2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Narsisizm(Özseverlik)
YAZI #4038 © Yazan Psk.Mesut AZKUL | Yayın Aralık 2017
NARSİSİZM
Narsisizmin bilinen tarihçesi ;Bir kişilik yapılanması olarak bilinen Yunan mitolojisinden sudaki yansımasını gören ve bu yansımasına yani kendisine aşık olan ve bir ömür boyu ulaşamayacağı bu aşkın peşinde aşkını (kendisini) izleyerek ömrünü tüketen Narkissos’dan gelmektedir. Narkissos bu imkansız aşkına ulaşma isteğiyle sarılır ve suya düşüp boğularak hayatını kaybeder (İlkay, 2002) Narsizim(kendini sevme) bir kişilik bozukluğudur normal kişilik özelliklerine sahip olmama durumudur ,her birey fiziksel ve ruhsal olarak beğenilme birinci derece yakın kişilerden ,sosyal ilişkilerinde onaylanma ihtiyacı hissedebilir bunun aşırılığa sapması vb. davranış örüntülerine sahip olan kişilikler ise durumun patolojik boyutuna işaret etmekdedir.
Kişilik bozukluğu normal kişilikten sapma olarak değerlendirilir narsisistik kişilik bozukluğunda ise daha çok kendini değerlendirmede aşırı hassas davranma kendini aşırı sevme narsisistik kişiliğin başka bir özelliği ise sosyal ilişkilerinde ki problemdir duygu, düşünce ve davranışta empati yapamama durumu söz konusudur kişinin daha çok kendi istekleri ön planda tutar .
Narsisizm psikoloji alanında normal ve patolojik narsisizm olmak üzere iki düzeyde ele alınmaktadır. Bireyin kendine verdiği değerin ve kendine yönelik önemseme duygusunun en yüksek seviyede olması ve başkalarından gelen kendisine yönelik geri bildirimlerin kendisini etkilemesine izin vermediği durum normal narsisizm olarak tanımlanmaktadır (Rozenblatt, 2002). Ancak bireyin kendini değerlendirme gösterdiği büyüklenmeci davranışı veya kendisine karşı yapılan olumsuz eleştirileri karşı aşırı öfke ,utanç gibi tutumlar sergilerler kendilerini ,yükseltmek ve yüceltmek için başkalarını kullanırlar ilişkilerinde bencil,ben-merkeziyetçi olarak tanınırlar bunda Patolojik narsisizm olarak tanımlanmaktadır
Narsistik kişilik yapılanmasında ki kişiler ilişki kurdukları insanlar bencil beklentilerini karşılamadıkları zaman aşırı saldırgan davranışlarda bulup karşısında ki kişiyi aşağılanmaktan çekinmezler başkalarının başarılarını hazmedemez alaycı tavır ve savunma mekanizması olarak değersizleştirme savunma mekanizmasını kullanırlar narsistik bozukluğun temelinde empati yapamamak vardır.
Tedavisi ise psikoterapidir narsistik kişilik problemleri dışında başka sorunlarla tedaviye gelirler bu kişiler tedaviye zor gelirler çünkü yardıma ihtiyacı olduğu düşüncesi onlar için aşağılayıcı bir durumdur ve tedaviye en çok direnç gösteren ve genellikle depresyon yaşadıklarında terapiye başvururlar ,duygusal sorunlarla baş edemeyen hasta tipleridir.
Psikoterapi ile kendisi ve başkalarıyla ilgili gerçekçi düşüncelerin geliştirilmesi kendilik algısı ile nesne algısı yeniden formüle edilmesidir.Tedavinin temelinde terapistin hasta ile ‘’ego’nun işlevi üzerinde çalışılması söz konusudur.
Kişilik ,kimlik ve kendilik değerlenmelerinde sorun yaşayan ve her şeyin karmaşık ve anlaşılmaz ruh durumu içinde olduğunu düşünüyorlarsa veya depresif belirtiler gösteriyorlarsa profesyonel destek almak için mutlaka bir psikoloğa buşvurmaları gerekir.

Psk.Mesut Azkul
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Mesut AZKUL'un Yazıları
► Narsisizm Psk.Serpil YILMAN KAYA
► Narsisizm Psk.Özlem AKKEL
► Liderlik ve Narsisizm Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Çağın Vebası: Narsisizm Psk.Hülya MACİT
► Sevgi, Narsisizm ve Bencillik Psk.Barış Emre GÜNEMRE
► Narsisizm ve Narsisistik Kişilik Bozukluğu Psk.Dnş.Efendi YAVAŞOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Narsisizm(Özseverlik)' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Majör Depresyon Nisan 2018
◊ Anne -Baba Tutumları Ocak 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:40
Top