2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Doğru Beslenme ile Gripten Korununmak Mümkün!
YAZI #3950 © Yazan Dyt.Ayşegül YILMAZ | Yayın Ekim 2017
Eylül ayından itibaren gündüzü başka, gecesi başka günler yaşamaya başladık. Haliyle ani ısı değişiminden ötürü bir çok insanı hasta görmemiz oldukça mümkün. Ani ısı değişimi bağışıklık sistemimizin zayıflamasına ve grip, soğuk algınlığı, bronşit ve daha ciddi hastalıklara yol açabilmektedir. Hastalıklardan korunmanın yöntemi sadece sıkı giyinmekle olmadığını, aynı zamanda doğru beslenme ile de desteklenmesi gerektiğini belirtmemizde yarar var.

“Sağlıklı beslenme ile kendimizi gripten nasıl koruruz?”

Sebze ve meyveler C vitamini ile dolu

Taze sebze ve meyveler C vitamini bakımından zengin olup, sadece soğuk havalarda değil, yılın tüm aylarında tüketilmelidir. C vitamini vücuttaki zararlı maddelerin atılmasında rol oynamakla beraber vücudumuzun direncini arttırmaktadır. Yeşilbiber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kuşburnu gibi besinlerden bol miktarda C vitamini sağlayabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken nokta ise; C vitamini deposu bu besin öğelerinden yapacağınız salata veya meyve sularını tüketmeden hemen önce hazırlamalısınız. Aksi durumda tüketeceğiniz gıdada C vitamini oldukça azalacaktır.

Balık, süt ve yumurta enfeksiyona deva

Yumurta, süt, balık, ıspanak, portakal, havuç, yeşilbiber, kayısı gibi meyvelerde bulunan A vitamini güçlü bir antioksidan olup hastalıklara karşı korunmada önemlidir.

Bağışıklık sisteminizi güçlendirin!

A vitamini gibi E vitaminide antioksidan görevi görmekte olup, fındık, ceviz, badem, doğal sıvı yağlar, yeşil sebzeler, baklagiller, tahin gibi besinlerde bolca bulunmaktadır. Ayrıca balık, fındık ve cevizde bulunan omega-3 yağ asidi de bağışıklık sistemini desteklemektedir. Bunların yanı sıra zeytinyağı, fındık yağı gibi sıvı yağlar omega-9 yağ asitlerine sahip olup bağışıklık sistemimize katkıda bulunan bir diğer besin öğeleridir.

Probiyotik besinler

Daha önceki makalelerimizde probiyotik besinler ve faydalarından bahsetmiştik. Probiyotik besinler vitaminlerin emilimini arttırarak hastalıklara karşı koruyucudur. Probiyotik İçecekler Nelerdir? ve Probiyotik Yiyecekler Nelerdir? konulu makalelerimizden probiyotik besinler ile ilgili detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Şifa kaynağı bal

İçerdiği enerjinin yanı sıra soğuk algınlığına, solunum yolları ile bronş rahatsızlıklarına ve enfeksiyonlara karşı doğal bir ilaç olarak kullanılmaktadır.

Faydaları kokusundan daha etkili sarımsak

Sarımsak, su, fruktoz içerikli karbonhidratlar, 33 farklı çeşit kükürtlü bileşenler, protein, lif ve 17 çeşit serbest amino asit türü içermektedir. Bunların yanı sıra içerdiği, yüksek miktardaki fosfor, potasyum, kükürt, çinko, orta miktarda selenyum, A ve C vitaminleri, kalsiyum, sodyum, demir ve B kompleksi ile bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Ayrıca sarımsak içerdiği allisin sayesinde güçlü bir antioksidan etki gösterip, kansere karşı güçlü bir koruyucudur.

Vitamin zengini kivi!

İçerdiği besin maddeleri açısından en zengin yiyeceklerden biri şüphesiz kivi. 100 gram kivide yaklaşık olarak 100 ile 400 miligram arasında C vitamini bulunmaktadır. Öte yandan yüksek miktarda potasyum içerirken düşük miktarda sodyum ve magnezyum içermekte olup, bu özelliği ile de en zengin meyve ünvanını elinde tutmaktadır. Ayruca E vitamini, bakır, fosfor, B2, A vitaminleri bakımından da zengindir. İçerdiği beta karoten, lutein, ksantofil, flavanoidler, antosiyaninler ve antioksidantlar açısından da önemli bir meyvedir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşegül YILMAZ Fotoğraf
Dyt.Ayşegül YILMAZ
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ayşegül YILMAZ'ın Makaleleri
► Hamilelikte Doğru Beslenme Dyt.Zeynep KULAKCI
► Hamilelikte Doğru Beslenme Dyt.Buket ADANÇ
► Okulda Doğru Beslenme Dyt.Şefika AYDIN
► Yaz Mevsiminde Doğru Beslenme Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Kurban Bayramında Doğru Beslenme Dyt.Reyhan ERİŞEN
► Doğru Bilinen Beslenme Yanlışları Dyt.Halime Gamze KARSLI
► Pikniklerde Sağlıklı ve Doğru Beslenme Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Doğru Beslenme ile Gripten Korununmak Mümkün!' başlığıyla benzeşen toplam 66 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:43
Top