2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Glutensiz Diyet Nasıl Olmalı?
YAZI #4605 © Yazan Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU | Yayın Mart 2018
GLUTENSİZ DİYET NASIL OLMALI?

Glutensiz diyet, özellikle çölyak hastalığı için önerilmekle birlikte çölyak olmasa da glutene karşı hassasiyeti olanlar ve buğdaya karşı alerjisi olan kişiler için tavsiye edilen bir diyettir. Bu diyet esnasında hastalara, glutenli tahılları içeren buğday, arpa ve çavdar gibi besinler önerilmez. Yulaf da glutenli bir tahıl olmasına rağmen tolere edilebilen bir gıda olduğu için genelde yasaklanan bir tahıl halini almamıştır.
Buğday içeren dolayısıyla da glutenli olan gıdalar börek, çörek, tatlı, ekmek, bulgur, kuskus, erişte, tarhana ve irmiktir. Bunlarla beraber buğday unu içeren salam, sosis, kavrulmuş çerez, mayonez, ketçap, hardal, çorba, toz baharat ve kahvaltılık gevrek gibi hazır gıdalar da glutenli gıdalar sınıfındadır.

Glutensiz diyet yapmak isteyen kişiler, yukarıda belirtilen ürünleri kullanmaktan kaçınmalıdırlar. Bunlar yerine içeriğinde gluten bulunmayan mısır, karabuğday, pirinç, kinoa, soya, patates, darı ve buna benzer gıdalar ile bunlardan elde edilen unlar tüketebileceklerdir.
Glutensiz unlar diğerlerine göre daha pahalı ve hamur işi yaparken şekil verilmesi ile kabartılması zor olan gıdalardandır. Bu nedenle de, glutensiz ürün olarak bilinen mısırdan üretilen mısır ekmeklerini fırınlardan alırken çok dikkat etmeniz gerekmektedir. İçine az miktar da olsa buğday unu karıştırılması ihtimali bile, glutensiz diyet yapanların bu ürünlerden uzak durmasını gerektirmektedir.

Glutensiz diyet yapanlar için sabah kahvaltısında haşlanmış yumurta, yağsız peynir, biber, salatalık, ceviz, fındık ve badem önerilmektedir. Ara öğünler için karabuğday krakeri, köz patlıcan, sebze yemekleri ve ceviz, fındık gibi kuruyemişler tüketilebilecektir. Öğle ve akşam yemeklerinde ise balık, tavuk, et yemekleri, baklagiller, sebze, dolma ve salata tüketilmesi mümkündür.
Tozlaşma ile karışma ihtimaline karşı, glutenli ürünler ile glutensiz gıdaların aynı dolapta bulundurulmaması, glutensiz diyet yapan kişilere verilecek tabakların, glutenli gıdaların da sunulduğu düşüncesi ile çok iyi yıkanması gerekmektedir. Bunun en iyi yöntemi de glutensiz gıda diyeti yapanlar için özel tabak, kaşık, çatal ve bıçak kullanılması olacaktır.

Glutensiz diyet ile hamur işi ve hazır gıdalardan uzak durulması bir mecburiyet olsa da, bunun kişilere geri dönüşü kilo kaybı ve daha sağlıklı bir yaşam olmaktadır. Glutensiz Diyet ile ilgili detaylı bilgiler için Uzman Diyetisyen Merve Kalelioğlu ile görüşebilirsiniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Merve KALELİOĞLU Fotoğraf
Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi166 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun Makaleleri
► Yeterli ve Dengeli Beslenme Nasıl Olmalı Dyt.Güneş AKYIL AYNACI
► Ramazanda Diyet Nasıl Yapılır ? Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Glutensiz Diyet Nasıl Olmalı?' başlığıyla benzeşen toplam 51 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Beslenme Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:32
Top