2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ebeveyn Rolü Üstlenen Bir Çocuk Muydunuz?
YAZI #3990 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Kasım 2017
“Ebeveyn rolü üstlenen çocuk” ifadesi, 1960larda aile terapisinin babalarından Salvador Minuchin tarafından yaratılmıştır. Anlamı, ebeveynle çocuğun rollerinin yer değiştirmesidir. Ebeveyn rolü üstlenen bir çocuk yetişkin olduğunda psikolojik zorluklar yaşayabilir, dolayısıyla kendini anlaması ve yaşadığı semptomları iyileştirmesi gerekir.
Ebeveyn Rolü Üstlenen Bir Çocuk ve Ailesi

Tüm ailelerin stres ve çatışmayla uğraşması gerekir. İşlevsel bir aile, üyelerinin değişen ihtiyaçlarını karşılayabilen, bu sırada da çevresindeki değişen koşulları tanıyarak bunlara uyum sağlayabilen bir ailedir.

Ancak, bir aile işlevselliğini kolayca yerine getiremediğinde aile üyelerinden biri ve birkaçı ödün vererek ve fedakârlık yaparak sistemin bütünlüğünü korumaya çalışır. Bu fedakârlık modellerinden biri de çocukların ya da çocuklardan birinin ebeveynleştirilmesidir.

Anne ve baba ya da ikisinden biri sorumluluklarını yerine getiremiyorsa çocuklardan biri ya da birkaçı bu görevleri üstlenir. Bir çocuk normalde anne ya da babaya düşen rolleri üstlendiğinde, kendi ilgi, bakım, destek ve rehberlik gereksinimlerinden fedakârlık ederek ailenin lojistik ve duygusal gereksinimlerini karşılamaya çalışır.

Bu durumu, anne ya da baba hasta olduğunda çocuk ev işlerini yapmak, kardeşlerine bakmak ya da aileyi geçindirmek için çalışmak zorunda kaldığında görürüz. Bir diğer örnek de ebeveynlerden birinin eşinden memnun olmaması ve çocuklardan birini kendine arkadaş ve sırdaş olarak seçmesi durumudur.

Ama bu tanımları yaparken hassas davranmak zorundayız. Birçok ailede çocukların ev işi yapmaları beklenir. Yoksul ailelerde çocukların kendi harçlıklarını çıkarmak için ufak tefek işlerde çalışması da yadırganan bir şey değildir.

Ebeveyn Rolü Üstlenen Bir Çocuk Yetişkin Olduğunda

Ebeveyn rolü üstlenerek çocukluğunu yaşayamayan bir çocuk yetişkin olduğunda da genellikle kendini anne babasından sorumlu hissetmeye devam eder.

Bu tanımda da yine hassas davranmamız gerek. Anne baba güçten düşmeye başladığında çocuklar olarak devreye girip onlara bakmamız gerekebilir.

Ancak, bir ailede ebeveyn rolü üstlenen bir çocuk var ise ergenlik, evden ayrılma, işe başlama, uygun bir eş bulma ya da çocuk sahibi olma gibi geçiş dönemlerinde kriz yaşanması olasılığı daha yüksektir. Kızlarının ilk doğumu yaklaştığında öfke nöbetleri geçirerek ortalığı birbirine katan bir sürü anne gördüm!

Gördüğüm bir başka senaryo da yetişkin çocuğun bağımlı ya da fiziken hasta olması ya da sorumluluklarını yerine getirememesi, anne babadan çocukken göremediği ilgiyi beklemesi.

Ebeveyn rolü üstlenen bir çocuk için yetişkinliğinde yaşayabileceği diğer sorunlardan bazıları da şunlar:

1) Sağlıklı bağlılık ve sınırlar oluşturamama.

2) Evlilik kararı vermekten korkma, sağlıklı yakın ilişkiler kurmada zorluk çekme.

3) Farklı bir şehir ya da ülkeye giderken panik atak rahatsızlığı yaşama.

4) Öfkesini bastırıp biriktirme, bazen de anne baba, eş ya da çocuklarıyla olan ilişkileri gibi yakın ilişkilerde beklentiler eski yaraları tetiklediğinde öfke patlamaları yaşama.

Ebeveyn Rolü Üstlenen Bir Çocuk Yetişkinlikte Nasıl İyileşebilir

Hayat iskambil oyununa benzer; elinize gelen kâğıtlarla ne yaparsanız o olur. En güzeli, oyuna dâhil olduğunuz için sevinmek, bunun bir oyun olduğunun farkında olmak ve elinizdeki kâğıtlarla mümkün olan en iyi şekilde oynamaya çalışmaktır.

Ebeveyn rolü ile geçmiş bir çocukluğun yaralarını iyileştirmek için benim önerilerim şunlar:

1) Şunu unutmayın: Bu sizin hayatınız ve artık yetişkin bir insansınız. Göbek bağını kesme zamanı geldi, bırakın anne babanız kendi sorumluluklarını üstlensinler.

2) Bu işi siz kendiniz yapmazsanız, sizin hazır olup olmadığınıza bakmadan sizin yerinize hayat yapacaktır, hazırlıklı olun.

3) Tabii ki anneniz, babanız ve kardeşleriniz sizin değişmenizden hoşlanmayabilirler ama hayatı durduramayacağınızı bilin.

4) Arkadaşlıklarınıza ve varsa yeni kurduğunuz aileye değer ve öncelik verin, değişim travması sırasında size destek olacaklardır.

5) Kendinize ve hayata yansıtmak istediğiniz niteliklere odaklanın ve buna göre yaşamaya öncelik verin.

6) Her zaman merkezinize dönün. Atalarınızdan kalan mirası iyileştirmek için dua etme, meditasyon ve Ho’oponopono gibi metotlardan yararlanın.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Makaleleri
► Ebeveyn ve Çocuk İlişkisi Psk.Ecem DOĞANAY PIÇAK
► Ebeveyn ve Çocuk İlişkisi Psk.Ebrar GÜNEL
► Ebeveyn Çocuk İlişkileri Psk.Dnş.Altuğ EFEOĞLU
► Ebeveyn, Karne ve Çocuk Psk.Yetkin KUŞAN
► Otoriter Ebeveyn ve Asi Çocuk Psk.Sevda SERİN
► Çocuk Eğitiminde Babanın Rolü Psk.Dnş.Evrim Alkış DEMİREL
► Çocuk Gelişiminde Babanın Rolü Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ebeveyn Rolü Üstlenen Bir Çocuk Muydunuz?' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:55
Top