2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş ve Diş Etlerimizin Güçlenmesi İçin Tüketmemiz Gereken Yiyecekler Nelerdir? Nasıl Beslenmeliyiz?
YAZI #4431 © Yazan Dt.Fikret ALTAN | Yayın Şubat 2018
Özellikle (D Vitamini+Kalsiyum) kemik, diş ve diş etlerimizin güçlenmesini sağlar. Keçi sütü-peyniri, manda sütü-yoğurdu, tavuk (organik), kırmızı et, mantar, kabuklu deniz ürünleri, balık (omega3), somon, sarıkanat, hamsi D vitamini açısından çok besleyicidir. Öğlen güneşinde (Uv.) 15 dk. güneşlenmek kemik diş ve diş etlerimiz için çok faydalıdır. Kemik erimesini durduran yiyeceklerin başında ev yoğurdu veya probiyotik yoğurt, peynir, ayran, kefir, tereyağ, soğuk sıkım zeytinyağ, mineralli su, şekersiz çay, yeşil çay, baharatlı ve meyveli çaylar, türk kahvesi, kakao oranı %70-%80 olan bitter çikolatalar, kuru yemişler (günde 3-5 adet ceviz, çiğ tuzsuz badem, çiğ tuzsuz fındık, karaüzüm, karadut, kara erik, yaban mersini), kuru bakliyat (mercimek, özellikle sarı mercimek, fasulye, nohut, bulgur, börülce), baharatlar (zerdeçal, zencefil, çörek otu, tarçın, hindistan cevizi, kırmızı biber, karabiber, yeşil biber, sumak, kinoa ve chia), yaş meyveler, (özellikle yaz meyvelerinden kiraz, çilek, öküzgözü kara üzüm, ığdır kayısı, şeftali, sarı kavun, karpuz, muz, siyah erik, kırmızı biber, domates, yeşil biber, havuç), kış meyvelerinden de (elma, portakal, mandalina, nar, kivi, greyfurt), sebzeler (semizotu, karalahana, brokoli, domates, kereviz, kereviz sapı, pancar, fesleğen, taze fasulye, bamya, kırmızı lahana, dolmalık biber, marul, ıspanak, turp, nane, maydanoz, roka, kırmızı soğan, dereotu) gelir. Tamamen doğal olan bu yiyecekler kemikleri geliştirir. Özellikle kahvaltıda tüketilen gıdalardan peynir, zeytin (günde 15-20), yumurta (3-4 adet) ve ekmek yerine 3-5 ceviz sağlıklı bir beslenme planı için çok önemlidir. Günde 10-15 bardak içilen su, özellikle sabah yapılan 1 saatlik yürüyüşünde kemik, diş ve diş etlerine faydalı olduğu ispatlanmıştır. Besin maddelerinin dışında düzenli uyku ve egzersiz, stresten uzak bir yaşamla birlikte pozitif düşünmek ve hep moralli olmak vücut direncini arttırdığı gibi vücuttaki tüm ağrılardan hatta hastalıklardan kurtulmuş, uzun ömür ve kaliteli bir yaşlılık elde etmiş oluruz. Bu ömrümüzü uzattığı gibi aynı zamanda mesleki başarıyı arttırır.

Nasıl Beslenmeliyiz?

Doğru gıda grupları ile beslenmeliyiz.
Tahıllı ekmek.
Meyve, özellikle sert ve sulu meyveler (kırmızı ve mor renkliler daha değerli).
Sebzeler (kırmızı ve mor renkliler daha değerli, yeşil sebzelerin de çok önemli etkisi vardır).
Süt, yoğurt ve peynir.
Et, yumurta ve balık.
Fast food tarzı sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş gıda ve katkı maddeli hazır köftelerden de uzak durulmalı.
Mümkün olduğunca 2 en fazla 3 ana öğün olarak beslenmeliyiz (porsiyonları çeşit olarak arttırmalı ama ölçü olarak ufaltmalıyız).
Öğün arası atıştırmalardan mümkün olduğunca kaçınılmalı, eğer atıştıracaksanız sert ve diş dostu gıdalar tercih edilmeli (yoğurt, peynir, havuç, salatalık, kuruyemişler gibi tabiki ölçü ve adet sayısına dikkat ederek).
Asitli, meyve aromalı, kolalı ve enerji içecekleri tüketilmemeli.
Dişlere yapışan sakız, şeker, lokum türü şekerlemelerden uzak durulmalı.
Belki çiğnemek gerekirse tükürük akışını arttırmak ve çene hareketlerini rahatlatmak için şekersiz sakız, damla sakızı veya xylitol'lü sakızlar çiğnenebilir.
En az günde iki kez sabah ve akşam yemek sonrası kurallara uygun bir şekilde dişler fırçalanmalı ve bir kez diş ipi kullanılmalıdır.
Yılda iki kez diş hekimine kontrole gitmeliyiz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fikret ALTAN Fotoğraf
Dt.Fikret ALTAN
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Fikret ALTAN'ın Yazıları
► Diş Dostu Yiyecekler ve İçecekler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Diş ve Diş Etlerimizin Güçlenmesi İçin Tüketmemiz Gereken Yiyecekler Nelerdir? Nasıl Beslenmeliyiz?' başlığıyla benzeşen toplam 96 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Röntgen (Radyografi) Şubat 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:07
Top