2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yumurtalık Kisti Olan Hastaların Diyetlerinde Dikkat Etmesi Gerekenler?
YAZI #4658 © Yazan Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU | Yayın Mart 2018
YUMURTALIK KİSTİ OLAN HASTALARIN DİYETLERİNDE DİKKAT ETMESİ GEREKENLER (KİLO ALIMINI ENGELLEMEK İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR)

Yumurtalık Kisti Nedir Ve Niçin Oluşur?

Kadınlarda yumurtalıklara yerleşen içi sıvı dolu keseciklere yumurtalık kisti denir. Üreme çağında bulunan kadınlarda sık görülmekle beraber genellikle iyi huylu olup, tedavi bile edilmeden kendiliğinden kaybolurlar. Fonksiyonel kist ve anormal kist olmak üzere ikiye ayrılırlar. Fonksiyonel kistler, yumurtalığın normal fonksiyonu neticesinde oluşurlar. Anormal kistler ise yumurtlama işlevinden bağımsız olarak kendiliğinden gelişir.
Yumurtalık Kisti Oluşumunun Belirtileri Nedir?
Yumurtalık Kisti kadınlarda çok sık görülmektedir. Genellikle hiçbir belirti vermeden tesadüfen ortaya çıkarlar. Yumurtalık Kisti belirtileri aşağıda sıralanmıştır:

 Kasıkta veya kasıklarda ağrı,
 Cinsel ilişki sırasında ağrı ve sancı,
 Adet düzensizliği, adet gecikmesi, normalden daha ağrılı adet görme veya görememe,
 Karnın alt kısmında oluşan basınç ve dolgunluk hissi,
 Büyük boyutlarda olan kistlerde kanama, şişme veya ele gelmesi,
 Göğüslerde dolgunluk,
 Bakırsak ve idrar şikâyetleri,
 Kist boğulması / torsiyonu belirtileri,
 Kist patlaması / yırtılması belirtileridir.

Tıbbi adı Polikistik Over Sendromu olan yumurtalık kistinde, kadınlarda kilo problemi, adet düzensizliği ve tüylenme gibi rahatsızlıklara rastlanmaktadır. Bu sendrom, üreme çağında kadınlarda sıkça görülen endokrin bir hastalıktır. İnfertiliteye ve yumurtlama problemine neden olur ve değişik formlarda karşımıza çıkabilir. Polikistik over sendromunda bulunan 3 belirtiden 2’si kişide görüldüğü takdirde tanı konur. Bu üç belirti şu şekilde sıralanır. Birincisi adet düzensizliği veya adet gecikmesi yani yumurtlamanın seyrek veya az olması, ikincisi aşırı tüylenme, üçüncüsü ise ultrason çekimi ile teşhis edilebilen polikistik over yapısının görülmesidir.

Polikistik over sendromunda diyet listesi önemli bir yer tutmaktadır. Hekim tavsiyesi ile yapılacak olan diyet ve spor sağlıklı zayıflama durumunu da beraberinde getirecektir. Bu diyeti uygularken önce glisemik yük azaltılmalıdır. Düşük glisemik indeksli besinlerdeki glikoz kana daha yavaş karışır ve kan şekeri ani yükselip, düşmez. Uzun süre tok tutar ve hemen acıkma olmadığından kilo vermeye yardımcı besinlerdir. Bu nedenle diyete düşük glisemik indeksli besinler koymak şarttır.

Ayrıca posalı ve lifli besinler tüketilmelidir. Ara öğünler karbonhidrat, yağ ve proteinlerden oluşmalıdır. Peynir, ekmek, meyve, süt-yoğurt, kuruyemiş, kek, bisküvi gibi doyurucu ara öğünler kişiye göre diyetisyen yardımı ile ölçüsü belirlenmelidir. Polikistik Over Sendromu diyeti ile ilgili olarak, Merve Diyet uzman diyetisyeni Merve KALELİOĞLU’dan detaylı bilgi alabilirsiniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Merve KALELİOĞLU Fotoğraf
Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi166 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yumurtalık Kisti Olan Hastaların Diyetlerinde Dikkat Etmesi Gerekenler?' başlığıyla benzeşen toplam 96 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Beslenme Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:12
Top