2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İrade Eğitimi
YAZI #3954 © Yazan Psk.Özge ERBİLEK | Yayın Ekim 2017
İrade eğitimi?
Yaşamımızda hemen her dönemde kendimize amaç edindiğimiz bir ya da daha çok isteğimiz, planımız vardır. Bunların bir kısmını gerçekleştirirken bir kısmını yarım bırakırız ya da hiç başlamaya cesaret edemeyiz. Gerceklestirme yolundayken ihtiyacımız olan iki önemli özellik vardır. Bunlardan biri zeka diğeri ise iradedir. Zekâ dediğimiz şeyin oluşumunda genetik etkenler, sosyal faktörler yer alırken aynı zamanda yaşamın belirli döneminde oluşmaktadır. Bu dönemden sonra zekâyı arttırabilmek pek mümkün değildir. Fakat irade dediğimiz şey, kişinin içinde olan bir enerjidir. Her zaman açığa çıkmayı ve kullanılmayı bekler. Yaşadığımız çoğu kötü alışkanlıkların, bağımlılıkların, sağlıksız beslenmenin ve buna benzer bir çok kendimize ve etrafımızdaki insanlara zararı dokunacak eylemlerimizin temelinde irademizi kullanamamış olmamız yatar. Mesela madde bağımlısı bir kişinin, her seferinde o maddeye hayır diyecek iradesi bulunmaması onu git gide güçsüzleştirirken, yaşamsal varoluşunu bir maddeye esir etmesine sebep olur. Bu benzer bütün alanlarda böyledir.
Peki irade eğitimimi nasıl kazanabilirim?
Bu konuda öncelikle kişisel farkındalık kazanmalısınız. Yani bir eylem, davranış, kişi ya da madde ile olan ilişkinizde kısa vadeli katkılarının yanı sıra uzun vadede sizi nasıl etkiliyor, etkileyecek? Bu sorunun cevabını maddeleştirin hatta sonra sizi engellediğini ya da yaşam iplerini artık sizin değil de onun aldığını, yaşamınıza onun şekil verdiği veya verebileceğini düşündüğünüz şeyleri kırmızı kalemle not edin. Bu demek olmuyor onu hayatınızdan çıkarın ya da ondan kurtulun. Ona teşekkür edin ve sadece yaşamınızın size ait olan iplerini isteyin. Bunu yaparken öncelikle kendinizi bir amaçta konumlandırırken, gerekli her fedakarlığı yapacağınıza dair söz verin kendinize. Bir anda olmaz tabiki bu farkli ve gerçekten zorlanacağınız bir süreç. Öncelikle kendinize alan açın, zaman ayırın ve güvenli bir alan oluşturun ya da bir nesne, çok sıkıştığınızda tutacağınız bu bir insan, bir müzik, bir resim olabilir siz seçin. Sonra bu alanda eksik olan iradenizle yüzleşin ve gerçekten yapabildiğinizi fark edin.
Peki bu kadar önemli mi irade eğitimi?
Walter Mischel'in 1960'larda 4 yaşındaki çocuklarla yaptığı marshmallow deneyinde çocuklara bir şeker verilir ve bu şekerleri yememeleri koşuluyla bekletilir ve yemeyen çocuklara ikinci şeker verileceği söylenir. Çoğu çocuk dayanamayıp şekeri yer. Araştırma sonunda şekeri yemeyen çocuklar yetişkin hayatında gözlemlendiğinde, şekeri dayanamayıp yiyen çocuklara göre daha başarılı ve mutlu olmuşlardır. Bu kadar önemli irade eğitimi kısa zamanda bizi o an mutlu etse de uzun bir dönemde irade eğitimimiz yeterli değil ise git gide yaşamın içinde kaybolup, anlam bulamaz halde oluruz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Özge ERBİLEK Fotoğraf
Psk.Özge ERBİLEK
İçel (Mersin)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Özge ERBİLEK'in Makale ve Yazıları
► İrade Terbiyesi Psk.Dnş.Seba Nur SARAL
► Logoterapi ve İrade Özgürlüğü Psk.Beria Bilge ŞENER
► Pasif İrade: Otizmin Çekirdeği Psk.Üstün ÖNGEL
► Tuvalet Eğitimi Psk.Büşra BÖREKÇİ
► Mahremiyet Eğitimi Psk.Büşra SEZİKLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İrade Eğitimi' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:30
Top