2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Güvercinlerde Probiotiklerin Kullanma Şekli Nasıldır?Öz-Vet Line Kuş Eğzotik Pet Veteriner Cerrahi Merkezi İzmir
YAZI #4331 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Şubat 2018
Güvercinlerde proboyiklerin kullanım şekli

19. yüzyılda bilim adamları yoğurdun sağlık üzerindeki olumlu etkileri üzerinde çalışmaktaydılar. Paristeki Pastör Enstitüsünde çalışan Rus bilim adamı Elie Metchnikoff immunoloji dalında yapmış olduğu çalışmalar nedeniyle 1908 yılında Tıp Nobel ödülünü kazanmıştı. Metchnikoff yoğurtta bulunan lactobacilli adlı faydalı bakterilerin sindirim sisteminde yaşayan mikroflorayı dengeleyerek bağışıklık sistemini güçlendirdiğine inanmaktaydı. Yoğurt yemekle sindirim sisteminde düzelen mikrobik dengenin sindirimi kolaylaştırdığını ve hastalık yapan patojen mikroorganizmaların gelişimini engellediğini gözlemlemişti.Genel olarak hayvanların sindirim sistemleri ve özel olarakta kanatlıların bağırsakları trilyonlarca faydalı bakteri ve mayanın barınak yeridir. Bu faydalı mikroorganizmalar yaşam için anlamına gelen "PROBİOTİKLER" adını alırlar. Yani kelimenin tam anlamıyla hayvanların sağlık ve verimliliği için gerekli olan doğal unsurlardır. Hepsinden öte, probiotikler yemden yararlanmayı arttırırlar. Midenin PH'sı çok düşük olduğu için burada çok az sayıda bulundukları halde, alt bağırsak bölümlerine geçildikçe sayıları hızla artar. Kalın bağırsak (colon) ve sekum'da çeşit ve sayıları maksimum düzeye ulaşır. Çoğu bakteri ve mayadan oluşan bu mikroorganizma populasyonu dengede olduğu zaman hayvanın sağlığı düzelir, verimi artar. Söz gelişi, probiotiklerin immun sistemin (Doğal bağışıklılık sistemi) güçlendirilmesi ve belirli bazı kanser türlerinin (kolon kanseri) önlenmesi gibi çok ciddi yararları vardır.Faydalı mikroorganizmalar (probiotikler) hastalık yapan bakterileri baskı altında tutarak kontrol eder ve böylece bakteriyel enfeksiyonları önlerler. Faydalı bakteriler bağırsakta yeterli sayıda olmadığı zaman, bağırsak ekolojik dengesi bozulur, sağlık problemleri artar, yemden yararlanma geriler, büyüme durur, kısacası hastalık tabloları ortaya çıkar.
