2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tv 8 Ebruli Programı Ebru Şallı Röportajı -- Anne Babaların Hergün Çocuğu İçin Yapması Gereken 10 Davranış
YAZI #415 © Yazan Şenay YILMAZ | Yayın Haziran 2009
ANNE VE BABALARIN HER GÜN YAPMASI GEREKEN 10 ŞEY

Günümüz koşullarının ve çalışma hayatımızın yoğun olması, etrafımız ve kendimiz için yapabileceğimiz güzel şeyleri kaçırmamıza neden olabiliyor. Zamanın ve yaşın nasıl geçtiğini hissedemiyoruz. Belki anne babalar olarak yaşlanıyorsunuz ancak çocuklarınız da geleceğe doğru koşar adımlarla ilerliyorlar. Onların bu maratonunda sizlerin desteği tartışılmaz. Ancak günlük rutin işleriniz arasına sığdıramadığımız bazı küçük nüanslar, onlarda kocaman birer açık olarak büyüyor. Aslında ayrıntılarda saklı basit tekniklerle vicdanınızı sızlatan cümlelerden kurtulabilirsiniz.
“Çocukların anne babalarından neler beklediklerini” bulmak için yapılan bir araştırma sonucunda verilen cevaplarda 10 temel ortak nokta bulunmuş. Bir grup çocuğun anne babasına bu 10 şeyi her gün düzenli aralıklarla uygulamaları istenmiş. Diğer gruba böyle bir açıklama yapılamamış. Ortalama 4 hafta uygulanan çalışma sonuç bulgularında, bulunan verileri uygulayan ailelerin çocuklarının diğer gruba göre daha huzurlu ve mutlu oldukları, davranış sorunlarına daha az raslandığı sonucuna ulaşılmıştır.
Bu 10 maddeyi sıralarsak;
1. Sarılmak.. Çocuğunuza her gün en az 5 kez sarılın, öpün saçlarını okşayın. Ten temasını sağlayın. Bu davranış çocuğunuzun kendini güvende hissetmesini sağlayacaktır.
Sarılma esnasında vücut serotonin salgılar. Serotonin vucudun huzur ve sakinlik kimyasıdır. Bu esnada çocuk rahatlar ve kendini güvende hisseder. Böylece daha rahat iletişim kurar. Yapılan bir araştırma da iki grup aile karşılaştırılmış. Bir grup aile çocuğuna daha çok sarılmış yada tensel temasa girmiş diğer grup ise çok fazla böyle bir diyaloğa girmemiştir. Sonuç bulgularında sarılma yada tensel teması daha çok yaşayan çocukların daha huzurlu ve diğer grup çocuklarına göre daha az davranış problemi olduğu görülmüştür.
Tensel teması iki türlü yapılmalı.
1. Sadece elinizle başını okşama yada sırtını sıvazlama
2. Kollarınız arasına alarak sarılmak

2. “ Anlayamadım.. Biraz daha açıklar mısın?” sorusunu sorun.. Çocuğunuz kendini anlatmaya çalışırken kısa, basit ve kısır cümleler kurarlar. Yetişkin çocuğunu dinlemek istemediğinde “evet anladım” deyip kesip atarlar. Bu soruyu sormanız dinlendiğini hissetmesini sağlayacaktır.
Çocuğunuzla belirli bir diyaloğu kurmanız lazım. Sen dili yerine ben dili kullanmaya çalışın. Bunu örnek bir diyalogla anlatırsak.. Ayşe arkadaşı hasta olduğu için okula gelmemesine özenmektedir.
Ayşe, Keşke bende buse gibi okula gitmeseydim.
Anne, Okula gitmek istemiyorsun
Evet. Gitmek istemiyorum
Gitmek istemiyorsun çünkü okulu sevmiyorsun
Hayır okulu seviyorum sadece ingilizce dersini sevmiyorum
İngilizce dersini sevmiyorsun
Evet
İngilizce öğretmenin zor biri galiba?
İngilizce dersinde kelimeleri söyleyemediğimde herkez bana gülüyor ve bu benim hoşuma gitmiyor.
Bu diyalogta çocuğun buseye özendiğini düşündük oysa sonuç ingilizce dersinde yaşadığı soruna dayandı.




3. Sevdiğinizi söyleyin.. Günde en azından 1 defa onu sevdiğinizi cümlelere dökerek söyleyin. Böylece çocuğunuz kabul görmenin tadını yaşayacaktır.
Sevgi dillerinizi kullanın. Seni seviyorum demek karşımızdakine kabullenildiğini ona değer verildiğini hissettirir. Bu duyguyu hisseden anne, baba yada çocuk olsun anında durulur ve sakinleşir. Seni seviyorum demeyi sadece sözel olarak yapmayın davranışlarınızla beden dilinizle anlatın. Bu duyguyu düzenli aralıklarla yaşayan çocuğun ailesine ve kendisine olan güveni artar.

4. Ona kitap okuyun.. Haftada en az 2-4 defa masal yada hikaye okuyun. Böylece güzel Türk dilimizin yapısını sizden öğrenecektir.
Kitap okuma sevgisinin aşılanması için çnce kitabı sevdirmek gereklidir. Anne ve babanın kitap okumadığı bir evde çocuktan sürekli kitap okumasını beklemek yanlış olur. Çocuğunuza kitabı okurken sesinizi değiştirin, karakteri canlandırın ve masala bir ruh verin. Böylece çocuğunuzla iletişiminizi pozitif şekilde geliştirirken onun hayal gücünün artmasını, kelime haznesinin zenginleşmesini ve konuşma becerisini geliştirmiş olursunuz. Çocuğunuza saatlerce bilgisayar, psp yada tv karşısında geçireceği vakti böyle bir etkinlikle keyifli hale getirmiş olursunuz.

