2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Görgü Tanığı
YAZI #4531 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN | Yayın Mart 2018
“Paran çoksa kefil, vaktin çoksa şahit ol” demiş atalarımız.

Atasözleri, defalarca sınanmış ve sonuçları yaşanarak zamanla kalıplaşmış öğütler ve sözlerdir.

Yoksa bazılarının zannettiği gibi atalarımız bir araya gelip de oturup “haydi, bugün biraz atasözü yazalım” dememişlerdir! Böyle yazmış olsalardı zaten atasözü değil, söyleyeni belli sözler olurdu. O zaman da falanın, filanın sözü diye yazar konuşurduk!

Şüphesiz hayatımızda kefil ve şahit olmanın insanın başına neler getirdiğine dair bir sürü haber ve olaya tanık oluyoruz. Bu nedenle gördüğü olayları dahi duymazdan ve görmezden gelenlerin sayısı daha da artmaya başladı. Bu konuda kimseye kefil ya da tanık ol ya da olma demiyorum. Buna kişiye ve yaşanan olaya göre insanlar vicdanıyla karar versin isterim. Çünkü ya tamamen duyarsızlaşıyoruz ya da dertsiz başına dert alıp ölen, yaralanan ya da hapse girenleri de gördükten sonra ne diyeceğimizi şaşırıyoruz. Eskiden çevre ile daha sıkı fıkı olduğumuz zamanlarda herhangi bir olayda veya tatsızlıkta birçok insan, şahitlik yaparak olayın çeşitli bakış açılarından çözülmesine katkıda bulunurlardı!

Şimdi öyle mi? Elbette değil. Daha geçen gün ben ve şoför de dâhil otobüste bulunan dört kişinin de telefonla meşgul olduğunu gördüğümde birden “Allah korusun kaza olsa görgü tanığı yok” diye endişelendim. Elbette taşıtlarda yolculuk yaparken kimse “kaza olursa tanıklık yaparım” diye dikkati pür bir şekilde yolculuk etmez. Fakat bir kaza durumunda olayla ilgili bilgi vermesi beklenen kişiler kem küm edip “telefona bakıyordum” derlerse, trafik polisi tutanak tutarken, doktor muayene edip rapor tutarken hâkim de telefona bakarken karar verebilir!

Eskiden yolculukta, durakta selam sabahtan sonra ne tarafa gidildiğine kadar birçok konuda birkaç kelam edilirdi. Şimdi ellerin ve gözlerin ekranda olduğu bir hayatın içindeyiz. Adam yanındaki adama selam verip hal hatır sormuyor ama İslam âlemine hatta bütün insanlığa sosyal medyadan çeşitli çağrılarda bulunmaktan da geri kalmıyor.Kendimizi düzeltebilirsek bir başkasına öyle yardımcı olabiliriz. Çünkü kendisine hayrı olmayanın başkasına da hayrı olmaz. Başkası için kefil ya da şahit olacak ne paramız ne vaktimiz yoksa bunu kendimiz için deneyelim. Paranız çok olsa bile kendinize kefil olamazsınız belki ama yaptıklarınıza, yapamadıklarınıza, düşündüklerinize, hatalı ya da yanlış davranışlarınıza hatta çevreniz ile ilgili yaşadığınız sorunlara görgü tanıklığı yapar mısınız?Eşinizle, çocuklarınızla ve diğer yakınlarınızla yaşadığınız sorunlara tarafsız bir gözle sadece görgü tanığı marifetiyle bir daha bakmaya çalışınız. Nefsinize güzel gelen hangi kinayeli söz ya da davranış karşıdakini incitmiş olabilir. Bir başkası için görgü tanığı olmak istememek anlaşılabilir fakat kendiniz için bunu yapacağınıza inanıyorum.

Sonuçta; sen sadece sen değilsindir. Sen deyince eşin, çocukların, annen, baban, kardeşlerin ve arkadaşların gibi birçok kişiyi ilgilendiriyorsun. Bu da senin tutum ve davranışlarının sadece seni değil başkalarını da etkilediğini gösteren önemli bir konudur. Selam ve dua ile.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kerim CANDAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN
Konya
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN'ın Makaleleri
► Çocuk ve Görgü Kuralları Psk.Serap DUYGULU
► Sosyal Medyada Görgü Kuralları Psk.Aslı TAŞ KAYABAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Görgü Tanığı' başlığıyla benzeşen toplam 2 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ertelenmiş İlgi Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:59
Top