2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Takıntılarımdan Bir Türlü Kurtulamıyorum!
YAZI #4374 © Yazan Uzm.Psk.Özlem ŞEN BAYSAL | Yayın Şubat 2018
“Acaba kapıyı kitledim mi,kir bulaştı mı, ocağın altını kapattım mı, eksiklik var mı, 5 kere zile basmazsam, yarın kötü bir şey olur mu, yatmadan dişlerimi fırçalamazsam annem ölür mü?” gibi düşünce içerikleri size de tanıdık geldi mi?, Mükemmelliyetçi misiniz?, Sevdiklerinizin başına kötü bir şey gelmemesi için yaptığınız rutin davranışlarınız var mı? Ellerinizi yıkamaktan kendinizi bir türlü alıkoyamıyor musunuz? Temizlik sizin en büyük hobiniz mi? Bir şeyleri kontrol etmekten dolayı randevularınıza geç mi kalıyorsunuz? Sürekli cinsellikle ilgili kafanızı meşgul eden düşünceleriniz mi var? Zihninizde bir türlü bitmeyen takıntılarla mı boğuşuyorsunuz? Hiçbir hastalık olabileceğinden şüphe ettiniz mi?

Korkmayın, yalnız değilsiniz. Gün içerisinde sık sık hepimizin aklına böyle düşünceler gelebilir. Ancak zihnimiz bu takıntılarla çok meşgulse ve yaşam kalitemizi etkiliyorsa burada bir dakika kalıp Obsesif Kompulsif Bozukluk hakkında bilgi almanızda fayda var.

Takıntı zorlantı bozukluğu olarak da bilinen bu hastalığın tıbtaki ismi Obsesif-kompülsif bozukluktur(OKB). Obsesif-kompulsif bozukluk, zihnimizde tekrar eden ve kontrol edemediğimiz düşüncelerin, dürtülerin olduğu ve bu dürtü ve davranış ritüellerini gerçekleştirme gereksinimi duyduğumuz bir hastalıktır. Obsesif kompulsif bozukluğu olan kişiler saplantılarının ve takıntılarının gerçek dışı veya mantıksız olduğunun farkındadır, fakat kendilerini kontrol edemezler.

“Obsesyon”, kişinin zihnindeki tekrarlı düşünceler, istekler veya sık sık ortaya çıkan rahatsız edici endişelerdir. Kişinin çabalarına rağmen kendiliğinden ortaya çıkar ve kişide bunaltıya neden olur. Kişi bu bunaltıyı ve kaygıyı ortadan kaldırmak için bir takım yineleyici davranışlarda bulunabilirler. Kişinin olumsuz düşünceleri olumlu bir düşünceye ulaşana dek zihni meşgul ederler. Bu takıntılar; kirlenme, biriktirip saklama, simetri obsesyonları, cinsellik obsesyonu, dini içerikli obsesyonlar olabilir.

“Kompulsiyon”, Obsesyonların yarattığı kaygıyı azaltmak için kişinin yapmaktan kendisini engelleyemediği ve tekrar edici davranışlardır. Yaptığı bir davranışın günah olduğunu düşündüğü için belirli bir sayıda dua etmek, başkasının eşyasını ellediği için ellerini sık sık yıkamak, sürekli temizlik yapmak, ocağın altının kapalı olduğunu bilindiği halde tekrar tekrar kontrol etmek kompulsiyon (zorlantı) örnekleridir. OKB ile yaşamak zordur. Yaşam kalitenizi düşürür. Düşünceler zihninize siz istemesenizde belirir. Kaygılarınızı azaltmak için yaptığınız tüm davranışlar bir kısır döngü içinde devam eder. Zihin bir takıntıyı giderir, yerine yenisini koyar.

TAKINTILARIMDAN NASIL KURTULURUM?

Bu hastalığa karşı kullanabileceğiniz en güçlü silah bilişsel davranışçı terapidir. Uzman Klinik Psikolog yardımıyla obsesif düşüncelerinizi nasıl değiştirebileceğinizi öğrenir, istenmeyen rutin davranışlarınıza nasıl baş edebileceğinizi görebilirsiniz.

Sevgilerimle...
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Özlem ŞEN BAYSAL Fotoğraf
Uzm.Psk.Özlem ŞEN BAYSAL
Balıkesir
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Özlem ŞEN BAYSAL'ın Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Takıntılarımdan Bir Türlü Kurtulamıyorum!' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
◊ Karneler Alınıyor Ağustos 2018
◊ Eşimin Elinden Telefon Düşmüyor ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:10
Top