2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vejeteryanlar İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri
YAZI #4675 © Yazan Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU | Yayın Mart 2018
VEJETERYANLAR İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ
Vejeteryan beslenme; hayvansal gıdaların (kırmızı et, kümes hayvanları ve balık gibi) çok az miktarda veya hiç tüketilmediği, bitkisel kaynaklı yiyeceklerin (tahıllar, kuru baklagiller, zencefil, sebzeler, meyveler ve yağlı tohumlar gibi) daha çok tercih edildiği bir beslenme şeklidir. Vejeteryan beslenmede, diyetin temelinde bitkisel kaynaklı besinlerin tüketilmesi gelmektedir. Vejeteryan diyet, dengeli beslenme önerileri ile de desteklenirse sağlıklı hayat için yararlı olabilir. Bu beslenme şekli, kendi içinde de farklı sınıflara bölünür. Bu sınıflandırma içerisinde sanırım en çok vegan ne demek? sorusunun cevabı merak ediliyordur. O zaman gelin bu sınıflandırmaları inceleyelim;
Lakto-ovo-vejeteryan: Lakto sütü, ovo ise yumurtayı anlatır ve bu kişiler yumurta ve süt ürünlerini bitkisel kaynaklı beslenmelerine ekleyerek beslenirler. Bu diyette et, balık ve kümes hayvanları yoktur. Vejeteryanların çoğunluğu genellikle bu grupta yer almaktadır.
Lakto vejeteryan: Diyetlerinde sadece hayvansal gıda içeren süt olup, et, balık, kümes hayvanları ve yumurtayı diyet listesi içerisine eklemezler.
Vegan veya katı vejeteryan: Veganlar bal dâhil hiçbir hayvansal gıdayı tüketmezler (Et, balık, kümes hayvanları, yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi).
Semi vejeteryan: Bitkisel beslenmeyle birlikte et, balık, tavuk, hindi gibi hayvanları da tüketmektedirler.
Vejeteryanlar Nasıl Beslenmeli?
Birçok insan artık daha sağlıklı yaşamak için vejeteryan beslenmeyi seçmektedir. Fakat vejetaryanların da sağlıklı hayat için aşağıdaki önerilere dikkat etmelerinde yarar bulunmaktadır:
- Eğer Balık tüketmiyorsanız zeytinyağı, ceviz ve yeşil yapraklı sebzeleri bol bol tüketin.
- Peynir ve yumurta yerine soyadan yapılmış ürünler (soya eti ve ürünleri) tercih edilebilir.
- Kuru baklagiller ve soya fasulyesini uygun süre ve sıcaklıkta pişirmeye özen gösterin; ayrıca yanına salata eklemeyi de unutmayın.
- Şeker, nişasta, reçel, kola ve gazlı içecekleri tüketmemeye gayret gösterin. Bunların yerine, bal, pekmez ve tahin yiyebilirsiniz.
- Çay ve kahveyi yemeklerden bir saat sonra için.
- Yeterli su ve sıvı özellikle de doğal soda tüketimine dikkat edin.
Vegan diyet listesi ve beslenme alışkanlıkları ile ilgili detaylı bilgiyi, Merve Diyet Beslenme Danışma Merkezi uzman diyetisyeni Merve Kalelioğlu’na danışabilirsiniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Merve KALELİOĞLU Fotoğraf
Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi166 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Vejeteryanlar İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Beslenme Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:39
Top