2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Doktor Korkusu
YAZI #4063 © Yazan Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ | Yayın Aralık 2017
Çocuğunuzu doktora götürmenin çin işkencesi olduğunu düşünenlerdenseniz üzülmeyin, yalnız değilsiniz. Bir çok çocuk, doktor korkusunu yaşıyor ve yaşatıyor. Çocuğunuzun gelişimi ilerledikçe bir önceki muayenesini, iğne olduğunu, tadı güzel olmayan ilaçlar verildiğini hatırlayacak ve aynı deneyime tekrar maruz kalmak istemiyorlar. Dolayısıylada bu süreç anne/babalar için fazlasıyla çetrefilli olabiliyor.

Çocuğunuzu "Yemeğini yemezsen vitaminsiz kalırsın ya da çoraplarını giymezsen hasta olursun sonra doktor sana iğne yapar" tehditleriyle büyütüyorsanız size de geçmiş olsun demek lazım. Bugün cezayla eşleştirdiğiniz doktora yarın güle oynaya gitmesini beklemek tahmin edersinizki haksızlık olurdu.

Bu süreçte yapılan en önemli hatalardan bir tanesi de gezmeye gidiyoruz denilerek çocuğu doktora götürmektir. Bu hayatta güvendiği en önemli varlıklardan bir tanesi olan ebeveynin verdiği sözü tutmamasının da ötesinde, gerginliğe hatta belki biraz da acıya maruz kalabileceği bir yere sıradan bir gezme denilerek kandırılmanın verdiği hayal kırıklığı ve güvensizlik eklenecek.

Peki bu süreçte neler yapabiliriz dediğinizi duyar gibiyim. Özetlemek gerekirse;
🍀Öncelikli olarak (illa hasta olmasını beklemeden) doktor kimdir(çocukların sağlıklı olmasını sağlayan bir insandır), neler yapar(çocuklar iyileşebilsinler diye muayene eder) gibi temel soruların cevaplarını öğretin. Doktor oyuncak malzemeleri ile oyunlar oynayıp denemeler yaparak, bu konuyla ilgili kitapları okuyup görsellerini görmesini sağlayarak süreç hakkında fikir sahibi olmasını sağlayın. Çocuklar bildiklerinden değil asıl bilmedikleri şeylerden korkarlar, bunu unutmayın! Ayrıca, bunlardan bahsederken extra detaylara girip kafasını karıştırmayın.

🍀Doktorda herşeyin çok güzel olacağını, hiç canının yanmayacağını söylemekten kaçının. Bu durumun hem garantisi yoktur hem de gelecek sefer verdiğiniz güvenceye inanmayacaktır.

🍀Sizin ya da oyuncaklarının üzerinizde muayene denemeleri yapmasına müsade edin, yüreklendirin. Oyuncakların nasıl kullanılması gerektiğini anlatın. Hatta toleransı yüksek bir doktorunuz varsa önce doktoru üzerinde uygulama yapıp yapamayacağını sorabilirsiniz.

🍀Ebeveyn olarak sürece önyargılı başlamayın. "Eyvah şimdi başımıza neler gelecek" endişesiyle gerginliğinizi çocuğunuza yansıtmayın. Unutmayın çocuklar annenin ağzından kelimeleri duymasa bile sizin kaygılı olduğunuzu çok rahat hissedebilirler. O yüzden kaygınızı kontrol altına alın.

🍀Korkularını dile getirdiğinde inkar edip, görmezden gelmeyin. Duygularını anlamaya çalışın. (Biliyorum burada olduğun için çok gerginsin, gitmek istiyorsun, canın acıyacak diye endişe ediyorsun vs. vs.)

🍀Muayene sonrasına güzel bir plan yapın. Muayene nasıl geçerse geçsin sonucunda keyifli bir aktivite yapıyor olmak, hatta bunu her seferinde tekrarlamak, doktor günüyle ilgili güzel bir anı kalması açısından faydalı olabilir.

Uzm.Psk.Büşra Börekçi
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Büşra BÖREKÇİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi73 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ'nin Makale ve Yazıları
► Hasta Doktor İletişiminde Sorunlar Psk.Dnş.Halil İbrahim ÇABUK
► Bağlanma Korkusu Psk.Sezin ÇELİKKANAT
► Okul Korkusu Psk.Dnş.Ali KÜLTEKİN
► Okul Korkusu Psk.Saadet ELEVLİ
► Okul Korkusu Psk.Gonca BAĞLAR
► İlk Gece Korkusu Psk.Kamil DEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Doktor Korkusu' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ceza mı? Disiplin mi? Ekim 2018
► Tuvalet Eğitimi Aralık 2017
► Çocuklar ve Yemek Yeme Nisan 2012
◊ Çok Ödev Az Zaman Temmuz 2019
◊ Kızgın Çocuk Kasım 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:37
Top