2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ucuzculuk Pazarı
YAZI #4592 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Mart 2018
Konuyla direkt veya dolaylı olarak ilgisi bulunan 500 civarı video ile bir çok özgün bilgiyi paylaştım. Şimdi gelinen noktada bakıyorum da bunca emek telkine, o da iki üç cümlelik basit bir şablona indirgenmiş. Ya indirgiyoruz ya abartıyoruz. Ya genelliyoruz ya kişiselleştiriyoruz. Ya adeta tapıyoruz yahut şeytanlaştırıyoruz. Bir iyi yanını gördüğümüz insan anında gözümüzde melek oluyor, bir hatada ise hemen şeytanlaşıveriyor. Her yanımız düşünce bozukluğu sorununa müptela olmuş yığınla insanla dolu. Düşünce bozulunca vicdanlar da bozuluyor. Vicdan bozulunca o da dolaylı yoldan düşünce sürecini olumsuz etkiliyor. Böylece kısır bir döngü oluşuyor ve ayakta kalan üç beş sağlıklı düşünce işlemi de yok olup gidiyor.

Her meseleyi anında ucuzlatmayı seviyoruz. Ucuzlayan şeyi beyin değersiz algılar. Değersiz algılarken ondan etkilenerek ikna olabilir mi? Bu iş iki üç kelimelik telkin meselesi olsa 500 civarı yakın video çeker miydim? Şu telkin şablonunu bol bol tekrar edin, kurtulun derdim.

Doğru ve periyodik aralıklarla alınmış her telkin bilinçaltını kuşkusuz ki ikna eder. Bir süre Risale-i Nur sohbetlerine giden neden Nurcu, Süleymancı tarikatına giden niye Süleymancı olup çıkar? Siz hiç Menzil sohbetlerine gidip de İsmailağacı çıkmış birini gördünüz mü? İşte bu, telkinin gücüdür. Telkin adamı canlı bomba bile yapar. En sevdiği şey olan hayatından bile vazgeçirebilecek kadar büyük bir güçtür; telkin. Ezgilerin etkisiyle tasavvufa giren, askeri marşlarla kahraman olan ne çok insan vardır. Din ölüye dahi telkin verirken tıp diri için bile telkinden vazgeçti.

Evet telkin önemlidir. Ancak zihin ikna olmadan bilinçaltı ikna olmaz. Zihin ise doğru, rasyonel, doyurucu bilgi ve izahlarla ikna olur. Keşke "Ben de aranıza katıldım, hangi telkini kullanıyoruz arkadaşlar" denecek, sürece tepeden bodoslama dalacak, suya en sığ yerinden girecek kadar kadar basit olsaydı bu sorunların çözümü!

Kutu kutu ilaçlar aldıkları halde 5-10 senedir kurtulamayanlar bunu sorgulayacakları, bu sorun madem serotonin sorunuydu, o halde neden iyileşemedim diyecekleri yerde işin kolayına yani ucuza kaçarak iki üç kelimeye indirgedikleri bir telkin şablonundan bir iki hafta geçtiği halde fayda görmeyi bekliyor, doğal olarak göremediklerinde kalkıp bunu sorguluyorlar. Bir çocuk iyi beslediniz diye 3 ayda yürür mü? İyi beslemek tek başına yeterli midir? Ayrıca ne kadar iyi beslediğimiz de tartışmalı!

Şu insanoğlunu ben hala çözemedim. İki haftada turşu olmuyor. 20 sene eğri büyüyen bir ağaç iki haftada düzelir mi? Değişim, dönüşüm o kadar kolay mı? İnançlar ve tutumlar değişime karşı en dirençli psikolojik süreçlerdir. Adam gece gündüz tam bir sene boyunca Nurcu sohbetlerine gidiyor da ancak ondan sonra Nurcu olmaya başlıyor.

Sorununa sadece ah vah diye algılayarak kendi gözünde büyütürken değer veriyor çoğu kişi. Özelden, hiç bir zahmete girmeden, 24 saat esasına göre nöbet tuttuğunu zannettikleri birine soracakları ayaküstü bir iki soru ile kurtulacaklarını zannediyorlar. Emeğe, soruna bu kadar haksızlık olabilir mi? Bu kadar ucuz, beleşçi, kolay yollarla arzu edilen bir sonuç elde edilebilir mi?

Ünlü bir psikiyatri profesörü olan Nevzat Tarhan yıllar önce basında yer alan ve ruhsağlığı alanıyla ilgili tespitlerimin ve çözüm önerilerimin yer aldığı bir habere uzman görüşü adı altında "Psikoloji bilgi üretir, psikiyatri ise çözüm" diye cevap vermişti. Koca psikiyatri profesörü bilginin en etkili çözüm ajanı olduğunu bile bilmiyordu. Psikolojik danışma, psikososyal eğitim denen yardım işinin ilaçla veya cerrahi metotlarla değil; sadece bilgi ile olduğunu zannediyor, okullardan cezaevlerine kadar dünya üzerinde milyonlarca psikoloğun vs milyonlarca kişiye salt psikoloji bilgisiyle çare ürettiğini görmezden geliyordu. Doğru düşünemiyoruz, doğru göremiyoruz haliyle. Onun için hep diyorum: Düşünce eğitimi şart!

İşte insanoğlu böyle enteresan bir varlık. Bizi enteresan yapan bu vb handikaplarımız alınan bir yaklaşımdan fayda görmenin önündeki en büyük engel! Hani bunca insan fayda görmüş, ben niye göremiyorum deniyor ya! İşte bu sorunun cevabı biraz da bu yanlarımızda, bu yönlerimizde yani kendimizde aranmalı diye değerlendiriyorum. Psikolojiyle ilgili tüm bozuk algılarımız düzelmeden tek bir alandaki sorunumuzun düzelmesi bir çok örneği bulunsa bile yaygın olarak mümkün olmuyor.

Söz gelimi mutluluğu çok önemseyen bir insan mutsuzluktan çok fazla etkilenir. Bir şeye duyarlı olan zıddına da duyarlı hale gelir. Bakın en basitinden mutluluk algımızın bile mutsuz oluşumuzda rolü var. İnsan psikolojisi birbiriyle ilgili bir çok süreçten oluşur. Bunlar birbirini hem etkiler hem de birbirinden etkilenir.

O yüzden; "VERDİĞİM BİLGİLER HAYAT FELSEFESİNE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ, İŞİMİZE GELDİĞİ YERDE, İŞİMİZE GELDİĞİ KADAR KULLANILIP ATILACAK BİR APARATİF YANİ ATIŞTIRMALIK VE GEÇİŞTİRMELİK OLARAK GÖRÜLMEMELİ" diyorum. Bu yüzden de tüm videolarım tekrar tekrar izlenmeli. Böylece zihnin yüzeyinde eğreti kalmamalı, içselleştirilmeli. Bunların bir okul, bir akademi olduğu asla unutulmamalı.
     9 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Ucuzculuk Pazarı' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:57
Top