2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukluk Çağı Korkuları
YAZI #4012 © Yazan Uzm.Psk.Gülten ÜNAL | Yayın Kasım 2017
Korku Nedir?

Korku da kızgınlık, öfke, sevinç gibi temel duygularımızdan biridir. İnsanoğlunun, görünen ve görünmeyen tehlikeler karşısında gösterdikleri en doğal tepki olarak tanımlanabilir.
Aslında her korku, canlıyı uyaran ve kendini savunmasını sağlayan yararlı bir düzenektir.
Korkuyu, fobi ya da kaygı ile karıştırmamak gerekir. Fobi, belirli bir nesne ya da duruma karşı oluşan anlamsız, aşırı ve sürekli bir korku iken; Kaygı, kötü bir şey olacakmış gibi, nedeni belirsiz bir endişe duygusudur.

Yetişkinlerin, çocuğun yaşadığı korkunun doğasını, nedenini ve bunlarla nasıl başa çıkılacağını bilmesi önemlidir.

Korku Çeşitleri

• Açık Alan Korkusu
• Alay Edilme Korkusu
• Ayrılma Korkusu
• Banyo Korkusu
• Böceklerden Korkma
• Doğal Olaylardan Korkma
• Evlatlık Olma Korkusu
• Karanlık Korkusu
• Okul Korkusu
• Ölüm Korkusu
• Yabancı Korkusu
• Fantastik Varlıklardan Korkma (Canavarlar, hayaletler, vb.)
• Hayvanlardan Korkma
• Yüzme Korkusu
• Kaza Korkusu
• Sınav Korkusu
• Tuvalete Düşme Korkusu
• Doktor/ Diş Hekimi vb. Korkusu
• Yüksek Ses/ Gürültü Korkusu
• Televizyon Kaynaklı Korkular
• Uyuma Korkusu ve daha çeşitli korkular


Korku Evreleri

Genellikle bilinmeyenden korkulur. Bu nedenle de çocukluk dönemi korkuları, çocuğun bulunduğu yaşa ve gelişim dönemine göre farklılık gösterir.


Yaşa Özgü Korku Çeşitleri

6-18 aylık
Gürültü, yabancı, terk edilme, karanlık, bilinmeyen, yalnızlık, yeni nesneler, yeni kişiler ve yeni yerlerden kaynaklanan korkular

2-3 yaşından
6-7 yaşına kadar
Karanlıkta yalnız kalma, kaybolma, ısırılma, yaralama, karanlık, ıssız yerler, hayali varlıklar, büyük hayvanlar, küçük hayvanlar, doğal olaylar, yükseklik, özelliği olan kişiler, açık alan ve kapalı alan, trafik, kirlilik, mikroplar, hastalık ve ölümden kaynaklanan korkular

6-7 yaşından
12 yaşına kadar
Okul, sosyal ilişki, sporlar, kazalar, fiziki şiddet, kaçırılma, ebeveynlerin ölümü, evin yanması ve ölümden kaynaklanan korkular

12 yaşından
18 yaşına kadar
Okul, karşı cinsle ilişki kurmak, cinsel etkinlikler, çirkinlik veya bedensel arıza, okul başarısızlığı, topluluk önünde konuşmaktan kaynaklanan korkular

Korkuların Çocuklar Üzerindeki Etkileri

• Fiziksel Belirtiler
Kalp atışının hızlanması, soluk alışta hızlanma, ağız kuruması, kaslarda gerginlik, ellerde titreme,terleme vb.

• Düşünsel Belirtiler
"Yapamayacağım","Beceremeyeceğim" gibi olumsuz beklentiler taşıma. Korkulan durumu abartma, felaket haline getirme. Olayları kontrol edilemez ve korkutucu görme eğilimi

• Davranışsal Belirtiler
Korkulan durumdan uzaklaşma kaçma ya da tam tersi öfkelenme, ısırma itme gibi saldırgan davranışlar gösterme

DİKKAT

Korkular gelişimsel ya da durumsal olabilir. Ancak pek çok durumda aileler ve diğer erişkinler, bu korkuların ortaya çıkmasına, pekişmesine neden olurlar.
Korku Disiplin Aracı Olarak Kullanılmamalıdır.
Gelişim dönemine özgü olup, her çocukta görülebilen, çocuğun ve ailenin yaşamını engellemeyen korkular karşısında ailelerin olumlu, yatıştırıcı, korkuyu desteklemeyen ve açıklayıcı tutum sergilemeleri önemlidir.

