2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ya Bunlar Hep mi Beni Bulur!
YAZI #4033 © Yazan Dr.Psk.Ali Can GÖK | Yayın Aralık 2017
“Ya bunlar hep mi beni bulur.” Hayatımız boyunca bu cümleyi kendimize kaç defa söylemişizdir. Belki bir ayrılıktan sonra, belki de arkadaşlarımızla yaşadığımız bir hayal kırıklığından sonra… Samuel Beckett’in dediği gibi “hep denedin, hep yenildin. Olsun… Yine dene, yine yenil. Daha iyi yenil.” şiarını mı edineceğiz yoksa bir noktada buna dur mu diyeceğiz? Kaç defa yenilmemiz gerekecek, kaç muharebeden mağlup ayrılacağız. Bazen de bile bile lades deriz. Bazen umut ederiz bu sefer aynı olmayacak diye. Ama gel gör ki kendimizi aynı çemberin içinde buluveririz.

Peki neden bunu yaparız?

İlişkisel model, kişilerin hayatındaki tekrarlayan yaşam örüntülerinin, insanın ilişkisel dünyasında devamı sağlamak için olduğunu savunur. Yani biz bu örüntüleri bize aşina olduğu için devam ettiririz. Çünkü dünyayı o şekilde algılarız, bizim için başka bir dünya yoktur. Hayat bizim için böyledir. Terk edilmekten korkuyorsak gidip bizi terk edecek birisini buluruz ve neticede kaçınılmaz olan gerçekleşir: Terk edilme. Bu deneyim bizim hayatımıza dair inançlarımızı pekiştirir. Bu değişmeyecekmiş gibi gelir.

Biz bu davranış örüntülerini ruhsal bir ihtiyacımızı gidermek için kullanırız. Tıpkı acıktığımızda yemek yemek, susadığımızda su içmek gibi. Fakat bebeklerin bazen bünyelerindeki mineral eksikliklerini gidermek için toprak yemeleri gibi, bu ihtiyaçlarımızı bazen olabilecek en işlevsel yöntemle gideremeyebiliriz. Bu işlevsel olmayan ihtiyaç giderme yöntemleri aslında bizim çocukluktan itibaren öğrendiğimiz o ihtiyacımızı gidermeye yönelik davranışlarımızdır. Evet, toprağı yiyince ihtiyacımız olan mineralleri alıyor olabiliriz fakat o minerallerden daha çok sağlığımıza zarar verecek besin değeri olmayan maddeleri de bünyemize alıyoruz.

İşte bizi yardım aramaya iten ya da psikoterapi arayışına iten de vücudumuza aldığımız besin değeri olmayan maddelerin yan etkileridir. Psikoterapi de ruhsal ihtiyaçlarımızı toprak yiyerek karşılamaktan ziyade; daha işlevsel, daha sağlıklı yöntemleri bulmamız konusunda yardımcı olur.

Dr. Ali Can Gök
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali Can GÖK Fotoğraf
Dr.Psk.Ali Can GÖK
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Ali Can GÖK'ün Makaleleri
► Aynala Beni! Psk.Hazan ŞAHNAOĞLU
► Tamamla Beni Psk.Dnş.Ümran ÖRKÜN
► ' Beni Kimse Anlamıyor ' Psk.Kevser MAZI ARSOY
► "Çocuğum Beni Dinlemiyor!" Psk.Sibel ŞEN
► Eşim Beni Aldatıyor Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU
► Eşim Beni Hiç Anlamıyor Psk.Bilge ÇAPOĞLU
► Ergenlik:Beni Anla Psk.Nesteren GAZİOĞLU
► Sakın Beni Bırakma Anne! Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
► Eşimi Seviyorum, Beni Aldattı! Dr.Mehmet TEKNECİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ya Bunlar Hep mi Beni Bulur!' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:13
Top