda hayatımıza renk katıp pozitif anlamda etkileyecek başlıuca sebepler arasında belirmiştir. Bu vesileyle nefes bizlerin en temel menşeyli ömrü uzatmadaki temel elementlerimizden en önem teşkil edenlerden birtanesidir.

1. Burnunuzdan yavaş ama alabildiğiniz kadar derin nefes alın
2. Ağızdan yavaşça geri bırakın
3. Tekrar burundan alabildiğinizce çok nefes alıp ağızdan verin
4. Şimdi burundan nefes alırken içinizde 4’e kadar sayın
5. Aldığınız nefesi ağızdan verin ve içinizden 6’ya kadar sayın
6. Her defasında verme işleminin alma işleminden daha uzun sürdüğünden emin olun
7. Bu alıştırmayı günde en az 40 defa yapın
Nefes verirken kaslarınızın rahatladığını, gevşediğini gözlemliyorsanız doğru nefes almayı öğrenmişsiniz demektir. Doğru nefes almak hepimizin bilmesi gereken ve alışmak zorunda olduğumuz bir durum olsa da bu durumu yeni öğrenenler, nefes almanın da doğrusu mu olurmuş diyenler için ilk başlarda zor gelebilir. Siz bunu farkında olmadan yaptığınız bir alışkanlık haline getirmeyi başarıp yaşam kalitenizi yükseltebilirsiniz. İşte size ilk birkaç gün yapmanız gereken nefes alma egzersizleri. Bunları sadece birkaç gün adım adım gerçekleştirdikten sonra artık siz de doğru nefes alabilen bir birey olURUZ.


Psikolog.Mehmet BAKAY
MERSİN/YENİŞEHİR
053444513335
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet BAKAY Fotoğraf
Psk.Mehmet BAKAY
İçel (Mersin)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Mehmet BAKAY'ın Makaleleri
► Şiddet Hayatımızda Psk.Suzi MİZRAHİ
► Başarmak Nefes Alıp Vermektir Psk.Dnş.Mehmet POLATOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Nefes'in Hayatımızda ki Yeri' başlığıyla benzeşen toplam 45 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Otizm ve Aile Aralık 2018
► Kendilik Psikolojisi Mart 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:16
Top