Çocuğun Korkuları Konusunda Neler Yapılabilir?

Kaynağını Araştırın
"Ne var canım bundan korkacak" benzeri tepkiler yerine korktuğu şeyin ne olduğunu açıklamasına fırsat verilmeli ve sakinleştirerek "Anne ve baban olarak yanındayız istediğin zaman sana yardımcı olmaya hazırız mesajının verilmesi önemlidir.
Anne-babanın korku yaratan durum karşısında ve onu dinlerken sakinliğini korumalı, güven vermeli ve yanında olacağını hissettirmelidir.
Yaşanan korkunun çocuğun gelişim dönemi ile ilgili olup olmadığını öğrenmelidir.
Yaşanan korkunun bazı durumlarda artıp artmadığını gözlemleyin.
Çocuğun korkusunu yenmesi için korktuğu nesne ya da durumla direk yüz yüze getirmeyin bu durumdan daha da kötüleşmesine neden olabilir. Bunun yerine aceleci olmadan korkusuyla aşamalı bir şekilde baş etmesine yardımcı olun.
Çocuk korkuları ile doğrudan yüzleştirilmemelidir. Örneğin; kedilerden korkanbir çocuğu kedinin yanına götürmek yerine, kedisi ile sakin sakin oynayanbir çocuğun filmini birlikte izlemek ya da bu konu ile ilgili eğlenceliöyküler okumak yararlı olabilir.
Dinlediği masalların ve seyrettiği çizgi filmlerin korku ögeleri içerip içermediğinş analiz edin.

Ciddiye Alın
Mantıklı görünmese bile yaşadığı korku çocuk için gerçektir. Alay etmek, korkulacak bir şey olmadığını söylemek korkuyu daha da arttırabilir. Bunun yerine, basit, aydınlatıcı bilgiler vermek, mümkünse birlikte uygulamalar yapmak yararlı olabilir. Örneğin; sivrisinek ısırmasından korkup uyuyamayan bir çocuğa odadaki tüm sivrisineklerin çıkarıldığı güvencesi verilebilir. Çocuğu bir sivrisinek ısırdığında da: “Sivrisinek ısırmış, gel merhem sürelim” diyerek bunun dayanılabilir bir durum olduğu ifade edilebilir.

Sakin olun
Kendi korkularınız ile sakin bir şekilde baş edebildiğinizi görmesi, örneğin; fare gördüğünüzde zıplamamanız, çocuğun kendi korkularıyla baş etmesine yardımcı olabilir.

Yetişkinlerde olduğu gibi çocuğun yaşamını etkileyen ve işlevlerini yapmasını engelleyen durumlarda uzman görüşü almak gereklidir. Bazen gece korkuları, karabasanlar uykunun bozulmasına neden olur. Bu tür durumlarda çocuk ruh sağlığı uzmanı ile ailenin işbirliği içine girmesi faydalı olacaktır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülten ÜNAL Fotoğraf
Uzm.Psk.Gülten ÜNAL
Muğla
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gülten ÜNAL'ın Makaleleri
► Çocukluk Dönemi Korkuları Psk.Dnş.Tuğba ŞENDİR
► Çocukluk Çağı Yası Psk.Pınar TURANLI DURMUŞ
► Çocukluk Çağı Travmaları Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Çocukluk Çağı Travmaları Psk.Serap BOZAN
► Çocukluk Çağı Depresyonu Psk.Dnş.Tunahan UZUN
► Çocukluk Çağı Depresyonu Psk.Uğur DALAN
► Çocukluk Çağı Ruhsal Sorunları Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocukluk Çağı Korkuları' başlığıyla benzeşen toplam 49 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:47
Top