2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mervediyetten Ramazan Ayında Beslenme Önerileri
YAZI #4386 © Yazan Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU | Yayın Şubat 2018
Yaz dönemine denk gelen ramazan günlerinde yaklaşık 16 – 17 saat açlıkla karşı karşıya kalıyoruz. Oruç tutabilen herkesin aklında “Sahurda ne yersem gün içinde daha az acıkırım? “sorusu oluyor.
Bahsetmek istediğim 5 besin i sahur öğününüzden eksik etmeyiniz.
Yumurta
En kaliteli proteinleri içeren yumurtanın içerdiği dengeli protein ve yağ sayesinde uzun süre tok kalmanızı sağlayacak. Sahurda tercih edilmesi gereken yumurta pişirme yöntemi haşlamadır. Sağlık durumunuza göre 1-2 haşlanmış yumurta ile gün boyu daha tok kalabileceğinizi söyleyebilirim.
Yoğurt
Sahur öğününüzde protein ağırlıklı beslenme programı yaparak gün içinde tokluk sürenizi uzatabilirsiniz. Ramazan ayında süt ve süt ürünlerinden yoğurt tercih etmenizi öneririm. Yoğurt , probiyotik bakteri içeriği ile , bu dönemde yavaşlayan bağırsak hareketliliğine katkıda olması için de ayrıca bir tercih durumu olabilir.
Tam buğday ekmeği veya tam çavdar ekmeği veya Tam buğdaylı pide
Ramazan ayında olmazsa olmazlardan Ramazan pidesinin 1 dilim ekmek büyüklüğündeki miktarının 1 dilim ekmek kalorisinde olduğunuz biliyor musunuz? Pide sıcak ve lezzetli olmasının yanında sınırlandırılması güç olan bir ekmek türüdür. Eğer miktar ayarlaması yapmakta zorlanıyor ve doymuyorsanız , sahurda özellikle pide yerine ekmek tüketmenizi öneririm.
Yağlı Tohumlar
Kavrulmamış ,badem, ceviz, fındık ( ilk tercihlerdir) gibi yağlı tohumlar içerdikleri faydalı yağ asitleri ve dengeli protein yapıları ile tok tutucu özelliğe sahiplerdir. Sağlıklı beslenme , kilo verme , kilo alma programlarında tercih edilen yağlı tohumlular Enerji ve besin ögesi değerleri oldukça yüksektir. Doğru ölçülerde kullanıldığı zaman , vitamin ve mineral yönünden zengin olan bu grup , sahur döneminde tokluk sağlamak için tercih edilmelidir.
Meyveler
Ramazan ayının yaz dönemine denk gelmesi ve bu dönemde meyve alternatiflerinin artması , havaların sıcak olması , bu günlerde meyve özlemini artırmaktadır. Lif ve su içeriği yüksek olan yaz meyvelerinden özellike sahur döneminde tüketmek, gün içinde susuzluğu gidermek ve tatlı ihtiyacını hafif kalorili ürünler ile gidermek için güzel bir tercihtir. Sağlık ve kilo durumunuza bağlı olarak sahurda taze meyve tüketmenizi öneririm.
Ramazan ayında bağırsak hareketliliği için hareket şart
Ramazan döneminde uzun dönemli susuzluk, açlık ve hareketin azalması ile vücut sisteminde en çok etkilenen sistem sindirim ve bağırsak sistemidir. Lif oranı ve su oranı yüksek besinler ile doğru seçimler yapmaya çalışabilirsiniz. Sahur ve iftar öğünlerinizde , kurubaklagilli , sebze , meyve ve tam tahıllı ekmek veya pide tercihleriniz ile bu duruma yardımcı olabilirsiniz. Yulaf ezmesi veya yulaf kepeği veya buğday kepeği ile pişirmiş olduğunuz çorbalar veya yoğurt içerisine ilave yapabilirsiniz.
Ramazan da kilo almamak için 10 Öneri
1.Sahur öğünü olmadan olmaz
2.İftar ile sahur arasında 1,5 lt su içmeyi ihmal etmeyin
3.Sütlü tatlılar tercihiniz olsun
4.Sebze ve meyve tüketmeyi ihmal etmeyin
5.Yemekleri yavaş yavaş yemeye çalışın
6.Masada bulunan her yiyeceğin hepsini aynı anda tüketmeyin, Aralıklı Araklı yemeye çalışın
7.İftar sonrası dinlendikten sonra yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin
8.Tek yönlü beslenmeyin
9.Doyduğunuzu hissettiğiniz zaman masadan ayrılın
10.Az yiyerek de doğabileceğinize İnan’ın ve gerektiği kadar yemek tercih edin.
Kilo kontrolünüzü sağladığınız, daha sağlıklı ramazanlar geçirmeniz dileğiyle …

Bahçeşehir Merve Diyet Kurucu Diyetisyeni Merve Kalelioğlu Sağlıklı Günler Diler...
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Merve KALELİOĞLU Fotoğraf
Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi166 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun Makaleleri
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Melike ÖZDEN
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Görkem MERCAN
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Dilan DALGIÇ
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Erinç KUTLU
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Ezgi TOPTAŞ BIYIKLI
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT
► Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
► Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Dyt.Esra TÜFEKÇİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Mervediyetten Ramazan Ayında Beslenme Önerileri' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Beslenme Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:08
Top