2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ferinject Nasıl Verilir, Alerji Gelişir mi?, Gebeler ve Emzirenler Kullanabilir Mi, Iv Demir Uygulama
YAZI #4075 © Yazan Doç.Dr.Erkan CÜRE | Yayın Aralık 2017 ÇOK OKUNUYOR
Son zamanlarda intravenöz (damar içi) demir tedavisi denilince akla ilk gelen preparatlardan biri Ferinject dir. Ferinject ampülde 500 mg demir (ferric carboxymaltose ) vardır.
İnfüzyon şekli:
*250 ml mediflex içinde 15 dakikada infüzyon yapılır.
*Eğer 500 mg altında demir verilecekse 100 ml mediflex içinde 6 dakikada verilir.
*İnfüzyon bittikten sonra hastanın en az 30 dakika izlenmesi lazımdır.
*Haftada 1000 mg dan fazla verilmez.
* genellikle 3 hafta uygulandıktan sonra ferritin ve transferrin satürasyonuna bakılır ve demir aşırı yüklenmesi oluşmamasına dikkat edilir.
*Gebelik; Son zamanlarda yapılan çalışmalarda her 3 trimester da (3 er aylık gebelik periyotları) kullanılabileceği Fetus (anne karnındaki çocuk) üzerine zararlı etkisi olmadığı bildirilmiştir. Henüz kılavuzlara gebelerde kullanılır diye geçmemiştir. Bu nedenle hasta kabul ediyorsa veriniz, yoksa oral demir preparatları veriniz
*Emzirme; Süte geçer ancak çocuğa zarar veren bir oranda sütte bulunmadığından emziren annelerde verilebilir.
*Buzdolabında ve 30 C üzerinde saklanmamalıdır. Solusyon hazırlandıktan sonra 2-8 C da 12 saat bekletilebilir.
Sık görülen yan etkileri:
* Baş ağrısı, baş dönmesi, hipertansiyon, yüzde kızarma, bulantı, infüzyon yerinde reaksiyon ve kan fosfat seviyesinin düşmesidir.
Nadir görülen yan etkileri:
*Hipersensivite, parestezi, taşikardi, hipotansiyon, nefes darlığı, tat bozukluğu, kusma, dispepsi, barsak gazı, karın ağrısı, kabızlık, diyare, kaşıntı, ürtiker, eritem, kas ağrısı, kas spazmı, bel ağrısı, eklem ağrısı, ekstremite ağrısı, yorgunluk, göğüs ağrısı, İnjeksiyon yerinde renk değişikliği
*Oldukça nadir olarak anjioödem, anksiyete, biliç kaybı, vertigo, senkop (bayılma), bronkospazm, dermatit, yüz şişliği, grip benzeri şikayetler yapabilir.
* Enjeksiyondan sonra kısa süreli AST ve ALT yüksekliği yapabilir.
Yan etki gelişirse gelişen yan etkiye göre semptomatik davranmak gerekir.

Kaynak:
1. https://www.medicines.org.uk/emc/medicine/24167

Doç. Dr. Erkan Cüre, Ota&Jinemed Hastanesi, Beşiktaş, İstanbul
     34 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Erkan CÜRE Fotoğraf
Doç.Dr.Erkan CÜRE
İstanbul
Doktor "İç Hastalıkları - Dahiliye "
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Erkan CÜRE'nin Yazıları
► Alerji Nedir Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Sigara, Alerji ve Astım Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Alerji - Besin Alerjenleri Dr.Sevin KARALAR
► Demir Eksikliği ve Guatr Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Radyokontrast Maddelere Karşı Alerji Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ferinject Nasıl Verilir, Alerji Gelişir mi?, Gebeler ve Emzirenler Kullanabilir Mi, Iv Demir Uygulama' başlığıyla benzeşen toplam 62 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:25
Top