2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çatışma Korkusu ve Yenme Yolları
YAZI #3960 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Ekim 2017
Sağlıklı ilişkilerin gelişimi için üretken çatışma gerekli bir unsurdur. Ancak çatışma birçok kişiye tartışma, anlaşmazlık, kontrol kaybı ve reddedilmeyi çağrıştırır. Çatışma korkusu, çatışma becerileri ile bu korkuyu yenme yolları hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Ailenizde önemli konulardaki gerginlikler, tartışmalar ya da anlaşmazlıklar nasıl hallediliyor? Sorunlar ve alınması gereken kararlarla ilgili ateşli konuşmalar, aile bireylerinin kendilerini farklı şekilde düşünebilecek ve düşüncelerini açıkça ortaya koyabilecek kadar güvende hissettiklerinin göstergesidir.
Çatışma Korkusu Nedir

Çatışma korkusu yaşandığında, ilişkimizde çözülmesi gereken hiçbir sorun yokmuş gibi davranma yoluna gideriz. Ama gerçekte her gün yapılacak işlerin dağılımı, birlikte geçireceğimiz zaman, para meseleleri ve başka pek çok konuda tartışıp kararlar alırız. Çoğu kez sorunu doğrudan ele almak yerine kendi kendimize söylenir ya da başkalarına şikâyet eder, çoktan olup bitmiş bir şey üzerine düşünüp sinirlenir ya da gelecekte olabilecek bir şeyleri düşünerek endişeleniriz.

Çatışma Korkusu Yaratan Sebepler

Çatışma korkusu doğuran en önemli sebeplerden biri, çatışmanın tartışma ya da kavgayla aynı anlama geldiğini ve utanç duyulacak durumlara yol açabileceğini sanmaktır. Kendimizi çok ince ve bilge görür, çatışma davranışlarının “üzerinde” olduğumuzu düşünürüz. Çoğu kez bu inancımızın kökleri aile, okul ya da iş hayatımıza dayanır. Şu durumlar çatışma korkusu geliştirmenize yol açar:

Çocukken fikrinizi söylediğiniz zaman ayıplanmak.
Anne ya da babanın takdirini kazanmanın çok zor olması, standartlarının çok yüksek, otoritesinin katı ve keyfi olması.
Sözel ya da fiziksel istismara uğramak ya da istismara tanık olmak. Eşler arasındaki şiddet, öğretmenlerin yapıştırdığı etiketler, arkadaşların alay etmesi ya da ezmesi buna örnek olabilir.
İyi rol modellerine, örneklere sahip olmamak, çatışma çözme araç ve tekniklerini bilmemek.
Gerçek yaşınızla uyumlu olmayan bir duygusal yaşta takılıp kalmış olmak.
Bu tür deneyimler onaylanma açlığı yaratabilir ve sizi reddedilmekle başa çıkamaz hale getirebilir.

Çatışma Korkusu Yüzünden Ödediğimiz Bedel

Çatışma korkusunun üstesinden gelmeyi öğrenmezsek neler olur?

Olduğunuz gibi ve samimi olamadığınız için ilişkilerinizde yakınlık eksikliği olur.
Kırgınlık ve kızgınlığınızı bastırır ve orantısız patlamalar yaşarsınız, sonra da suçluluk duyarsınız.
Sağlığınız etkilenir.
Öz saygınız azalır.
Mağdur olduğunuza dair işaretler yolladığınız için başkalarını ezmeyi sevenleri kendinize çekersiniz.
Çatışma Korkusunu Geride Bırakma Yolları

Çatışma, hayatın kaçınılmaz bir unsurudur. Ne kadar uğraşırsanız uğraşın, çatışmadan kaçınamazsınız. Onun için de çatışma korkunuzun üstesinden gelmek için gerekli becerileri edinseniz iyi olur. Ne de olsa, fikirlerinizi eğer siz savunmazsanız başka kim savunabilir? Unutmayın, amacınız karşınızdakine onlara neden kızdığınızı ya da kırıldığınızı ve neyi başka türlü yapmalarını istediğinizi anlatmak.

Kendinizi bir şekilde çocuk gibi hissediyor ya da utanıyorsanız bile kendi kendinize yetişkin bir insan olduğunuzu hatırlatın.
Rahatsızlık, öfke ya da sıkıntı hissettiğiniz zaman hızla harekete geçin.
Konuşmaya başlamadan önce söyleyeceğiniz şeyleri kafanızda hazırlayın. Söyleyeceğiniz şeyleri ve kendinizi nasıl hissedeceğinizi düşünüp prova yapın.
Ciddi bir tartışmaya başlamak için uygun bir zaman seçin. Eşiniz yorgunsa ya da aklında başka meseleler varsa, çatışma ihtimali taşıyan konuları açmadan önce bu meselelerle ilgilenmek gerekebilir.
Sükûnetinizi koruyun ve karşınızdakini yargılamayın. Bu çok önemlidir, yoksa karşınızdaki sizinle konuşmayı reddeder.
Gözlemlerinizi duygusal sözcüklerle etiketlemeden, açık ve basit bir şekilde anlatın. Gerçeklere dayalı bir iki cümle yeterli olacaktır. Sonra da eşinizin verdiği cevabı dikkatle dinleyin.
İsteğinizi, karşınızdaki kişiyi anladığınızdan emin olduktan sonra dile getirin.
Karşılıklı fikirlerin gidip gelmesine açık olun. Öfkeli bir tartışmaya dönüşmemesi için kendinizi kontrol edin.
Çatışma korkusu da tüm korkular gibi üzerine gidilerek aşılır, Korka korka kendinizi ifade edin. giderek daha rahat olacaksınız.
Bu becerileri kendi hayatınızda uyguladığınız gibi eşinizle de paylaşabilir, evde çocuklarınıza ve iş yerinizde çalışanlarınıza öğretebilirsiniz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Makaleleri
► Çatışma ve Çözüm Yolları Psk.H. Fatih DANE
► Okul Korkusu ve Çözüm Yolları Psk.Gizem HÜNERLİ
► Çocuklarda Okul Korkusu ve Çözüm Yolları Dr.Psk.Hale Nur KILIÇ MEMUR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çatışma Korkusu ve Yenme Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:26
Top