2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukluk Çağı Problemleri
YAZI #4378 © Yazan Psk.Yasemin TÜZEMEN | Yayın Şubat 2018
ÇOCUKLUK ÇAĞI PROBLEMLERİ
Çocukluk çağı problemleri şu alt başlıklar halinde ele alınabilir:
" Parmak Emme
" Alt Islatma
" Dışkı Kaçırma
" Kardeş Kıskançlığı
" Tırnak Yeme
" Tik
" Yalan Söyleme
" Çalma- Hırsızlık
" Kardeş Kıskançlığı
" Konuşma Bozuklukları
" Yeme Bozuklukları
" Evden kaçma
" Akran Zorbalığı
" Ebeveyn Boşanması
" Ölüm, Kayıp, Yas (çocuk için önemli kişilerin yitimi)

Bir birey için en kritik en anlamlı en işlevsel dönem çocukluk dönemidir. Yani 0- 6,7 yaş dönemidir. Birey bu dönemde yaşadığı olumlu ve olumsuz yaşantıların yansımasını ileriki yaşantısında gösterir. Buna ilaveten çocuk yaşadığı duygu durumunu bir yetişkin gibi kelimelerle anlamlandırarak ifade etmekte yetersizdir. Çünkü bilişsel kapasitesi bir yetişkininki yeterli düzeyde gelişmemiş olduğu için ve olayları anlamlandıramayacağı için çocuklar duygu durumlarını daha çok davranışsal olarak göstermektedirler. Yukarıda maddeler halinde sıralan çocukluk çağı problemleri aslından her biri ayrı birer başlık altında ele alınsa her birinin nedenleri için onlarca etmen sıralanabilir. Bu nedenle bir çocukta alt ıslatma davranışı geliştiğinde çocuk anneden ayrılmıştır bu nedenle bu durum gelişmiştir gibi bir çıkarımda bulunmak yetersiz bir tespit olacaktır. Çocuk davranışsal bir değişim yaşadığında bunun neticesinde birçok neden olabilir. Yani şu durum karşısında çocukta şu problem görülür demek her zaman mümkün değildir. Örnek vermek gerekirse bir çocuk aile içi şiddete maruz kaldığında, anne baba ayrılığında, kayıplarda, eve yeni bir kardeş geldiğinde, okula başladığında, korktuğunda vb bir çok durumda alt ıslatma davranışı sergileyebilir. Bu etmenlerin sonucunda alt ıslatma davranışı değil mutizm de geliştirebilir veya parmak emmeye de başlayabilir. Veya bunların hiçbirini geliştirmeyip içe kapanıp saldırganlaşabilir. Bu nedenle çocukluk yağı problemlerini tek bir nedene veya etmene bağlamak işlevsel olmayacaktır. Her çocuk özeldir. Her çocuk kendi içinde bir dinamiktir. Her çocuğun duygusal yaşantılar karşısında verdiği tepkiler birbirinden farklı olabilmektedir.
Çocukluk çağı problemleri uzmanlık gerektiren bir durumdur. Çocuk psikolojisi alanı yetişkin psikolojisinden başlı başına ayrı bir alandır. Çocuğun yaşadığı duygusal davranışsal değişimin nedenlerini geniş çapta anlamak için bazen birkaç defa çocuk ile görüşme gerekebilir. Ve görüşmeler neticesinde de sabırlı ve çocuğa karşı anlayışlı yaklaşmak gerekir. Bu noktada ebeveynlerin uzmanla iş birliği içeresinde çalışması çocuğun gelişimi açısından fayda sağlayacaktır. Ebeveyn desteği ve işbirliği ile çocukta istenmeyen tavır ve davranışların olumlu yönde çözümü sağlanırken, ebeveyn desteğinin yetersiz kaldığı çözümün yalnızca uzman desteğine bağlandığı durumlarda çözüm süreci uzayabilmektedir. En önemli husus bir çocuğun olumlu yönde gelişiminin en büyük kaynağı yine aile olduğu yönündedir. Ailenin destekleyici olduğu durumlarda çocuk terapide bir yetişkine göre daha hızlı yol kat edebilmektedir.

Yasemin TÜZEMEN
Psikolojik Danışman
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yasemin TÜZEMEN Fotoğraf
Psk.Yasemin TÜZEMEN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Yasemin TÜZEMEN'in Makaleleri
► Çocukluk Çağı Yası Psk.Pınar TURANLI DURMUŞ
► Çocukluk Çağı Travmaları Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Çocukluk Çağı Travmaları Psk.Serap BOZAN
► Çocukluk Çağı Depresyonu Psk.Dnş.Tunahan UZUN
► Çocukluk Çağı Depresyonu Psk.Uğur DALAN
► Çocukluk Çağı Ruhsal Sorunları Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocukluk Çağı Problemleri' başlığıyla benzeşen toplam 58 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Borderline Kişilik Mayıs 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:16
Top