2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş Hekimi Korkusu, Diş Hekimi Korkusu (Dentafobia) Nedir, Nasıl Yenilir? Şeker, Sigara Gibi Zararlı Alışkanlıklardan Geçte Olsa Kurtulmak Faydalı Mıdır?
YAZI #4416 © Yazan Dt.Fikret ALTAN | Yayın Şubat 2018
Günümüzde birçok kişinin en çok ürktüğü durumların başında diş hekimi randevuları gelmektedir. Hiç diş hekimine gitmediği gibi, tedavisini önemli safhalarda yarım bırakmak zorunda kalan birçok hasta vardır. Bu korkunun en büyük nedenleri arasında çevre veya aileden gelen yanlış anlatımlar, kötü bir tecrübenin yaşanmış olması, çocuk yaşlarda kendisinin veya çevresinin yaşadığı problemler, duyumlar, izlenimler hasta için bir endişe unsuru oluşturabilir. Geçmişten gelen hekim kaynaklı sorunlar olumsuz etki oluşturabilir.

Bu kişilerin öncelikle ağız ve diş sağlığının önemi hakkında bilinçlendirilmesi gerekir. Kişi bu bilinci geliştirdikten sonra zamanla diş sağlığının önemini kavrayıp bu korku ile savaşmak için mücadele etmeye başlar. Diş hekimine gitmekten korkan hasta bir şekilde kendini telkin edebilmeye başlarsa, korku ve endişe de aynı oranda azalmaya başlar. Örneğin; hasta, sağlık alanında teknolojinin çok geliştiğini ve gelişmeye devam ettiğini kendine hatırlatabilir. Aslında bu bir gerçektir, diş sağlığında kullanılan yeni teknolojiler ve inovatif araçlar eski metotlara göre oldukça rahat ve güvenilir tedavi deneyimi sunar. Ayrıca karşılıklı güven, sevgi, güleryüz ve hasta hekim ilişkisi ile korkunun önüne geçilmiş olur. Bunun dışında ilaç ve anestezi teknolojisinin de gelişmesi ile tedavi süresince hasta hiçbir şekilde ağrı duymayacağına ve tedavi noktasının tamamen uyuşturulacağına emin olur.

Burada hastanın endişesini, korkusunu en çok azaltacak yöntem hasta ile iyi bir dialog içinde olmaktır. Hastanın merak ettiklerini, endişe duyduğu konuları ona çok iyi bir şekilde iletmek ve anlatmak gerekir. Tedavinin hangi aşamalardan oluştuğu, bu aşamaların hangilerinin daha önemli olduğu, tedavinin süresi gibi konularda hekimler hastalarını mutlaka bilgilendirmeli ve onlara bu süreçte yardımcı olmalıdır. Bu süreç için zaman ayırmak biz hekimlerin en temel görevlerinden biri olmalı. Bazen hasta korktuğunu belli etmemeye çalışır. Hekimlerin böyle durumlarda hastayı çok iyi gözlemlemesi ve psikolojik destek vermesi gerekir. Biz hekimler iyi bir diş hekimi olmamız gerektiği gibi aynı zamanda iyi de bir psikolog olmalıyız.

Hastanın merakını gideren, uzun bile olsa sorularını dinleyen, açık yüreklilikle cevaplayan, dürüst, güvenilir, kendini sürekli geliştiren, teknolojiden yararlanan bir hekimle çalışan hastalarda korku ve endişenin giderek azaldığı gözlemlenen tıbbi bir gerçektir.

Şeker, sigara modern tıpta artık uyuşturucu sayılmaktadır. Sigara ile bireyin tanışması artık ilkokul seviyesinde, şeker ile tanışma ise anne karnında başlamaktadır. Şeker ve sigara 21. yüzyılın en büyük 2 düşmanıdır ve insan neslini yok etmektedir. "Zararın neresinden dönülse kardır" düşüncesi ile hareket edersek zaten doğru yolu bulmuş oluruz. Bu kar maddi-manevi bir kardır, üstelik gelecek kuşakları kurtaran bir yaklaşımdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fikret ALTAN Fotoğraf
Dt.Fikret ALTAN
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Fikret ALTAN'ın Yazıları
► Diş Hekimi Korkusu Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
► Dişleri Temizletmek Zararlı Mıdır?? Dr.Dt. Esra ALPARSLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Diş Hekimi Korkusu, Diş Hekimi Korkusu (Dentafobia) Nedir, Nasıl Yenilir? Şeker, Sigara Gibi Zararlı Alışkanlıklardan Geçte Olsa Kurtulmak Faydalı Mıdır?' başlığıyla benzeşen toplam 94 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Röntgen (Radyografi) Şubat 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:05
Top