2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sigara Bağımlılığı
YAZI #4043 © Yazan Psk.Mehmet Fatih YİĞİT | Yayın Aralık 2017
Günümüzde sigara bağımlılığını, insan sağlığı açısından en tehlikeli konu başlıklarından biri olarak konumlandırmak sanırım doğru bir tanım olur hatta çağımızın vebası da diyebiliriz.

Sigarayla ilgili yapılan 40 binden fazla araştırma sonucunda Koah, kroner kalp rahatsızlığı, felç, lösemi, kronik bronşit, kısırlık gibi çoğu ölümcül olmakla beraber 30 dan fazla hastalığın nedeni olduğu saptanmıştır. Solunan sigara dumanında 4 binden fazla zararlı kimyasal madde bulunuyor ki bunların 50 den fazlası doğrudan kanser nedenidir. Yapılan bazı araştırmalarda 2030 yılında 17 milyon insanın kanser nedeniyle yaşamını yitireceği öngörülmektedir. Şu anda bile her on saniyede, bir insan sigaranın yol açtığı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor ve bunun önüne geçebilecek buna engel olabilecek her türlü adımı bir sorumluluk olarak benimsiyorum. Bu sorumluluk bilinciyle bir psikolog olarak sigara bağımlılığını sonlandırabilecek, bilinen ve uygulanan yöntemler dışında bir yöntem arayışına girdim. Yıllar süren araştırmalarım sonucunda rezonans terapileriyle tanıştım ve bu hizmetin Diyarbakır’da da olması gerektiği düşüncesiyle Türkiye genelinde 50 den fazla hizmet noktası bulunan Neo.Clinics ailesine katılarak öncelikle Diyarbakır olmak üzere çevre illere de bu hizmeti vermeye başladım.

Sigara bağımlılığını iki açıdan ele almak daha doğru olacaktır. Birincisi nikotin bağımlılığıdır. Nikotin tütünde bulunan ve çok güçlü bağımlılık yapan bir maddedir. Nikotin aslında tütünün böceklerden korunma amacıyla yararlandığı bir maddedir ve yıllarca böcek ilacı olarak kullanılmıştır. Saf nikotinin bir damlası bile ölümcül olabilir. Nefes yoluyla alınan nikotinin %25’ lik bir kısmı beyine ulaşarak, oksijeni absorbe edip tükettiği için yeterli beslenemeyen hücrelerde meydana gelen uyuşuklukta geçici bir mutluluk algısı oluşturmuş oluyor. Bu his zamanla sinire, strese, konsantrasyon bozukluğuna ve mutsuzluğa sebebiyet veriyor. Kişi bundan sonra her nikotin alışında aynı yanılgı devam ediyor ve buda sigaranın kişiyi rahatlattığı yanılgısıdır. Sigaranın verdiği rahatlama zaten kendisinin verdiği rahatsızlığı ortadan kaldırmaya yönelik bir yanılgıdan öte bir şey değil. Ben bu konuyu şuna benzetiyorum;

Severek sahiplendiğiniz ve bahçenizde beslediğiniz bir köpeğiniz olduğunu düşünün. Bu öyle bir canlı ki kulakları tırmalayan, dayanılmaz bir tonda havlıyor ve çıkardığı sese bir yerden sonra tolerans gösterme şansınız kalmıyor. Tabi bu durum, acıkınca gerçekleşiyor ama buda saat başı acıkıyor. Siz bir yerden sonra sırf o sese maruz kalmamak için saat başı bir ekmek vermek zorunda kalıyorsunuz ve artık mahallenin fırınına ortak olmuşsunuzdur… İşte vücudumuzda yer eden nikotin canavarını da acıktıkça beslemek zorunda kalıyorsunuz ve ona bağımlı bir yaşam sürmeye başlıyorsunuz farkında olmadan. Sigara öyle bir bağımlılık oluşturuyor ki tüm yaşamımızı, sosyal iletişim ve aktivitelerinizi ona göre ayarlamak zorunda kalıyorsunuz. Sırf sigara kullanıyor diye toplu taşıma imkanlarını kullanamayan, sinemaya gidemeyen bağımlılar var.

