2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Prostat Kanseri ve Sağlıklı Beslenme
YAZI #4552 © Yazan Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU | Yayın Mart 2018
MERVEDİYET BESLENME DANIŞMA MERKEZİ
Prostat kanseri erkeklerde en çok görülen akciğer kanserinden sonra ikinci kanser türü olarak yer almaktadadır. 2017 yılında yapılan araştırmalar sonucunda, yılda yaklaşık 825 bin erkeğe prostat kanseri tanısı koyulmaktadadır. Amerika Kanser Derneği’ne göre bu altıncı en öldürücü kanser çeşidi ve senede yaklaşık 350 bin kişinin ölümüne sebep olmaktadadır.
Prostat kanserinin 65 yaş üzeri erkek bireylerin %45 inde, 85 yaş üzeri erkek bireylerin %90 nda prostat tümörü görülmektededir.Prostat kanserine yakalanmamanın sebepleri ve riskleri tam olarak bilinmesede, risk faktörlerinden bazıları şunlardır.( Yaş, aile öyküsü, obezite, hareketsizlik, D vitamin eksikliği, beslenme sorunları...) Faktörler içinde en önemlileri aile ve yaş faktörleridir.Aile öyküsünde prostat kanseri olan bir erkek bireyin, aile geçmişinde prostat kanseri olmayan bir bireye göre, kansere yakalanma riskli 3 kat daha yüksektir.
Üroloji uzmanları prostat kanseri hakkında araştırmalarını uzun yıllardır sürdürmektededir ve her sene yapılan araştırmalar sonucunda prostat kanseri üzerine yeni tedavi yöntemleri ortaya çıkmaktadadır. Avrupalı ve Amerikalı ürolog uzmanların yayınladığı yeni çalışmalara göre, PSA testiyle prostat kanseri olma ihtimali yüksek olan erkeklerin teşhis edilmesine yardımcı olmaktadadır.
Prostat kanseri tanısı koyulan bireylerde, tedavi yöntemleri hastanın geçmişine ve evresine göre değişmektededir. Prostat kanserine yakalanmada ve yakalandıktan sonra doğru beslenmemenin önemi yüksektir.
Hayvansal gıdalardan gerektiği sürece uzak durup bol taze sebze tüketin
Taze ve organik yiyecekler tüketmeye çalışın.
Sıklıkla taze sebze ve meyve yemeye özen gösterelim; özellikle (brokoli, karnabahar, lahana, kara lahana, Brüksel lahanası, ıspanağı mutfağımızdan eksik tutmayalım).
Beslenmemizde avokado, pancarı ekleyeli.
Mümkün oldukça organik domates ürünleri tüketmeye çalışalım.
Tam tahıllı pirinç, makarna, ekmek ve kepekli ürünler tüketelim.
Gerekli yağlar, selenyum, çinko, E vitamini, besinsel lif ve fitosterol için düzenli olarak kabuklu yemiş ve tohum yiyin, özellikle keten tohumu tercih edin.
Tatlı olarak taze veya kurutulmuş meyve tüketelim
Haftada 6 öğünümüzde baharat kullanmaya, özellikle biberiye, zencefil, sarımsak, zerdeçal, fesleğen, adaçayı, kekik tüketelim.
Taze zencefil, havuç, greyfurt ve pancarın taze olarak suyunu sıkıp haftada 7 öğün bardak tüketelim.
Daha çok balık ve cevizde bulunan omega-3 yağ asitlerinin, kanser hücrelerinin oluşumunu geciktirebileceği yada sınırlandırabileceği yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır.
Likopen açısından olduğu kadar içeriğinde karotenoidler, C vitamini, polifenolik bileşikler, folik asit, potasyum gibi besin öğelerini de bulunduran domatesin prostat kanserine karşı koruyucu olduğu düşünülmektedir. Haftada 2-4 porsiyon taze domates tüketenlerde prostat kanseri riskinin, hiç tüketmeyenlere oranla % 26 oranında azaldığı, yapılan araştırmalarda gözlemlenmiştir.
Antioksidan kaynağı taze sebze ve meyvelerin bolca tüketilmesiyle çevresel zararlardan olduğunca etkilenmemek de kanserden koruyucu önlemlerin başında gelmektedir. Nar suyu da antioksidan etkisiyle prostat kanserine karşı meyvelerden biri olarak gösterilmektedir.
Avrupa'da ve Amerikada yapılan araştırmalar sonucunda ;prostat kanseriyle günlük tüketilen kalori miktarı arasında ilişki olduğu da yapılan çalışmalarda açıklanmıştır. Günlük tüketilen kalori miktarının azaltılmasının prostat kanserine yakalanma riskini azaltmıştır.
Yemeklerimizi fırında pişirmek yerine, buğulama ve buharda yemeğimizi pişirme daha sağlıklıdır. Kanser türlerinde doğru ve sağlıklı beslenmenin yeri büyük olmakla beraber, prostat kanserinde de doğru ve sağlıklı beslenmenin önemi büyüktür.

İstanbul Bahçeşehir Merve Diyet Kurucu Diyetisyeni Merve Kalelioğlu sağlıklı günler diler...
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Merve KALELİOĞLU Fotoğraf
Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi166 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun Makaleleri
► Prostat Kanserinde Sağlıklı Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Prostat Büyümesi ve Beslenme Dyt.İdil İMAMOĞLU
► Prostat Büyümesinde Beslenme Dyt.Gizem ŞEBER
► Yanlış Beslenme ve Meme Kanseri Dyt.Yeşim İŞGÜZAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Prostat Kanseri ve Sağlıklı Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Beslenme Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:38
Top