2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boşanıyor Musunuz? Doğru Sorular Sorduğunuzdan Emin Olun
YAZI #4644 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Mart 2018
Evlenmeyi düşünen kimse boşanmayı aklına getirmez. Gene de her geçen sene boşanma oranları artıyor. Boşanırken doğru sorular sormanın önemini Einstein’ın cümlesiyle özetleyebilirim.

‘Önemli olan doğru soruları sormak, cevapları zaten gelir.’

Albert Einstein

Boşanmayı sağlıklı bir şekilde yönetmek için doğru sorular neler, okumaya devam edin.

Boşanma Öncesi

İlişkilere kendi bireysel çocukluk yaralarımızla geliriz. İdeal ilişkilerde bunlar bazen eşin desteği ile bazen de onun yaralarına uyum sağlama denemeleriyle iyileşme fırsatı bulurlar.
Bu süreç keyifli ya da zorlu bir yolculuk olabilir. Kendi sınırlarımızla ve kabul edemediğimiz gölge parçalarımızla karşılaştığımızda farkında bile olmadan bunları eşimize yöneltiriz.

Çiftlerin çoğu çocuklarının doğumundan sonra zorlanırlar ve birlikteliklerine yeterince yatırım, zaman, emek ve özen göstermeyi ihmal ederler.

Boşanma Travma Demek

Boşanma umutsuzluğun kabulüdür. Evlenirken kurulan hayaller artık gerçekleşecek gibi durmuyordur. Bu karar öncelikle eşlerden biri tarafından verilmiş olsa bile bu kişinin liderlik özelliği yoksa harekete geçemeyebilir.

Bazı kararlar bu ilişkide veya evlilik öncesi yaşanmış birikmiş travmaların izlerini taşıyabillir.

Eş evlilik için daha çok çaba gösterse bile boşanmayı isteyen partner kararını değiştirmediği sürece boşanma süreci konuşulmak zorundadır.

Genellikle bu aşamada erkekler evlilik için çaba gösteriyorlar. Sonrasında ise kadınlar sıklıkla zamanı geriye döndürebilseler farklı kararlar alacaklarını ifade ediyorlar.

Tabii geriye dönük hiçbir pişmanlık yaşamayan kişiler de var.

Hangi aşamada olacağını öngöremesek te herbiri ebireyselleşme yolculuklarında birbirlerine atfettikleri yetersizliklerin içlerindeki karşılıklarını görmeye başlayacaklardır.

Partnerlerden biri çift terapisi yerine boşanma konusunda ısrar ediyorsa bu deneyimin onun psikolojik gelişimi için yaşaması gereken bir deneyim olduğunu düşünebiliriz.

Sıklıkla, olumlu yaklaştıklarında ve kendilerine iyileşme zamanı verdiklerinde her iki eş te bu süreçten yarar görürler.

Boşanan Çiftler İçin Sorular

Kendinize ve birbirinize soracağınız doğru sorular:

Bireysel farkındalığımızı artırırken aramızda ve çocuklarımızla ayrılığı nasıl yöneteceğiz?
Bugüne kadar birbirimize kattığımız armağanlar neler?
Ayrılığın yararları neler olacak?
Çocuklarımızın karşı cinsle ilgili algısının özgürce gelişmesini nasıl sağlayacağız?
Ayrılmak isteyen eşin duyguları değişirse, ilişkiyle ilgili yeniden yardım isteme şansımız olacak mı?
Hayatlarımıza yeni partnerler girdiğinde çocuklarımızla ilişkilerimizin güçlü ve güvenli olmasını nasıl sağlayabiliriz?
Doğru sorular doğru cevaplar için gerekli ama yeterli olup olmadığı sizin bilinç seviyenize bağlı.

Bu soruları ve cevaplarını ele almalısnız; yoksa boşanmanıza neden olan hataları devam ettirme eğiliminde olabilirsiniz.

Bu durum, boşanmanız, hayatınızın bir önceki dönüm noktasını aşıp bir sonraki psikolojik adımı atmanızı sağlayamadıysa, özellikle doğrudur.

İşte size son bir soru daha: Hayatınız sizin kendinizle ilgili neyi keşfetmenize yardımcı oluyor?

Bunlar psikolojik açıdan sağlıklı bir boşanma için sormanızı önerdiklerim; mahkemede sorulacak soruları da burada bulabilirsiniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Makaleleri
► Eyvah!! Annem Babam Boşanıyor Uzm.Psk.Dnş.Zehra KAHRAMAN
► An'da Olun İstiyorum Psk.Elif BAYBUĞA
► Sevişirken Ruhunuz ve Bedeninizle Orada Olun Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Boşanıyor Musunuz? Doğru Sorular Sorduğunuzdan Emin Olun' başlığıyla benzeşen toplam 70 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:08
Top