2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Güncelleyen Çoktan Güncellemiş
YAZI #4588 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Mart 2018
Cumhurbaşkanına İslam güncellenmeli dedi diye kızan gelenek "Kur'an eksik" diye diye dini içtihat vb isimlerle 1400 senede belki 1400 kere güncelledi. Hemen "Biz Kur'an eksik demiyoruz ki" derler. Eksik demiyorsanız Kur'an dışında dine ilave ettiğiniz her şey fazlalık olmuş olmuyor mu? Allah'a ait olan bir dini eksiltmeye ve artırmaya hakkımız var mı? Bakın güncellenmesi gereken ne çok şey var.

Kadim içtihat olgusu bazı dini hususların çağa ve koşullara yani ihtiyaçlara göre yenilenmesi yani güncellenmesi demek değil midir? İçtihat deyince kabul edenler güncelleme deyince neden havaya zıplıyorlar? Hani dinde güncelleme olamazdı?

Peygamber devrinde kutlu doğum haftası var mı? Kutlanan kandil geceleri var mı? 99'luk Tesbih çekmek var mı? Tefsir kitapları var mı? Fıkıh usulü ilmi var mı? İçtihat var mı? Şeyh, gavs, kutup, alim, talebe, mürit, zillullah gibi ünvanlar var mı? Mezhep var mı? Cemaat var mı? Tarikat var mı? Tasavvuf var mı? Sesli zikirler var mı? Yüzlerce sayfalık ilmihaller var mı? Birinin haram dediğine ötekinin helal, birinin var dediğine diğerinin yok dediği hocalar var mı? Demek ki dinimizi zamanında güncellemişler. Eskiden güncellendiyse şimdi neden günellenmesin ki!

Bırakın güncellemeyi reform bile yapmışlar. Reform bir şeye yeni bir şeyler ilave edilmesi değil midir? Şuan dinimizde olan ve 1400 sene önce olmayan çok şey dinimize ilave edilmiş ise bu reform değil midir? Dinde reform olmaz diyenler kitapta her şey yok diyerek yola çıkan her mezhebin yeni bir reform olduğunu biliyor mu? Adı reform olmayınca mahiyeti değişiyor mu? Bir şeye yok demekle o şey yok oluyor mu?

"Bunlar gündeme gelince "Öncekiler bilemedi de siz mi bildiniz" diyorlar. Bilenlerin başına neler getirdiler. En hafifi zindanlara tıkmaktı. Ebu Hanife'nin hayatını okuyun. 4 halifeden 3'ünü, peygamberin emaneti olan torununu bile katleden bir kültürden bahsediyoruz. Fikir hürriyeti mi vardı? Dinden çıktı, katli vacip, çünkü mürtet oldu. Onlara sormak lazım: Bunca Şii alim, vahhabi alim külliyen yanıldı da tek sizinkiler mi hiç hata etmedi?

Demokrasiye beşeri diye düşman olurlar. Beşeri olan nasıl din olabiliyor diye bir kere düşünmezler. Kutsal kabul edilen bu anlayışın güncellenmeye, dine en uygun tutum sanılan ve meşruiyetini geleneksel zan kaynaklarından alan bu yerleşik mantığın reforma ihtiyacı yok mudur?

Biri haram, öteki helal diyor. Biri var, diğeri yok diyor. Allah'ın dinini oyuncağa çevirmişler. Din Allah'ın ise kullara düşen eğip bükmek, azaltıp çoğaltmak değildir; sadece kulluktur. 1400 sene önce kemale eren dini motomot tebliğdir sadece. Tarih boyunca tüm dinleri kendilerini seçkin gören din elitleri, din sınıfı tahrif etti. Bu ihtilafın güncellenmesi gerekmiyor mu? Bir din şayet Allah'ın ise onda ihtilaf olur mu?

Zanna uymayın denmiyor mu Kur'anda? Din ilaha ait ise, ilahi ise, Allah'ınsa kulun beşeri sözlerinin, kanaatlerinin onda ne işi var kardeşim? Siz dinin ve Allah'ın ortağı mısınız? Peygamber bile ben sadece vahye uyarım dedi, sadece vahyi iletmekle yetindi, siz niye yetinmiyorsunuz? Bu yaklaşımın güncellenmesi şart değil mi?

Tıp dersi ulu orta işlenmiyormuş. Din de işlenmemeliymiş. Tıp bir gurubun profesyonel mesleği, din bir gurubun profesyonel mesleği mi? Allah'ın olan din ile kul ürünü olan meslek aynı şey mi? Beyin bedava. Din adamları ayıklayacak, arzu ettiklerini bize sunacak. Allah'ın vekili misiniz siz? Allah elçisine bile dokunma, ne artır ne eksilt, dost doğru sadece ilet demiyor mu? Sizin dine dokunmaya, eksiltip artırmaya ne hakkınız var? Bu telakki güncellenmemeli mi?

Beşerin kanaatlerini ve görüşlerini yani zan ve tahminlerini din yaptıkları günden beri dinde ihtilaflar bitmiyor. Oysa Allah'ın dini mübin, kolay, apaçık.

Dini kabullerimizin pek çoğunun acilen güncellenmeye, hatta fabrika ayarlarına dönmeye, bunun için de çoğu şeyin formatlanmaya ihtiyacı var.

Hatta Allah "Doğruya, hakka, haklıya sahip çıkın" derken bizim cenahın alimi diye topyekün savunmayı İslama en uygun tavır zannedenlerin bu tavırlarının dahi güncellenmesi lazım. Bize din diye sunulan, esasında beşer mahsulü olan, dinimizi komik, gülünç durumlara düşürüp akleden nice insanı dinin dışına iten o kadar çok şey var ki güncellenmesi gereken! Bunun için muhafazakar değil, sorgulayan insanlar olmamız gerekiyor. Bu ise şimdilik mümkün görünmüyor.

Alın korunmuş kitabı önünüze ve size din diye sunulan her şeyi tek tek güncelleyin. Buna ne çok ihtiyacınız olduğunu ancak o zaman göreceksiniz ve gördükleriniz karşısında sadece şaşırmayacaksınız, bunun için neden bu kadar geç kaldığınızı düşünerek kahrolacaksınız.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Güncelleyen Çoktan Güncellemiş' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:12
Top