2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bedenim Ne Söylüyor?
YAZI #3961 © Yazan Uzm.Psk.Seda KANDUR | Yayın Ekim 2017
Bedenim ne söylüyor?

Psikosomatik, fiziksel belirtilerin kaynağı olarak sadece biyolojik değil psikolojik etkisinin de bulunması durumu. Yunanca psyche, ruh ve soma, beden anlamına gelen kelimelerin birleşiminden oluşmaktadır. Ruhumuzun bedenimize olan etkisi.
Yaşantımız boyunca olaylar karşısında hissettiğimiz olumlu olumsuz tüm duygularımızın bedensel bir yansıması vardır. Bazen olaylar karşısında baş edemeyeceğimizi düşünüp savunma mekanizmalarımızı devreye sokar ve olay hiç olmamış gibi bilinç altımıza atmaya çalışırız. Bilinç altına gönderdiğimiz düşünceler zaman içerisinde bizi rahatsız etmeye başlar. Bu durum bazen zihinsel, duygusal, bedensel bazense hepsinde kendini göstermeye başlar. Bilinç altına gönderdiğimiz anılar birikmeye başladıkça zihinsel yorgunluklar ortaya çıkar ve bunun sonucunda nedenini anlamlandırmadığımız bedensel yakınmalar, ağrılar veya hastalıklar ortaya çıkabilir.
Bedenimizin farklı bölgelerinde yaşadığımız sıkıntıların ayrı ayrı sebepleri olmaktadır. Bu sıkıntılardan kurtulmak için bedenimizi dinlemeyi ve konuşturmayı öğrenmekten başlayabilirisiniz.
Bastırılmış duygular, ertelenmiş yaslar, yüzleşilmemiş yaşantılar gibi yaşamımız boyunca bizimle beraber taşıdığımız kilitli kutular vardır. Somatizasyon dediğimiz bedende oluşan psikolojik kaynaklı yakınma, ağrı, yaralar, hastalıklar gibi durumlara sebep olurlar. Bir başka deyişle, bu kilitli kutular yaşadığımız psikolojik olayları bedenselleştirerek dışa vurmaya zaman içerisinde bedene ağırlık vermeye başlayarak kendilerini gösterirler.
Kişi yaşadığı olaylar karşısında hissettikleri duyguları dile getirmekte zorlanır. Düşünce yada duygu şeklinde dile getirilmeyen duygu bedensel yakınmalarla ortaya çıkmış olur. Yıldız ve Akyol, 1995, yaptıkları çalışma sonucunda 28 somatizasyon bozukluğu teşhisi almış hasta ile yaptıkları çalışma sonucunda hastaların %92.86’sının ilk tedavi yöntemi için doktora başvurdukları görülmüştür. daha sonraki süreçte doktorların yönlendirmeleriyle psikiyatri bölümüne başvurarak destek aldıkları tespit edilmiştir. bu araştırmanında ortaya koyduğu gibi, çoğu kişinin psikosomatik yakınmalar sebebiyle öncelikli olarak psikiyatrist yada psikoloğa başvurmak yerine başka alanlarda çalışan doktorların yönlendirmeleriyle başvurdukları görülmektedir. Somatizasyon bozukluğunda oluşan yakınmalar (ağrı, yara, alerji, hastalık) sadece zihinsel değil fiziksel olarakta kendisini gösterir. Bu noktada kişiler başvuracakları alana karar vermekte zorlanabilirler.
Aykanat 2015, yılında hazırlamış olduğu bazı somatizasyon belirtileri olan rahatsızlıklar aşağıda yer almaktadır.
Solunum sistemiyle ilgili, bronşit, alerji, astım
Dolaşım sistemiyle ilgili, tansiyon
Sindirim sistemiyle ilgili, kusma, mide problemleri
Metabolik-endokrin sistemiyle ilgili, diyabet, yeme bozuklukları
Ürogenital sistemle ilgili, adet düzensizlikleri, cinsel problemler
Kas sistemiyle ilgili, eklem ağrıları, romatizma
Deri ile ilgili, ülser, kaşıntı
Oluşan hastalık durumuna, bedenin hangi bölgesinde oluştuğuna ne şekilde ortaya çıktığı kişiden kişiye göre ve kişinin ona atfettiği anlama göre değişiklik göstermektedir. Her birimiz biricik ve özel olduğumuz için kendi bedenimizi keşfetmeyi ve ona sadık kalarak bize ne anlatmak istediğini öğrenmemiz gerekir. Yaşadığımız rahatsızlıkların bize ne söylemeye çalıştığını duymamız belki de onlarla baş etmemizi sağlar.
Somatizasyon bozukluğun tedavisinde psikoterapinin etkili olduğu görülmüştür. Bilişsel davranışçı terapi, gestalt terapi, EMDR veya farklı ekollerden yararlanılarak somatizasyon bozukluğuyla ilgili çalışılabilir. Karapıçak ve Aslan 2011, tarafından yapılan araştırma sonucunda sağlık kaygısının büyük ölçüde kişilerin bedensel yakınmalarını etkilediği ve somatizasyon bozukluğunun sıklıkla yaşanan ruhsal sorunlar arasında yer aldığı belirtilmiştir.
Uzman Klinik Psikolog Seda Kandur

Kaynaklar ,
A. Akyol, M.Yıldız (1995), “Somatizasyon ve Konversiyon Bozuklukları” Turgut Özal Tıp Merkezi Dergisi 2(4)
B. Aykanat (2015), “Bedensel Belirti Bozuklukları ile İlişki Bozuklukları” KTU Aile Hekimliği
Ö. Karapıçak, S.Aslan ve Ç. Utku (2011), “Panik Bozukluğu, Somatizasyon Bozukluğu ve Hipokondriaziste Sağlık Kaygısı” Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ve Araştırmalar Dergisi2
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Seda KANDUR'un Yazıları
► Duygularınız Size Ne Söylüyor? Psk.Büşra İYGÜN SARSILMAZ
► Instagram Yalan Söylüyor! Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ
► Çocuğum Yalan Söylüyor... Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR
► Çocuğum Yalan Söylüyor, Neler Yapabilirim Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bedenim Ne Söylüyor?' başlığıyla benzeşen toplam 8 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Sosyal Fobi Ekim 2018
◊ Mutsuz Olabilirim Kasım 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:47
Top