2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İştah ve Hormonları
YAZI #4614 © Yazan Dyt.Aysun Sariye DÜNDAR | Yayın Mart 2018
İştah ve Hormonları ; Leptin Ve Ghrelin
Dünyada obezite oranlarının hızla artmasıyla birlikte bilim adamları, iştah metabolizmasında görev alan iki hormon olan leptin ve ghrelin hakkında bir çok araştırma yapmışlardır. Bu hormonların çalışma prensiplerini ve enerji dengesi yani kilo kontrolü üzerindeki etkilerini bulmak için çalışma yapmışlar.
Leptin hormonu; vücutta bulunan yağ hücreleri tarafından ve az miktarda mide, kalp gibi organlardan salgılanır. Bu hormon beynin hipotalamus düzeyinde etki ederek iştahı azaltmaktadır . Yemek yerken leptin seviyesinin artmasıyla beyine ‘doydum’ komutunu gönderir. Böylelikle yemek yeme aktivitesi durdurulur. Yapılan birçok araştırmada vücuttaki yağ miktarı azaldıkça kandaki leptin seviyesinin düştüğünü ve daha çok yemek yeme teşvik ettiği bulunmuş.
Eğer yemek yemedikten sonra hala bir açlık hissetme, kilo verememe gibi bir durum varsa aynı insülin direnciyle aynı özellikte olan ‘leptin direnci’ oluşur. İnsülin direncinde olduğu gibi fazla salgılansa bile ; beyine doydum mesajını iletemez. Sonuç olarak yemek yeme ve kilo alma kaçınılmaz olur. Leptin direnci oluşmuşsa aynı insülin direncinde olduğu gibi çok fazla rafine ve işlenmiş karbonhidrat tüketiminden uzak durulmalıdır. Glisemik indeksi düşük olan besinlerden tüketilmelidir. Leptin hormonunun seviyesini dengelemek için düzenli uyku uyunmalıdır.
Ghrelin hormonu ise; leptinin tam tersi çalışan bir hormon olup beyne “açım’ sinyallerini veren hormondur. Ghrelin hormonu başlıca midenin içinde olmak üzere sindirim sisteminin içinde salgılanır. Bu hormonun salgılanması açlık durumuna bağlıdır. Yemek öncesi kanda bulunan ghrelin miktarı artar, yemek sonrası ise azalır.
Peki ne yapmalı?
• Sıkı bir diyet sonrasında leptin hormonu azalır, ghrelin artar. Bunun sonucu olarak ta iştah artar.
• Bilinçsiz ve tek tip diyetlerden uzak durulmalıdır.
• Diyetin karbonhidrat, protein, yağ oranları dengeli olmalıdır.
• Diyette -ödül öğünü- olabilir
• Kaliteli uyku, aktif yaşam ile bu hormon seviyeleri dengede tutulabilir.
• Bol su içilmelidir. Bazen beynimiz susadığımızda da açlık ile aynı tepkiyi verir bu yüzden acıktığımızda ilk başta yemek yemek yerine önce su içilmelidir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Aysun Sariye DÜNDAR'ın Makale ve Yazıları
► Çocuklarda İştah Problemleri Dyt.Pınar ERMİŞ
► İştah Nasıl Kontrol Edilir? Dyt.Esra GENÇAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'İştah ve Hormonları' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bahar Yorgunluğu Nisan 2018
◊ Kış Aylarında Beslenme Aralık 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:11
Top