2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Küçük Kahramanımız Küfür mü Ediyor?
YAZI #426 © Yazan Psk.Tuğba KAPLANHAN | Yayın Temmuz 2009
Yeni yeni farklı kelimeler kullanmaya başlayan, kurduğu her cümle ile bizi sevindiren minik kahramanlarımız yüzümüzdeki gülümsemelerin sebebi. Fakat o minik kahramanlardan aykırı kelimeler duyduğumuzda şaşırıp kalıyoruz değil mi? Ya da o kelimeleri nereden öğrendi? Bizim evimizde küfür konuşulmaz ki, kaba konuşulmaz ki gibi yakınmalarda bulunuyoruz.


Dil gelişiminin ve yeni kelimeler öğrenmenin en hızlı olduğu dönem 3 ile 5 yaş arasındadır. Bu yaşlar arasında çocuğunuzun konuştuğu kelimelere verdiğiniz tepkiler çok önemlidir. Konuşma hızlandığı gibi bu yaşlarda öğrenme, taklit etme becerileri de hız kazanır. Sizden duymasa bile, sokaktan, televizyondan, yakınlarınızdan, arkadaş gruplarından herhangi bir esnada duymuş olabilir. Hafızasına çok hızlı kayıt yapabilen çocuk, bu yaşlarda oyun oynamayı öğrendiği gibi kelimelerle oynamayı da öğrenir, basit espriler yapmaya başlar. Öğrenilen kelimeler kabul edilebilir olumlu kelimeler olabileceği gibi kötü kelimelerde olabilir.


Pek çok anne baba çocuklarının kötü söz ya da küfür kullandığına şahit olabilir. Bu durumda olası iki sahne söz konusudur; birinci sahne anne baba şaşırır ve bu kelimelerin nasıl öğrenildiğini, bir daha yapılmaması için nasıl önlem alması gerektiğini düşünür. İkinci sahnede ise anne baba çocuğun kullandığı kelimler karşısında şaşkınlıkla beraber gülmeye başlar ve ‘oğluma, kızıma bak seeen’ gibi tepkiler verirler. Bu hareket çocukların hoşuna gider ve kötü sözler söylemeye, küfür etmeye devam ederler. Çocuklar kullandıkları bu kelimelerin anlamlarını bilmeden kullanırlar çoğu zaman. Unutmayınız, onun öğrenmeleri sizin tepkilerini sayesinde gerçekleşecektir.


Çocukların ilgiye ihtiyaçları vardır, eğer yeterli ilgiyi ailesinden, çevresinden göremezse ilgi çekebilmek için çeşitli yollara başvuracaktır. Maalesef ki bunlardan ilki, küfürlü konuşmak, müstehcen konuşmak olacaktır. Ayrıca bazı çocuklar, yetişkinlerin verdiği tepki ile eğlenirler. Onları şok etmek, çok şaşırtmak minik kahramanlarımıza eğlenceli gelebilir. Çok bastırılarak büyüyen çocuklardan da küfürlü kelimeler duyulabilir. Birçok şeyin yasak olduğunu öğrenen çocuk isyan duygusunu göstermek içinde küfürlü konuşabilir. Büyüdüğünü göstermeye çalışıyor olabilir. Ayrıca akranları küfürlü konuşan çocuklar, kabul görebilmek için küfürlü konuşuyor olabilirler. Çocuğumuzun neden küfrettiğini araştırmalı gerekli önlemleri zamanında alabilmeliyiz.


Uzm. Psikolog
Tuğba KAPLANHAN
0 505 967 07 32

Yedikule Psikiyatri Merkezi
0 212 296 32 63
Nisantasi Mah. Guzelbahce Sok.
Guzelbahce Apt. No:6
Kat:1 Daire:1
Nisantasi / İstanbul
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Tuğba KAPLANHAN'ın Makale ve Yazıları
► Hipnoz Okul Korkusunu Yok Ediyor Dr.Psk.Mehmet BAŞKAK
► Küçük İnsanlar Psk.Dnş.Şafak UZUN
► Teknoloji ve Küçük Çocuklar Psk.Nazlı AKAY
► Küçük Evler Büyük Beklentiler Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Küçük Kahramanımız Küfür mü Ediyor?' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kıskançlık Temmuz 2009
◊ Hoşgörü Eylül 2009
◊ Çocuklarda Yas... Temmuz 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:29
Top