2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Oyun Terapisi
YAZI #3998 © Yazan Psk.Şeyda KAYMAK | Yayın Kasım 2017
OYUN TERAPİSİ NEDİR?

Oyun terapisi, yetişkinlerde psikoterapi ne ise çocuklarda psikoterapi yöntemidir. Çünkü çocuklar duygu ve düşüncelerini anlamlandırmakta ve sözel olarak ifade etmekte zorluk çekerler. Kendilerini en iyi ifade ettikleri yol, oyundur. Ayrıca oyun, dışardan gözlemlenenin aksine, onlar için yalnızca vakit geçirme ve eğlence aracı değil; çocukların fiziksel, bilişsel, sosyal, duygusal gelişimlerini destekleyici en iyi yoldur.

HANGİ ÇOCUKLARIN OYUN TERAPİSİNE İHTİYACI VARDIR?

3- 12 yaş arası bütün çocuklar oyun terapisi alabilir. Oyun terapisi, çocuğun bilişsel, duygusal ve sosyal gelişim alanlarını destekler. Duygu ve düşüncelerini daha iyi anlamlandırabilen ve ifade edebilen, yaratıcı düşünebilen, seçim yapabilen ve yaptığı seçimlerinin sorumluluğunu alabilen, problemler karşısında çözüm üretebilen, özgüvenli, sosyal ilişkileri kuvvetli, empati kurabilen bireyler olmalarına yardımcı olur. Bazı durumlardaysa çocuğun psikoterapi alması, psikolojik sağlamlığı ve uyum becerileri açısından daha da önemli hale gelir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, dürtüsellik, travma sonrası stres bozukluğu( fiziksel, duygusal, cinsel istismar, trafik kazaları, doğal afetler, yakının ölümü, evlat verilme, olumsuz boşanma, yakınındaki birinin travma deneyimi yaşadığına tanık olma), sosyal içe kapanıklık, özgüven eksikliği, depresyon, yaygın kaygı bozukluğu, sosyal fobi, okul fobisi, özgül fobiler, ayrılma kaygısı, tikler, tırnak yeme, dışkı tutma, enkopresiz (dışkı kaçırma), enüresiz (alt ıslatma), saldırganlık, öfke kontrol sorunları, bu durumlar arasındadır.

OYUN TERAPİSİ SÜRECİ NASIL İŞLER?

Terapist, anne ve babadan çocuğun gelişim öyküsünü dinledikten ve sorununu anladıktan sonra çocukla oyun terapisi seanslarına başlar. Seanslar 45 dk olup haftada bir tekrarlanır, seanslardan sonra terapist anne babayla görüşür. Terapi odasında çeşitli oyuncaklar ve resim malzemeleri bulunur. Çocuk, terapi boyunca oyun oynayarak, resim yaparak ve konuşarak terapistin yardımıyla duygularının farkına varır ve problemlerine çözüm yolları bulur. Terapist, çocuğu zarar vermemesi şartıyla, olduğu gibi kabul eder ve onu anlayarak geri bildirimlerde bulunur. Oyun terapisindeki oyunun, çocuğun kendi başına oynadığı oyunlardan farkı da terapistiyle kurduğu güven ilişkisi içinde duygu, düşünce ve davranışlarını anlamlandırması ve anlaşıldığını bilmesidir. Süreç, aslında tıpkı yetişkin psikoterapisindeki gibi işler.

TERAPİ SÜRECİ NASIL SONLANDIRILIR?

Terapist çocuğun, zamanı artık terapötik olarak kullanmadığını, yani eski oyun şekli ve yoğunluğunun değişip gelişimine uygun hale geldiğini fark ettiğinde ve çocuğun sorunları ortadan kalktığında oyun terapisi tamamlanmış olur.

Psikolog Şeyda Kaymak
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şeyda KAYMAK Fotoğraf
Psk.Şeyda KAYMAK
Zonguldak (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Şeyda KAYMAK'ın Makaleleri
► Çocuklarda Oyun Kavramı ve Oyun Terapisi Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN
► Çocuklarda Oyun Terapisi Psk.Aylin AYDEMİR
► Oyun Terapisi Psk.Bahattin MOLLAMAHMUTOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Oyun Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ergenliğe Dair Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:11
Top