Sigaranın diğer bir bağımlılık boyutu ise psikolojik bağımlılığıdır. Nikotinin beslenmesine engel olduğu hücrelerde meydana gelen uyuşukluğun verdiği geçici mutluluk maalesef ki insanların “sigara beni rahatlatıyor”, “sinirlerimi alıyor” gibi söylemlerini geliştiriyor ve hem yanlış bir inanış hemde davranışsal olarak da stresle başa çıkma yöntemi olarak kullanılıyor. Sigaranın kolay ulaşılabilir olması ve legal olarak temin edilebilmesi de bağımlı sayısının artmasında etken nedenlerden biri. Bölgemizde maalesef sigaraya başlama yaşı oldukça düşük. Özellikle ergen ve hatta ergen öncesi yaş grubu çocuklarda sigara içiyor olmanın büyümüş olma, grupta yer bulma, kabullenilme, yetişkinliğe adım atmış olma gibi hissetmesi yanılgısının oluşturduğu yanlış düşünceden kaynaklıdır. Bunun temelinde de büyüklerin rol model olarak sigara kullanıyor olmaları yatıyor tabiki.

Biz sigarayı nasıl bıraktırıyoruz?

Bize sigarayı bırakmak için başvuran danışanlarımızda, öncelikle bırakma konusunda ne kadar kararlı olduğuna bakıyoruz, geçmiş tıbbi ve psikolojik hikayesini öğrenmeye çalışıyoruz ve gerekirse doktora yönlendirmeyi ve gerekli konsültasyonu da yapıyoruz. Gerekli görüşme yapılıp uygulamaya geçildiğinde kişi son bir sigarasını içiyor ve içtiği sigara quitt rezonans cihazının giriş kupasına konmak üzere cam bir tüpe yerleştiriliyor. Sistem, giriş kupasına konan sigaradan aldığı frekans bilgiyi terse çevirerek vücuda geri veriyor ve vücutta, yıllardır sigara içmeyle biriken ağır metaller, zehirli madde izleri, toksik maddeler ve nikotinden temizlenme işlemi başlıyor. Rezonans (sönümleme) işlemi detoks aracılığıyla tam işlevi yerine getirmiş oluyor, seansımız 45 dakika sürüyor ve seans sonrası 48 saat boyunca detoks yoğun bir şekilde devam ediyor, bol su tüketmesi dışında bişey istemediğimiz danışanın işlem sonrasında sigaraya karşı toleransı sıfırlanmış oluyor ve bedeni hayatında hiç sigara içmemiş bir insanın bedenine dönmüş oluyor. Seans anında başlamak üzere sigara içme isteği belirgin bir şekilde azalıyor ve tamamen kayboluyor.

Bu yöntem dünyada yaklaşık 40 yıllık bir geçmişe dayalı olmakla birlikte Türkiye dede 13 yılı aşkın bir süredir var ve bu güne kadar kayda geçmiş belirlenmiş en ufak bir yan etkisi yok. Türkiye’de 50 binden fazla kişi sigarayı bu yola bıraktı ve başarı oranı %92 gibi oldukça yüksek bir yöntem. Biz Neoseans olarak 7 aylık bir sürede 89 kişiyle sigara bağımlılığına dönük seanslar uyguladık ve aldığımız geri bildirimlerde bu kişilerin 81’i şu an sigara kullanmıyor. Yöntemin hiçbir yan etkisinin olmayışı, uygulamasının bir saat bile sürememesi yöntemi oldukça işlevsel ve tercih edilir kılıyor.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Mehmet Fatih YİĞİT'in Makale ve Yazıları
► Sigara Bağımlılığı Psk.Burcu BÜGE
► Sigara Bağımlılığı Psk.Muhammed Erdinç TÜRK
► Sigara Bağımlılığı Psk.Nilüfer YALINÇETİN
► Sigara Bağımlılığı ve Spor Psk.Sabahat ERLER
► Sigara Bağımlılığı ve Sigarayı Bırakma Psk.Beril PAPUÇÇUER CEYLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Sigara Bağımlılığı' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:28
Top