2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Doktor Bey, Hangi İlaç Daha Güçlü İse Onu Yaz...
YAZI #4594 © Yazan Prof.Dr.Atilla İLHAN | Yayın Mart 2018
Meslek hayatımda bu talebi oldukça sık duymuşumdur. Hasta veya hasta yakınları belki de canlarına tak ettikleri için isterler bunu. Belirli bir hastalık için değil tüm hastalıklarda genel bir istektir. Ama özellikle Alzheimer, epilepsi, şiddetli ağrı durumlarında daha fazla oluyor. Halbuki ilaçların daha güçlüsünden çok daha uygunu, o hasta için sorun yapmayacak olanı en doğrusudur. Bazen de hasta elinde bir ilaçla gelir "Hocam bu çok güçlü bir ilaçmış, komşum çok rahat etmiş. Ben de kullanayım mı?" diye sorar. Ancak unutmamak gerekir ki her ilaç her hasta için uygun değildir. Örneğin aspirin kan sulandırmak için kullanılan güzel bir ilaçtır fakat mide sorunu olan kişinin kullanması durumunda mide kanamasına yol açabilir. Ayrıca beraberinde kullanılan diğer ilaçları etkileyebilir. Tüm bu nedenlerden dolayı hangi ilaç uygun buna hastayı takip eden hekimin karar vermesi en doğru olanıdır.
Diğer bir yanılgı da "Doktor bey, sizin verdiğiniz A ilacı sadece 2 miligram halbuki ben daha önceden 500 miligramlık B ilacını kullanıyordum. Bunun bana etkisi olmaz ki" tarzındadır. Şunu unutmamak gerekir ki farklı etken maddeleri olan ilaçların etkin dozları farklı olabilir. Bunlar aynı etkiyi göstermeyeceği anlamını taşımaz. Her zaman yüksek miligramlı ilaç yüksek etkinlik anlamına gelmez.
İlaçlarda en doğru olanı düşük dozda başlayıp, hangi doz bize yeterli ise o dozda kalmaktır. Burada en büyük yanlış maalesef biz hekimlerde de olmaktadır. Hastaya zaman ayırıp ilacı nasıl kullanacağı, ne zamana kadar kullanacağı, ne gibi yan etkiler olabileceği ayrıntılı bir şekilde anlatılmalıdır. Bu yapılmadığı takdirde en küçük bir sorunda hasta ilacı da hekimi de bırakmaktadır. Daha doğru olanı da hastanın her durumda kolayca doktoruna ulaşabilmesidir. Ancak ülke şartlarında ne yazık ki hasta bir muayene olduğu hekimi sonraki gittiğinde zor görebilmektedir. Daha kötüsü doktoruna ulaştığı zaman ondan fırça yiyebilmektedir.
Sonuç olarak; ilaç seçimini daima işin uzmanına bırakmak, onun tavsiyelerine uymak en doğru olanıdır. Aksi takdirde kullandığımız şey bir ilaç olmaktan çıkıp sağlığımız için zararlı bir zehir haline dönüşebilir.
http://dratillailhan.com
https://www.facebook.com/dratillailhan/
https://www.instagram.com/dratillailhan/
https://www.twitter.com/dratillailhan
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Atilla İLHAN Fotoğraf
Prof.Dr.Atilla İLHAN
Ankara
Doktor "Nöroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Atilla İLHAN'ın Yazıları
► Kürtaj Kararı ve Doktor Seçimi Op.Dr.Volkan Serhat DEDE
► İlaç Alerjisi Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Doktor Bey, Hangi İlaç Daha Güçlü İse Onu Yaz...' başlığıyla benzeşen toplam 82 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Alzheimer Hastaları Mart 2020
◊ Temporal Lob Epilepsi Aralık 2017
◊ Strese Dikkat!!! Kasım 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:02
Top