2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Öncesi ve Aile
YAZI #4509 © Yazan Psk.E. Elanur GÜRBÜZ KAYIKCI | Yayın Şubat 2018
Okul yaşantısı tüm aileyi etkileyen bir deneyimdir. Çocuğun belli bir saatte uyanması, hazırlanması, sosyal bir ortamda kurallara uyma becerisini geliştirebilmesi, canının istediği her şeyi anında yapamıyor hale gelmesi...

Çocuk için zor bir süreç başlarken anne ve babalar için de değişen şeyler vardır. Çocuktan ayrılmak onun bireyselleşmesi yolunda atılan en önemli adımdır. Acaba okulda yemeğini yiyor mu, öğretmenin bana söylemediği şeyler var mı, benim kadar iyi bakarlar mı, okulda yaptıklarını bana neden anlatmıyor, okuldan verim alacak mıyız, başına bir kaza gelir mi? Bu sorular ve daha niceleri anne babaların akıllarını kurcalar. Özellikle ilk çocuğun okula gitmesi aileler için tecrübe kazanana kadar zorlu olabilir.

Okulun çocukta ve ailede uyandırdığı bazı bilinçdışı duygular vardır. Özellikle anneler için çocuğun öğretmen gibi ikinci bir değerli kişiyle paylaşılması bilinçdışı kıskançlık duygularını aktive edebilir. Özellikle kardeşi olan çocuklarda ise anneyle kardeşi evde yalnız bırakmak kardeş kıskançlığı duygusunun yoğun yaşanmasına sebep olabilir.

Anaokulundan beklentilerimiz neler olmalıdır? Verim almak için neler yapmalıyız?

1- Okul öncesi çağı çocuklarında hayal ve gerçeklik zaman zaman birbirine karışabilir. Bugün okulda neler yaptın sorusuna genellikle cevap vermezler. Gün içinde yaşadıklarının ne zaman yaşandığı kafalarını karıştırabilir. Soruyu şu şekilde sormak daha doğru olacaktır: ''Bugün okulda seni en çok ne sevindirdi, bugün en çok kiminle oynadın ...?'' Bu tarz sorular çocuklar için daha basittir. Çocuğunuzun öğrendiği her şeyi size anlatmasını beklememelisiniz.

2- Anaokulu çocuğu fiziksel ve psikolojik olarak ilkokula hazırlar. Okuma yazma işi 1. sınıfa ait bir konudur. Çocuğunuzun okuma yazma çalışmaları yapmasını beklememelisiniz.

3- Okul öncesinde çocukların resimleri, çizimleri çok düzgün yapmasını beklememelisiniz. Önemli olan çocuğun çabasıdır.

4- Çocuğunuzun bir anda okula adapte olmasını beklememelisiniz. Alışma evresi her çocuk için farklı süreleri kapsar. Sizin tavrınız her zaman kararlı ve sakin olmalıdır.

5- Çocuğunuzun sorumluluklarını önemsemelisiniz. Siz ne kadar sorumluluk sahibi olursanız çocuğunuz da o kadar olacaktır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.E. Elanur GÜRBÜZ KAYIKCI'nın Makale ve Yazıları
► Okul Öncesi Çocuklarda Saldırganlık Psk.Yasemin TÜZEMEN
► Okul Öncesi Dönemde Din Eğitimi Psk.Dnş.Cenk AĞ
► Okul Öncesi Eğitimin Önemi Psk.Dnş.Nuray BAŞTAN AYDIN
► Okul Öncesi Eğitimin Önemi Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK
► Okul Öncesi Eğitimin Önemi Psk.Eylem AYRANCI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Okul Öncesi ve Aile' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuk Psikoterapisi Şubat 2018
► Psikolojik Sağlamlık Temmuz 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:19
Top