2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukluk Döneminde Beslenmesinde Neler Önemli?
YAZI #4395 © Yazan Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU | Yayın Şubat 2018
NEDEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YETERLİ VE DOĞRU BESLENMEK ÖNEMLİ?
Sağlıklı ve yeterli dengeli beslenmek özellikle çocukluk yaşlarda çok önemlidir. Küçük yaşlarda öğrenilen alışkanlıklar gelecekleri için temel alışkanlıklardır. Sizler de gelecekte daha sağlıklı nesiller yetiştirmek istiyorsanız , çocuğunuzun beslenme alışkanlıklarını küçük yaşlarda kazanmasını sağlayın.
ÇOCUĞUM SAĞLIKLI BESLENMESİNİ NASIL BAŞARABİLİRİM?
Çocuklarımızın beslenme alışkanlıkları aile ve çevresinde gördükleri ile oluşur. Anne ve babalar sağlıklı beslenme alışkanlıklarına sahip değiller ise çocuklarının yeterli ve dengeli beslenmesini beklememelidirler. Öncelikle kendilerinde yapacakları sağlıklı yaşam alışkanlıkları ile çocuklarına iyi örnek olacaklardır.
ÇOCUĞUMUN İŞTAHSIZLIĞINI NASIL ÇÖZEBİLİRİM ?
DENEYİN
Çocuğunuza sağlıklı beslenmenin neden önemli olduğunu anlatın.
Çocuğunuz ile sağlıklı besinler yemenin önemli olduğunu anlatan oyunlar oynayın.
Yemek hazırlarken birlikte zaman geçirin, yemekleri birlikte hazırlayın.
Hazırlanan yiyeceklerde çocuğunuzun sevdiği sevimli karakterleri, şekilleri yapın.
Kendi yemeğini kendisi yemesi için teşvik edin. Etrafı dağıtması veya dökmesine aldırmayın.
Yiyecekleri elleri ile hissemesine izin verin.
Yemeklerini onun için özel aldığınız küçük , renkli tabaklar ile sunum yapın.
Tadını yeni öğreneceği yiyeceklerde ilk önce küçük parçalar ile başlangıçlar yapın.
Bir gun yemek istmediği yiyeceği birkaç gün sonra farklı şekilde hazırlayayın.
Aynı besinleri her seferinde aynı şekilde hazırlamak yerine, hazırlayacağınız yiyecekleri farklı pişirme yöntemleri ile haşlama, kızartma, frında pişirme, tost makinasında , ızgara halinde,salçalı, salçasız , çiğ tüketilebilecek olanları çiğ halinde ,hazırlamayı tercih edin.
Bazı günler birden fazla alternatif yemek hazırlayın ve seçim hakkını çocuğunuzun yapmasına izin verin.
Sık sık az az yemesine izin verin ve yemeklerden önce aburcubur yememesine dikkat edin.
BUNLARI YAPMAYIN
Porsiyonları kendinize göre değil onun küçük mide hacmine göre ayarlayın.Tabağını bitirmesi için baskı kurmayın.
Yemekleri zorlayarak yedirmeyin.
Sevmediği yiyecekleri yemesi için ısrarla sık sık tekrarlamayın.
Yemek yemiyor diye her yiyeceği karıştırarark yemesini beklemeyin. Yemeklerde karışık tatlar bulunmasın. Yiyecekleri bulamaç haline getirerek yedirmeye çalışmayın.
Sevmediği yiyecekleri sevdiği yiyeceklerin yanında küçük ölçülerde ilave ederek yemesini sağlayın. Bu durumu hergün tekrarlamayın.
Her gün aynı yiyecekleri yedirmeyin.Farklı yiyecekler ile aynı yiyeceklere karşı red etme duygusu oluşturmayın.
Yemeklerden önce veya yemeklerle birlikte içecek tüketmesini engelleyin.
Yemek saatlerini seçerken uyku saatlerine , oyun saatlerine dikkat ederek ayarlayın.Oyun vakti yemek yedirmek için oyununu bozmayın.Uyku saati geldiği zaman yemek yemesi için zorlamayın.
Yemekleri yemediklerinde şart koşmayın. ‘ Yemezsen üzülürüm’ veya ‘yemezsen tabağındakiler ağlar ‘veya ‘tabağını bitirmezsen gezmeye gidemezsin’ tarzında onu rahatsız edici cümleler kullanmayın.Yemediği zaman ceza , yediği zaman ödül ile onu yemeği bir araç olarak kullanmayın.
ÇOCUĞUM ŞEKERLİ YİYECEKLERİ ÇOK SEVİYOR, NELER YAPMALIYIM?
Sağlıklı bir yaşam için Dünya Sağlık Örgütü (WHO) günlük alınan enerjinin maksimum %10’unun şeker ve şeker içeren yiyecek ve içeceklerden olabileceğini belirtiyor. Çocukluk döneminde günlük 3-8 küp şeker (10-25g şeker) içeren yiyecek tüketimini aşmamaları gerekir.
Hazır paket yüksek şeker oranlı yiyeceklerin yerine evde hazırlanan az şekerli, meyveler ile renklendirilmiş kek, sütlü tatlılar ile tercih edin.
Meyve salataları çocuğunuzun hem tatlı ıhtıyacını hem de vitamin ihtiyacını karşılamak için doğal bir tatlıdır. Bazen dondurma ile meyveleri birlikte sunum yaparak daha iştah açıcı hale getirmeyi ihmal etmeyin. Meyveleri, sorbe gibi şekeri daha az dondurmalar yaparak tüketmeyi deneyin.
Asitli içeceler, gazlı içecek seven çocuklarınıza az şekerli komposto, limonata, meyveli sütler ile daha sağlıklı lezzetler yaparak çocuklarınıza doğru seçenekler hazırlayın.

Bahçeşehir Merve Diyet Kurucu Diyetisyeni Merve Kalelioğlu Sağlıklı Günler Diler...
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Merve KALELİOĞLU Fotoğraf
Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi166 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun Makaleleri
► Sporcu Beslenmesinde Genel Hususlar Dyt.Aslı İÇİNGÜR
► En Önemli İçeceğimiz Su Dr.Dyt.Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocukluk Döneminde Beslenmesinde Neler Önemli?' başlığıyla benzeşen toplam 79 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Beslenme Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:47
Top