2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aile Olma Sanatı
YAZI #4666 © Yazan Psk.Rümeysa Betül SEYİTHANOĞLU | Yayın Mart 2018
Nedir, nasıl birşeydir aile? İki insanın hayatını birleştirdikten sonra çocuk sahibi olup, onları rastgele büyüttükleri bir ev mi? Kadının temizlikle, yemekle, çamaşırla uğraştığı, adamın ise akşama kadar çalışıp para getirmesi gerektiği bir sınırlar çerçevesi mi? hayır kesinlikle değil. Aile, içinde bulunduğu toplumun en güzel özetidir. Bir toplumu ayakta tutabilmek için ne gerekiyorsa bir aileyi ayakta tutabilmek içinde aynı şeyler gereklidir. Çok yönlü ve yaşayan bir kültürün yapı taşı olmakla birlikte aynı zamanda kendi içerisinde de aynı kültürü yaşatan koruyucu bir unsurdur. Aile yapısı ne kadar çok korunuyorsa toplumda o kadar korunuyor demektir. Çünkü toplumda ki bozulmalar ilk olarak ailede başlar.
Aile olma yolunda..
Aile olma yolunda adım atan iki insan, kendilerine has kişilik ve karakter özellikleri ile bu yola başlayacaklardır. Aslında iki farklı dünyanın birleşip, entegre olup, yeniden bir dünya inşa etmesi gibidir bu süreç. Zor ve bir o kadar sancılıdır. Yapılan araştırmalara göre ise evlilikte ilk beş yıl en kritik yıllardır. Çünkü iki insanın birbirini olduğu gibi kabullenmesi kolay olmayacaktır. Her iki tarafta kendi aileleri içerisinde nasıl bir düzende büyüdüler ise o düzeni arayacaklardır. Toplumumuzda klişeleşmiş ''annemin yemeği gibi'' kavramı aslında varolan herşey için geçerlidir. Taraflardan biri diğerini kendi kalıbına uydurmaya çalışırsa tabiri caizse savaş çıkar. Oturmuş olan kişilik yapısı değişime direnç gösteren köklü bir yapıdır. Her ne kadar aile olmak için hayatlar birleşmiş olsada karşıda ki insanın hala kendi başına diğerinden ayrı bir birey olduğu unutulmamalıdır.
Beklentiler
Evlilik öncesinde ve evliliğin ilk zamanlarında iki tarafında ''çok'' mutlu olma beklentileri ne kadar yüksekse hayal kırıklıkları o denli büyük yaşanır. Zaten hayat mutluluğun, acının, sevincin ve hüznün iç içe geçmiş halidir. Evlilik hayattan kopuk, toz pembe bir dünyanın kapılarını aralamaz hiç bir zaman. Zorlukların, mutsuzlukların, hayal kırıklıklarının zaman zaman yaşanabileceğini ama birliktede aşılabileceğini iki tarafında kabullenmesi gerektir. Bu kabulleniş kurulan bağı sağlamlaştırmakla kalmaz iki tarafa da güven aşılar.
Sen, ben ve biz..
''Biz'' olma kavramı, aile olmanın olmazsa olmazıdır. ''Sen''in ve ''Ben''in birleşip ''Biz''i oluşturmadığı müddettçe aile olabilmekten bahsedemeyiz. Aynı zamanda ''Biz'' kavramı içerisinde ki ''Sen'' ve ''Ben''in aileyi oluşturuken sahip oldukları kendilerine has özellikleri süreç içerisinde kaybetmemesi çok önemlidir. Çiftler genelde karşı taraftan değişmesini bekler, ama bu değişim gerçekleştiğinde memnuniyet oluşmayacaktır. Bu yüzden çiftler birbirini değiştirmek için uğraşmamalıdır. İki tarafında birbirini olduğu gibi kabullenmesi ilişki açısından da en sağlıklı olanıdır.
Sağlam ve köklü bir ailenin oluşması
Eşlerin birbirine güvenli bağlanması sağlam bir ailenin kurulmasında çok önemlidir. Güven öylesine kuşatıcı bir duygudur ki aileyi sardığında bireyler huzurun tadını çıkartacaklardır. Eşlerin, en başında birbirlerine güvenip öyle yola çıkması şarttır. Güven duygusu genel anlaşılan manada kolay kazanılan ve kaybedilen basit bir duygu değildir. Bir ömür her koşulda yanında olabileceğini bilmek ve hissettirmek güven duygusnun temelini oluşturur.
Bir sonra ki unsur '' Affetmek'' ve ''Bağışlamak''tır. Hatalar her zaman yapılır ve yapılmaya devam edilir. Görmezden gelmek demek değildir ''affetmek''. Aksine sorunlardan kaçmak ve görmezden gelmek ilişkiyi yiyip bitiren bir parazit gibidir. Hata yapan tarafın hata yaptığını kabullenmesi, karşı tarafında bu kabulleniş karşısında insiyatif kullanarak affetmesi, eşleri birbirine yakınlaştıracaktır. İlişkilerde bu tip durumlar kriz olarak adlandırılır. Eğer krizi iyi yönetirse aile, bağlar güçlenir ve bireyler birbirine daha çok yaklaşır.
Bu koşullarda yola çıkan çift, ilerde çocuklarında katıldığı geniş bir aile olduğunda, iki kişi arasında ki bu bağın enerjisi çocuklarada aktarılacaktır. En başında halledilmeyen problemler, çocuklar olduğunda eşlerin birbirlerini daha çok ihmal etmesiyle birlikte artacaktır. O yüzden aile hanüz iki kişiden ibaret iken her iki tarafında birbirinin farkına varması ve bu yönde adımlar atması sağlam bir aile kurulmasında çok büyük rol oynayacaktır.

KAYNAKÇA
1) William M. PINSOF,Jay L. LEBOW, Aile Psikolojisi:Bilimin Sanatı
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Rümeysa Betül SEYİTHANOĞLU Fotoğraf
Psk.Rümeysa Betül SEYİTHANOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Rümeysa Betül SEYİTHANOĞLU'nun Makale ve Yazıları
► Konsantrasyon Sanatı Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ
► Hayır Deme Sanatı Psk.Gül ÇELİK
► İnsanlarla Konuşma ve Anlaşabilme Sanatı Psk.Dnş.Ferhan BIÇAKCILAR
► Veda Etme Sanatı - Yas Süreci Psk.Necdet DÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Aile Olma Sanatı' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Neden Psikoterapi ? Ekim 2020
◊ Utancın Doğuşu Ekim 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:16
Top