2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklu Aileler Boşanma Kararından Sonra Neler Yapmalı?
YAZI #4032 © Yazan Psk.Dnş.Pakize ALKIN | Yayın Aralık 2017
Aile , boşanma kararından sonra çocuğa nasıl bir yaklaşım sergilemeli?

Ana-Babanın boşanmasından sonra çocuklar yoksunluk hissi yaşarlar. Çocuk açısından düşününce, en bağlı olduğu iki kişiye bundan sonra eşit olarak ulaşamayacaktır. Bir anlamda dünyası bölünecektir. Çocuğun, boşanma kararından sonra suçluluk, korku, üzüntü duygusu yaşaması normaldir. Ana-Babaların çocuğun yaşadığı olumsuz duyguları azaltmak için yapabilecekleri vardır.
Peki Ana-Babalar neler yapabilir?

Ana-Babanın boşanma isteği ve nedeni, çocukta suçluluk uyandırmadan, yaşına uygun bir şekilde anlatılmalıdır. Ailede, nelerin değişeceği, çocuk ile ayrıntılı bir şekilde konuşulmalıdır. Daha sonra yapılacak ilk şey, çocuğun bu konuda ne düşündüğünü ve hissettiğini anlamaya çalışmaktır.
Çocuğun duygularını üzülme, korkacak bir şey yok, çok abartıyorsun gibi cümleler ile yatıştırmaya çalışmayın. Bu durumlarda çocuk anlaşılmadığını hisseder. Sizinle konu ile ilgili iletişim kurmaktan kaçınır. Bunun yerine çocuğa sorular sorarak, konuşmaya teşvik edebilirsiniz.

Örneğin ‘’Babanın evden ayrılacak olması ile ilgili neler hissediyorsun’’, konuşmak ister misin? Şeklinde olmalıdır. Boşanma ile ilgili duygu ve düşüncelerini ailesi ile konuşamayan çocukta, yanlış inançlar gelişebilir. Ayrılığın kendisi yüzünden olduğu(suçluluk),asla eskisi gibi sevilmeyeceği, terk edileceği kaygısı yaşayabilir. Uyku, kekemelik, öfke, okul başarısında düşme gibi davranış problemleri oluşabilir.
Çocuğun boşanma ile ilgili duygu ve düşünceleri dinlenildikten sonra, kaygılanmasının, üzülmesinin normal olduğu ifade edilmelidir.’’üzülüyorsun, seni anlıyorum’’ ‘’korkuyorsun, ben yanında olacağım’
şeklinde duygusu onaylanmalı ve güven duygusu verilmelidir. Çocuk dinlenildikten ve duygusu onaylandıktan sonra, asla terk edilmeyeceği, eskisi gibi sevileceği duygusunun hissettirilmesi gerekir.

Bunun için:
-Evinin ve okulunun değişmeyeceği bir düzen sağlanmalı
-Çocuğun anne ve babası ile birlikte olacağı zamanlar net bir şekilde belirlenmelidir.Planlanan bu zamanlarda çocuk ile birlikte olmaya özen gösterilmelidir.Planlandığı gibi anne-babasını görebilen,ihtiyacı olduğunda ebeveynlerinin yanında olacağından emin olan çocuk,eskisi gibi sevileceğini,ihtiyaçlarının giderileceğini ve terk edilmeyeceğini hisseder.Güven duygusu yeniden inşa olur.
-Boşanmadan sonra çocuk kurallara uymakta zorlanabilir. Oturtulan kurallar anne-baba tarafından uygulanmaya devam edilmelidir. Acıma duygusu ile tutarsız yaklaşımlardan uzak durulmalıdır.
-Boşanmanın anlamı çocuğa kesin bir dil ile anlatılmalı. Barışma umudu verilmemelidir.
-Boşanmada çocuğun bir suçu olmadığı anlatılmalıdır.

Sonuç olarak aile birliğinin dağılmasından sonra çocukların üzülmesi, kaygılanması, suçlu hissetmesi normaldir. Çocuğun bu durumu anlamlandırması için güven, destek, zaman ve yeni yaşam planına ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaçları giderilmez ise tüm bu duygular kalıcı hale gelebilir. Davranış problemleri olarak yansıyabilir.
Aileler çocuğa, sevildiğini ve duygularının normal olduğunu hissettirmeli, yeni yaşam planı oluşturarak, terk edilmediği ve ihtiyaçlarının karşılanacağı hissini yaşatmalıdırlar.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.Pakize ALKIN
İzmir
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Pakize ALKIN'ın Yazıları
► Psikolojik Yardım Almadan Önce Neler Yapmalı? Psk.Dnş.Mustafa Burak ARABACI
► Çocuktan Sonra Evliliklerde Neler Oluyor? Psk.Dnş.Sezen SALİHOĞLU
► Sigarayı Bıraktıktan Sonra Sizi Neler Bekliyor? Psk.Beril PAPUÇÇUER CEYLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklu Aileler Boşanma Kararından Sonra Neler Yapmalı?' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Çocuk ve Oyun Ocak 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:08
Top