2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yeşil Çayın Faydaları
YAZI #4623 © Yazan Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU | Yayın Mart 2018
Milli içeceğimizin ne olduğunu sorsak yediden yetmişe hepimizin vereceği cevap kuşkusuz çay olurdu. Bunda da haksız değiliz. Zira Çin'de en son hazırlanan "Dünya Çay Raporu" sonuçlarına göre Türkiye kişi başı 3.5 kg çay tüketimi ile Dünya liderliğini uzak ara elinde tutmaktadır. Türkiye’de tüketilen çayın hemen hemen tamamı siyah çaydır. Peki, siyah çay ile yeşil çay veya diğer çaylar arasında ne gibi farklılıklar vardır?

Aslında tüm çaylar aynı bitkinin ürünü olmasına karşın, çay yaprağına uygulanan işlemler neticesinde günlük içmekte olduğumuz siyah çay, yeşil çay veya diğer çaylar ortaya çıkmaktadır. Yani yaprak uzun bir fermente işlemine maruz bırakılıp karartılıyorsa siyah çay, bu işlem uygulanmadan yaprağın özellikleri korunarak paketleniyor ise yeşil çay elde edilmiş oluyor. Yapılan araştırmalar ile yeşil çayın, siyah çaya kıyasla daha az kafein içerdiği ve içinde barındırdığı antioksidanlar açısından daha zengin olduğu tespit edilmiştir. Bu bakımdan siyah çaydan ziyade yeşil çay içilmesinin sağlık açısından daha faydalı olduğu belirtilmektedir.

Sağlıklı olacak gerekçesi ile kırk yıllık çay tiryakilerinin siyah çayı bırakıp, sadece yeşil çay içmelerini beklemenin uygulanabilir olmadığı aşikârdır. Fakat siyah çayın yanında gün içinde tüketilecek birkaç bardak yeşil çayın da sağlık açısından çok önemli katkılarının olacağını hatırdan çıkarmamak gerekir. Yeşil çay batılıların tabiriyle bir “panecea” yani her derde deva bir ilaç gibidir.

Yeşil Çayın Hangi Sorunlara İyi Gelir?
• Bir diyetisyenin oluşturacağı programın ile her gün tüketilecek birkaç bardak yeşil çay, kilo sorunu olanların metabolizmasını düzenleyecek, içerisinde bulunan polifenol yağ oksidasyonu sayesinde daha hızlı ve kolay kilo vermesine yardımcı olacaktır.
• Yüksek kolesterolü düşürecek ve kolesterol seviyesinin dengede kalmasını sağlayacaktır.
• Diyabet hastalığı ile mücadele edenlerin yüksek kan şekeri seviyesini azaltacak ve şeker seviyesinin düzelmesinde önemli katkı sağlayacaktır.
• Beyin hücrelerinin daha da azalmaması ve zarar görmüş hücrelerinin ise yenilenerek Alzheimer hastalığının etkilerinin geciktirilmesine önemli faydaları olacaktır.
• Hayatından eskisi kadar zevk alamayan, dışarı bile çıkmak istemeyen ve depresyon ile kıvrananların sakinleşip rahatlamasına katkıda bulunacaktır.

Yeşil çayın burada sayılanlardan başka yemek borusu kanserinden, cilt bakımına ve hatta diş çürüklerine kadar sayısız faydaları vardır. Kuşkusuz sadece yeşil çay içerek tüm bu hastalıklardan ve olumsuz durumlardan kurtulmanız söz konusu değildir. Uzman diyetisyen ve doktorlar ile yapılacak programların yanında yeşil çayın gıda takviyesi şeklinde alınması elde edilecek pozitif sonuçları artıracaktır. Yeşil çay ve sağlıklı yaşam ile ilgili pek çok konuda, Bahçeşehir Merve Diyet Beslenme Danışma Merkezi Kurucu Diyetisyeni Merve Kalelioğlu ile görüşerek bilgi alabilirsiniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Merve KALELİOĞLU Fotoğraf
Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi166 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun Makaleleri
► Beyaz Çayın Faydaları Dyt.Fatih SERT
► Beyaz Çayın Şaşırtıcı 10 Faydası Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
► Yeşil Çay Dyt.Gizem Nur SAVACİ BAHAR
► Yeşil Çay Dyt.Esen KARACA
► Yeşil Çay Dyt.Yusuf YAŞAR
► Yeşil Çay Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT
► Yeşil Çay ile Zayıflama Dyt.Nursel EROĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yeşil Çayın Faydaları' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Beslenme Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:42
Top