2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel İşlev Bozuklukları, Cinsel İsteksizlik
YAZI #466 © Yazan Psk.Tuğba KAPLANHAN | Yayın Eylül 2009
Cinsellik, sosyal kurallar, değer yargıları ve tabularla belirlenmiş, biyolojik, psikolojik, sosyal yönleri olan, özel bir yaşantı olarak tanımlanabilir. Biyolojik boyut, sosyal boyut ve psikolojik boyut olarak cinselliği 3 boyutta inceleyebiliriz… Biyolojik boyut, temel olarak üremeyi içermektedir. Sosyal boyut ise iki insanın birlikte oluşunu evlenmesini içermektedir. Toplumsal örgütlenme açısından cinselliğin insanlığın eski çağlarından beri üst yapı kurumları içinde bir dizi kurallara bağlanmış olduğu bilinmektedir. Bu yanıyla cinsellik, değer yargılarından, inançlardan, geleneklerden bağımsız bir şekilde ele alınamamaktadır.

Psikolojik açıdan cinsellik, bireyin seçtiği, tasarladığı ve zaman zaman erteleyerek de olsa yaşadığı bir boyuttur. Burada “yakınlaşma, bütünleşme, bir olma” gereksinim ve isteği belirgindir. Duygusal paylaşımın yoğunluğu, yakınlaşmayı ve cinsel işlevi belirleyici rol oynamaktadır. Eşler arasında aşk ve sevgi eksikliği cinsel isteksizliğe neden olabilir. Ama yanılgıya düşülmemesi gerekir, cinsel isteksizliğin tek nedeni sevgi azlığı değildir, bir çok etkenin karmaşık ilişkisi sonucu ortaya çıkabilir. Bunlardan bazıları şunlardır:

n Başkalarıyla olan sosyal ilişkileri

n Yaşam koşulları

n İçinde yaşanılan kültür özellikleri

n Biyolojik yapı

n Kendilik değeri

n ...

Cinselliğin başlama evresinde cinsel organlara kan akışında artmanın, ıslanmanın, göğüslerde büyümenin ve meme uçlarında dikleşmenin ortaya çıkmaması bayanlarda cinsel işlev bozukluğunun incelenmesini gerektirmektedir. Ayrıca bu kişilerde cinsel haz da ortaya çıkmaz ya da çok zayıftır. Orgazm ise çoğunlukla olmaz. Erkekte ise dış genital organlar cinsel uyarıya belirgin duyarlılığa sahip değilse cinsel istek bozukluğu durumu incelenmelidir. Bazı erkek hastalar istekleri azalmış olduğundan sevişme sırasında konsantrasyonlarını kaybederler sertleşmeleri bozulabilir ya da boşalmaya ulaşmadan cinsel ilişkiyi bitirebilirler. Herhangi bir cinsel etkinliği başlatmak ya da eşinin başlattığı cinsel etkinliğe katılım konusunda isteksiz ya da az isteklidirler.

Sevgili okurlar, böyle bir durumda psikolog, kişinin yaşı ve yaşam koşulları gibi cinsel işlevselliğini etkileyen faktörleri göz önünde bulundurarak cinsel isteğin azaldığı ya da hiç olmadığı yargısına varmaktadır ve tedaviye başlamaktadır. Yukarıda saymış olduğum belirtileri yaşıyorsanız geç kalmadan bir uzmanla görüşmenizi öneririm.



Uzm. Psikolog
Tuğba KAPLANHAN
0 505 967 07 32

Yedikule Psikiyatri Merkezi
0 212 296 32 63
Nisantasi Mah. Guzelbahce Sok.
Guzelbahce Apt. No:6
Kat:1 Daire:1
Nisantasi / İstanbul
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Tuğba KAPLANHAN'ın Makale ve Yazıları
► Cinsel İşlev Bozuklukları Psk.Gülnaz ATEŞ
► Cinsel İşlev Bozuklukları Psk.Dnş.Abdullah KORKMAZ
► Cinsel İşlev Bozuklukları Psk.Aslı KIRBAYIR ÖZERENLER
► Cinsel İşlev Bozuklukları Psk.Dnş.Havva BAYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Cinsel İşlev Bozuklukları, Cinsel İsteksizlik' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kıskançlık Temmuz 2009
◊ Hoşgörü Eylül 2009
◊ Çocuklarda Yas... Temmuz 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:36
Top