2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Reflüde Beslenme ?
YAZI #4602 © Yazan Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU | Yayın Mart 2018
REFLÜDE BESLENME ?

Ülkemizde ve dünya genelinde yapılan araştırmalarda her beş kişiden birinde görüldüğü halde ülser ile karıştırılan Reflü hastalığı insanın yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle de hızlı müdahale edilmesi gereken ve uzman kontrolü gerektiren bir rahatsızlıktır. Midede bulunan mide asidinin, patolojik nedenlerle istemsiz olarak, yemek borusuna geri kaçması sonucunda, göğüs kafesinin arkasında yanma, ağza midede öğütülmüş gıdaların ve acı suyun gelmesi belirtileri ile anlaşılmaktadır. Bu şikâyetler özellikle aşırı baharatlı ve yağlı gıdalar ile çikolata, meyve suyu ve alkol tüketildiğinde sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Reflü rahatsızlığının bu belirtileri sonucunda acilen uzman bir hekime danışılması uygun olacaktır.
Reflü tedavisi için yapılabilecek en önemli öneri, tam manasıyla yaşam tarzı ve alışkanlıkların değiştirilmesi ile uzman tavsiyelerine riayet edilmesidir. Özellikle beslenme yönü ile alınacak tedbirler ve yapılacak reflü diyeti, hastanın rahatlamasını ve hayat kalitesinin tekrar kazanılmasını sağlayacaktır.

Reflüde Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Reflü diyeti için genel bazı uyarılar yapılabilecek olmakla birlikte, her bünyenin rahatsız olduğu gıda ve miktarları konusunda farklılıklar bulunmaktadır. Bu nedenle de kişiye özel diyet önerilerinin bir uzman diyetisyen tarafından sağlanması önem arz etmektedir. Bununla birlikte, tüm hastalar için genel olarak protein olarak zengin, yağ oranı düşük bir diyet uygulanmalıdır. Reflü hastaları sigara ve alkolden uzak durmalı; demli çay, kahve ve meyve suyu tüketimini sınırlamalıdır. Az porsiyonlar ile daha sık öğünler yapılarak beslenilmeli, uzun süre aç kalınmamalıdır. Besinler çok soğuk ya da sıcak değil, rahatsız etmeyecek sıcaklıkta tüketilmeli, yemek esnasında su içmekten kaçınılmalıdır.

Bunların yanında yemeklerin hızlı yenmesinden uzak durulmalı ve besinler ağızda daha uzun süreli çiğnenmelidir. Mideyi rahatsız etmesi muhtemel sarımsak, soğan, turşu, nane ile aşırı baharatlı gıdalar tüketilmemelidir. İşlenmiş şarküteri ürünleri ile mayonez, kaymak, krema, margarin ve tereyağı tüketimi kısıtlanmalıdır.

Reflü hastalarının yedikleri yemekler sonrasında en az 3 saat boyunca uzanması önerilmemektedir. Bununla birlikte sadece yatağın baş kısmını 15-20 cm kaldırmak reflünün tetiklenmesini engellemeyecektir. Bu konudaki doğru uygulama, yatakların bel kısmından itibaren, hafif yüksekte olacak şekilde tedbir alınması olacaktır.

Konuyla ilgili detaylı bilgiye İstanbul Bahçeşehir Merve Diyet Beslenme Danışma Merkezi Kurucu Diyetisyeni Merve Kalelioğlu vasıtası ile ulaşılabilecektir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Merve KALELİOĞLU Fotoğraf
Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi166 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Reflüde Beslenme ?' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Beslenme Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:19
Top