2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öfke
YAZI #4380 © Yazan Psk.Yasemin TÜZEMEN | Yayın Şubat 2018
Öfke duygusu insanoğlunun geçmişinden bu yana var olan ve olması gereken çok doğal bir duygudur. Öfke gerekli durumlarda ve gerekli dozlarda yaşandığında normaldir. Peki nedir bu normal öfke ile normal olmayan öfkenin kriterlerini belirleyen? Diyelim ki banka sırasında beklerken ayakta kalmışsınız ve yorulmuşsunuz. Sizden sonra gelen bir kişi sizin önünüze geçti ve sizin sıranızı aldı. Siz de ona sıranın sizde olduğunu ifade ettiniz. Kişi sizin ikazınız karşısında sizi kaale almamaya ve size hakaret etmeye başladı. Sizin bu durumda öfkelenmeniz normaldir. Öfkelenir ve kişinin bu sergilediği davranıştan rahatsız olup yetkili kişilere bildirirsiniz. Yani siz öfkelenerek bu noktada kendi hakkınızı savunmuş ve kişisel sınırlarınızı korumuş olursunuz. Fakat siz aynı durumda öfkeyi şu şekilde deneyimlerseniz: Kişi sizin sıranızı aldı sizde ona sıranızı aldığı için tepki gösterdiniz ve kişi sizi kaale almadı bir de üstüne size hakaret etti. Bu durumda siz yoğun bir öfke yaşayıp bu durumu yetkililere bildirmek yerine kişiye bağırmaya, hakaret etmeye veya fiziksel olarak kişiye şiddet uygulamaya başlamışsanız bu normal bir öfke değildir. Bu noktada yaşadığınız öfke sizin hakkınızı korumanızı sağlamak yerine sizi haklıyken haksız konuma düşürecektir.
Öfke ekonomik bir duygudur. İnsanlar birtakım duygu ve davranışlar karşısında öfkelenebilir. Öfkenin şiddeti ve dozu normal ya da anormal olma durumunu belirler. Kişinin yaşadığı öfke durumu hayatını insan ilişkilerini zorlaştırıyorsa bu öfke doğal bir öfke değildir. Kişiye öfke duygusuna iten dinamikteki duyguların açığa çıkarılıp kişiye fark ettirilmesi gerekir. Terapi sürecinde bu etmenler üzerine çalışılır. Kişi öfkeyi hangi durum ve ortamlarda deneyimliyor. Öfkesinin şiddeti yoğunluğu nedir. Hangi durum ve ortamlarda şiddeti ne hangi oranda artıyor. Kişinin kendisi ve çevresi kişinin öfkesini nasıl deneyimliyor, en önemlisi de öfkenin dinamik kaynağı nedir, bunlar üzerine çalışılması gerekebilir. Bireysel terapi hizmetleri ile kişinin öfke kontrol duygusunu kontrol etmesi sağlanabilir.

Yasemin TÜZEMEN
Psikolojik Danışman
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yasemin TÜZEMEN Fotoğraf
Psk.Yasemin TÜZEMEN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Yasemin TÜZEMEN'in Makaleleri
► Öfke Nedir? Öfke Kontrolü Mümkün mü? Uzm.Psk.Dnş.Yalçın YILMAZ
► Öfke Kontrolü (Öfke Yönetimi) Psk.Seda BOYACIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Öfke' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Borderline Kişilik Mayıs 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:57
Top