5. Onu anlamaya çalışın.. Size bir sorununu anlattığında “..... seni çok üzmüş ve oyuncağını kırmış anlıyorum.” Şeklinde onun cümlelerini ona tekrar edin. Bu sayede benlik algısını, duygularını ve hislerini tanımasına yardımcı olursunuz.
Empati kurmaya çalışın. Anne babalar anne baba ismini aldıktan sonra yaşadıkları aşırı sorumluluk duygusundan dolayı çok fazla koruyucu yada yaptırımcı olabiliyorlar. Oysa çocuğunuzda arada sırada karşısında hata yapan, hatalarını kabul eden ve özürdileyebilen kişiler isterler. Konuşmalarını aktif şekilde dinleyerek anlamaya çalışın. Anlamaya çalışırken,
1. Göz kontağı kurun
2. Bir başka şeyle ilgilenmeyin.
3. Sadece ona odaklanın.
4. Onu dinlediğinizi hissettirin.
5. Sakin olun.
6. Anlatmak istediklerine yoğunlaşın. Kelime haznelerinin biz yetişkinler gibi olmadığını düşünerek neler anlatmak istediğine, hangi kelimesinin nelere karşılık gelebilceğini düşünün.

6. Sağlıklı beslenmeyi öğretin.. Evinizde abur cubur yerine, sağlıklı beslenmeye yönelik sebze meyve ve temel gıdaları bulundurun. Sizde aynı tarz beslenin ve ona model olun. Bu sayede daha sağlıklı bir vucutta daha sağlıklı düşüncelere sahip bir birey olarak yetişecektir.
Çocuğunuz bezelye yemiyor ise onun yerine tatlı bir şeyler vermeyin. Başka bir sebze verin. Bir kaç hafta sonra yine önüne bezelye koyun. Yemiyorsa bir ay sonra tekrar önüne bezelye koyun. Burada önemli olan yemiycem ön yargısından ziyade tercih etmiyorum düşüncesine geçmesidir. Bu şekilde gerekirse altı ay sonra tekrar deneyin. Belki bunu onlarca kez tekrar edeceksiniz ama sonuçta tercih ederek deneme fikrini öğrenecektir.
Karşınızda küçük bir yetişkin olduğunu unutmayın. Onunda seçim yapmaya hakkı vardır. Biz yetişkinler istemediğimiz şeyi kibarca çevirebiliriz ancak onlar bu beceriyi yaşlarından dolayı tam olarak kazanamadığı için aşırı tepkiler verebilirler.Onlar için “Bunu istemiyorum” diyerek tepki vermek çok doğal gelir. Sizde bu tepkileri doğal karşılayın. Tartışma konusuna çevirmeyin.
7. Onunla konuşun.. Her gün enazından 5 dk. Onunla konuşun.. Havadan, sudan, arkadaşlarından, köpeğinden.. Konuşun ki iletişim becerileri gelişsin. Onun çok rahat olduğu ve kendini iyi hissettiği bir zamanda 3-5 dakikalık kısa bir hal hatır sorma faslı yapın.
8. Haftada en az 2 gün çocuğunuzla randevulaşın.. Belirlediğiniz 20-30 dklık süre içinde beraber oynayın, gülün yarışma yapın.. Sizinle geçireceği özel vakti bilmesi sürekli sizi rahatsız etmesini enegelleyecektir.
Özel zaman uygulaması yapın.
9. Ona özen gösterin.. Yemek tabağını süsleyin, yatağına çiçek koyun yada ona küçük basit bir hediye verin. Onu düşündüğünüzü ve değer verdiğinizi hissettirin.
Sevgi dillerinden biri olan ona özen gösterdiğinizi ifade eden davranışlar gösterin. Ufak hediyeler alın. Ufak sürprizler yapın.
10. Sabırlı olun.. Yaramazlıklarına, hırçınlıklarına yada kaprislerine karşı sabırlı olun. Sabırlı olamadığınız durumlarda en azından o ortamdan uzaklaşarak olası yanlış şeylerin olmasının önüne geçin. Sabırlı olun ki çocuğunuz da sabretmeyi öğrensin..
Kabul çizginizi aşağıya çekin. Günün yoğun koşuşturması ve stresi nedeniyle çok yorgun yada hasta yada sinirli olduğumuz zaman karşımızdakini kabullenme seviyemiz yükselir. Bu durumda karşıdaki kişinin daha fazla fedakarlık yapması gerekir. Bunu yapacak olan çocuk olunca maalesef işler zorlaşır. Kabul çizginizi çocuğunuzun size ulaşabileceği seviyeye çekin.

Size tavsiyem bu 10 maddeyi bir kağıda yazın ve buzdolabınızın üzerine asın. Her gün bir göz atmanız atladığınız küçük noktaları görmenizi sağlayacaktır.

Özel Pozitif Gelişim Özel Eğitim Ve Aile Danışmanlığı Merkezi
Çocuk Gelişim Uzmanı
Şenay Yılmaz
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şenay YILMAZ
İstanbul
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Şenay YILMAZ'ın Makale ve Yazıları
► Karne Zamanı ve Anne Babaların Tepkileri Psk.Selin ALKIŞ AYTEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Tv 8 Ebruli Programı Ebru Şallı Röportajı -- Anne Babaların Hergün Çocuğu İçin Yapması Gereken 10 Davranış' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yeni Nesil Okulları Mayıs 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:05
Top