2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bir Fincan Kahve Diyabetten Kansere, Karaciğer Hastalığından Parkinsona Her Derde Deva; Bir Fincan Kahvenin 40 Yararı Var
YAZI #4040 © Yazan Doç.Dr.Erkan CÜRE | Yayın Aralık 2017
Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır derken şimdi bir fincan kahvenin 40 yararı vardır diyeceğiz.

Kahve çoğunlukla tükettiğimiz bir içecek ve insan hayatına olumlu etkileri var. Günlük 400 mg kadar tüketilen kahvenin önemli bir olumsuz etkisi görülmemiştir. Sigara içmeyen bireylerde dolaşım sistemi hastalığı, sindirim sistemi, solunum sistemi ve kanserli hastalarda tüm nedenlerden dolayı ölüm oranını azalttığı bildirilmiştir.

Düzenli kahve tüketiminin karaciğer, orofarinks, kolon, prostat, uterus (rahim) ve cilt kanseri riskini azalttığı saptanmıştır. Bazı çalışmalar kahvenin akciğer kanseri riskini artırdığını bildirsede diğer çalışmalar kahve tüketiminin akciğer kanseri riskini artırmadığını raporladılar. Kolanjiokarsinom gelişim riski üzerine ise bir etkisi yoktur.

Kahve içmenin parkinson, diyabet, inme, safra kesesi hastalarında olumlu etkileri görülmüştür. Düzenli kahve tüketiminin Tip 2 diyabet ve metabolik sendrom gelişme riskini de azaltığı bildirildi. Karaciğer yağlanması (steatoz) toplumda sık görülmektedir. Birçok çalışmada kahve tüketiminin karaciğer yağlanmasını geriletici etkisi olmadığı bulundu. Ancak karaciğer yağlanması olan hastalarda fibrozu gerileterek siroz ve karaciğer kanseri gelişim riskini azalttığı gösterildi.

Kahve karaciğer fibrozunu yavaşlattığı gibi hepatoselüler kanser (karaciğer kanseri) riskini de düşürmektedir. Karaciğer hastalığı olsun veya olmasın mortaliteyi azaltmaktadır. Kahvenin bu olumlu etkilerinin mekanizması ise tam açıklanamamıştır. ALT, AST ve GGT gibi karaciğer fonksiyonunu gösteren testlerin kahve tüketiminde seviyelerinin düştüğü görüldü. Kahve tüketenlerde karaciğerde yapılan albümin seviyesinin ise arttığı raporlandı. Her gün 4 fincan kahve tüketiminin karaciğer hastalığı gelişme riskini %71 düşürdüğü bulundu. Kahve tüketimi alkol kaynaklı ve alkol kaynaklı olmayan sirozlu hastalarda sirozun ilerleme hızını düşürdüğü tespit edildi.

Kahve içmenin bu kadar yararı varken başta da belirttiğim gibi sigara içenlerde bu etkiler görülmemiştir. Eğer reflü hastalığımız yoksa, sigarada kullanmıyorsak sağlığımız için buyrun içelim bir fincan kahve....

Kaynak:
https://www.medscape.com/viewarticle/887970_1

Doç. Dr. Erkan Cüre Çamlıca Erdem Hastanesi, Üsküdar İstanbul
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Erkan CÜRE Fotoğraf
Doç.Dr.Erkan CÜRE
İstanbul
Doktor "İç Hastalıkları - Dahiliye "
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Erkan CÜRE'nin Yazıları
► Karaciğer Transplantasyonu Prof.Dr.M.Hakan YÜCEYAR
► Karaciğer Sirozu Prof.Dr.Enver DOLAR
► Alkol ve Karaciğer Hastalıkları Prof.Dr.M.Hakan YÜCEYAR
► Gebelik ve Karaciğer Hastalıkları Prof.Dr.M.Hakan YÜCEYAR
► Alkolik Karaciğer Hastalığı Prof.Dr.Enver DOLAR
► Karaciğer ve Guatr (Tiroid) Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bir Fincan Kahve Diyabetten Kansere, Karaciğer Hastalığından Parkinsona Her Derde Deva; Bir Fincan Kahvenin 40 Yararı Var' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:00
Top