FAYDALI VE ZARARLI BAKTERİLERİN ETKİLERİ
Yararlı Etkiler
Zararlı Etkiler
Patojenlerin inhibisyonu
İmmun Sistemin güçlendirilmesi
Vitamin sentezi
Sindirimin artması
Enterositlere ME üretimi
Ekosistemin stabilize edilmesi
İlaçların metabolize edilmesi
Kabızlık
İshal
Enfeksiyonlar (Salmonella, E.coli gibi)
Karaciğer tahribatı
Kanser
Zararlı sindirim gazlarının üretimi
Probiotikler (faydalı bakteriler) bağırsak duvarındaki villilere tutunarak hafifçe asidik bir ortam (laktik asit) oluşturur ve patojen bakterilerin hastalık yapmasını önlerler. Faydalı bakteriler ayrıca bazı önemli enzimleri üreterek nişasta olmayan polisakkaritleri (selüloz, hemisellüloz, petkin ve oligosakkaritler gibi) parçalayarak besin maddelerinin sindirim ve emilimini arttırır. B kompleksi vitaminlerle K vitamininin sentezini sağlarlar. Ayrıca yağda eriyen vitaminlerle yağ asitlerinin ve kalsiyum yarayışlılığında da artışlar meydana gelir.Faydalı bakterilerin diğer önemli bir yararı ise, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, toksinlerin nötralizasyonu ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi, kolestrolün kontrolü, alerji ve deri problemlerinin azaltılması ve maya ile fungal enfeksiyonların önlenmesidir.Son yıllarda probiotikler, bazı hastalıkların önlenmesi ve yemden yararlanmanın arttırılması açısından broyler endüstrisinde büyütme faktörü olarak giderek daha yoğun ölçüde kullanılmaktadır. Yakın zamana kadar, büyük ilaç firmaları hastalık yapan ama rezistans kazanmış olan patojen mikroorganizmalara karşı yeni antibiyotikler geliştirmek üzere, biyoteknolojik araştırmalara çok yüksek düzeyde kaynaklar aktarmaktaydılar. Son 10 - 15 yılda meydana gelen gelişmeler sonucunda ,probiotiklerin büyütme faktörü olarak antibiotiklere alternatif olması hatta onların yerini alması kaçınılmaz hale gelmiştir. Nitekim İsveç'te antibiyotiklerin büyütme faktörü olarak ilk kez 1986 yılında kullanımının yasaklanmasından sonra, Avrupa Birliği ülkelerinde antibiyotiklerin bakterilerde rezistansa yol açması, ette ve diğer organlarda kalıntılara ve alerjik reaksiyonlara neden olması gibi olumsuz yan etkilerinin belirlenmesi, yoğun tartışmalara yol açmış ve nihayet Avrupa Birliği'nin 29.12.1998 tarih ve L 351 sayılı nüshasında yayınlanmış olan kararıyla 30 Haziran 1999 tarihinden itibaren büyütme faktörü olarak kullanılan antibiyotiklerin (Zinc, Bacitracin Virginiamicin, Tylosin Phosphate, Avoparcin) kullanımı tamamen yasaklanmıştır.Özellikle kuşlarımıza doğal olmayan (antibiyotik içeren) ilaçlarla yapılan tedavilerden sonra mutlaka PROBİOTİK vermeliyiz. Zira antibiyotikler bağırsak sisteminde zararlı bakterileri öldürdüğü gibi yararlı bakterileride öldürmektedir. Bu yüzden kuşlarımızın doğal bağışıklılık sistemi zayıflamakta olup her türlü hastalığa karşı vücutları dirençsiz kalmaktadır. Bozulan bu vücut savunmasını Probiotik veya en basit şekliyle günlük yapılmış yoğurdu sulandırıp vererek düzeltebiliriz.
İzmir güvercinden anlayan veteriner,İzmir güvercin ilaçları satan,güvercin hastalıkları,güvercin aşısı satan yer,ikili güvercin aşısı satan veteriner ecza deposu,İzmir güvercin ithal ilaç satan veteriner ecza deposu,güvercin Hastanesi ,İzmir bornova güvercin aşısı satan yer,İzmir güvercin süt aşısı satan yer,İzmir güvercin ithal ilaç satan yer
02323881770
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
► Güvercinlerde Sallabaş Hastalığı ve Tedavisi Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Veteriner Kardiyoloji Vet.Hek.Gökhan ÖZTÜRK
► Veteriner Hekim Anlamaz Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Veteriner Hekim Olmak Vet.Hek.Dr.Başak TUNÇER ULUKARTAL
► Avrupada Veteriner Hekimlik Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
► Kamuda Veteriner Hekim İstihdamı Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
► Kurban,hayvancılık ve Veteriner Hizmetleri Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
► Abd Uygulaması; Akredite Veteriner Hekimlik Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Güvercinlerde Probiotiklerin Kullanma Şekli Nasıldır?Öz-Vet Line Kuş Eğzotik Pet Veteriner Cerrahi Merkezi İzmir' başlığıyla benzeşen toplam 80 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:17
Top