2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Omega 3'ün Superman'i Balık; Tüketmenin Faydaları Nelerdir?
YAZI #4606 © Yazan Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU | Yayın Mart 2018
OMEGA 3'ÜN SUPERMAN'İ BALIK; TÜKETMENİN FAYDALARI NELERDİR?

Ülkemizi tarif ederken “üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada” olarak tasvir ederiz ancak bu Allah vergisi coğrafyayı etkin ve verimli kullanamadığımız kesindir. Özellikle deniz ürünleri ve de balık tüketiminde, gelişmiş ülkelere göre çok gerilerde kalmamızın pek çok nedeni olsa da tavsiyemiz, haftada en az bir kez sofranızda balığa yer açmanızdır.

Balığın saymakla tükenmeyecek fazlalıkta faydaları bulunmakta ve bu tüm bilim insanları ile beslenme uzmanları tarafından sıklıkla dile getirilmektedir. Balığın hemen hemen vücudumuzdaki tüm organların işleyişinde doğrudan onarıcı ve düzenleyici etkileri bulunmaktadır.

Özellikle Omega-3 vitamini açısından zengin olan balıklar, kalp ve zihin sağlığının korunması ve güçlendirilmesinde oldukça etkilidir. Bununla birlikte vücudun hayati fonksiyonlarını sağlamlaştırması ve bağışık sistemini güçlendirmesi bilinen en önemli faydaları arasında yer almaktadır.
Balık yemek, vücudumuzu saran deri ve deri rahatsızlıklarına karşı koruma sağlamakta, kafa derisine sağladığı katkıların bir tezahürü olarak saçların çok daha sağlıklı olmasına katkı sunmaktadır.

Balık, Omega-3 vitamini yanında bol miktarda fosfor ve A vitamini de içermektedir. Bu vitaminler ise göz sağlığı için önleyici ve koruyucu tedbirler için idealdir. Yani, Fosfor ve A vitamini alan kişilerin gözleri daha sağlıklı olurken, görme bozukluğu ve göz hastalığı riski de azalacaktır. Bu nedenle hem çocukların, hem de hamilelik dönemlerindeki kadınların göz rahatsızlıklarına karşı bolca balık tüketmeleri önemle tavsiye edilmektedir. Hamilelikte ve erken yaşlarda tüketilen balıklar, çocukların çok daha sağlıklı bir ömür geçirmelerine katkı sunmaktadır.

Balığın diğer bir faydası da kemik erimesine karşı sağladığı korumadır. Bu nedenle özellikle kemik erimesi yaşayan ve menopoz dönemlerindeki kadınların, balık tüketimini arttırmaları önem arz etmektedir. Protein deposu balık, mevsimsel olarak tüketildiğinde, hastalıklara özellikle de grip ve nezleye karşı bir kalkan vazifesi görmektedir.

A, D, E, B2, B12, B3 ile kalsiyum, selenyum, folik asit ve fosfor yönünden oldukça zengin olan balık en önemli ve doğal antioksidanlardan biridir. Bu nedenle de diyet yapanlar için de gönül rahatlığı ile tüketilebilecek gıda maddelerinin başında gelmektedir. En sağlıklı tüketim biçimi ise ızgara ya da fırında hazırlanarak yenmesidir.

Balığın faydaları ve diğer konularda İstanbul Bahçeşehir Merve Diyet Beslenme Danışma Merkezi Kurucu Diyetisyeni Merve Kalelioğlu ile görüşerek bilgi alabilirsiniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Merve KALELİOĞLU Fotoğraf
Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi166 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun Makaleleri
► Balık ve Sağlık Dyt.Diğdem AKÇA
► Omega-3 Dyt.Sevi ÖNOL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Omega 3'ün Superman'i Balık; Tüketmenin Faydaları Nelerdir?' başlığıyla benzeşen toplam 59 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Beslenme Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:13
Top