2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Düşünce, Duygu ve Davranış Arasında Var Olan Anlamlı Bağlantı
YAZI #4676 © Yazan Psk.Turan DİNÇ | Yayın Mart 2018
İnsan işlevselliğinin üç ana psikolojik boyutu vardır. Bunlar düşünceler, duygular ve davranışlardır. Bu üç alan birbirleri ile ilişki içindedir, birinde olan bir değişiklik çoğu zaman diğer ikisinde de bir takım değişikliklere yol açar. Dolayısıyla insanlar olay hakkında düşünme biçimlerini değiştirirlerse, büyük olasılıkla bu olay hakkında ne duyumsadıklarını ve olaya karşı gösterdikleri davranışsal tepkilerini de değiştirirler(Köroğlu, 2009).
Düşünce, duygu ve sonucunda ortaya çıkan davranış, geçmiş yaşantımıza da sırtını dayayarak yaşam algımızı etkilemekte, bizleri bazen özgür bireyler haline getirirken bazı zamanlar özgür bireyler olmamızı engellemektedir. Bu bağlamda her birey, düşünce , duygu ve davranış ilişkisini keşfederek ne kadar özgür ve bireysel davranabiliyorum?, hayatı mutlu bir biçimde ve olumlu enerji ile algılayabiliyor muyum? sorularını sorarak kendisi ile yüzleşmelidir. Bağın büyüsünü henüz keşfedemeyen ve bu sarmalın içersinde ruhsal anlamda hapsolmuş olan bireyler için, ‘İnsan neye inanıyorsa odur’ sözünü hatırlatmak isterim. Şunu da belirtmek gerekir ki; geçmişimiz, kafamızda taşıdığımız düşünceler olarak hep bizimledir. Ve her zaman yaptığımız şeyleri yaparak, her zaman elde ettiğimiz sonuçları elde edeceğimiz gerçeğini de hatırlamakta fayda görüyorum.
Yapmak ve değişmek eylemleri düşünce ile başlar. Çünkü insan düşünceden ve algıdan ibarettir. Bireylerin bir durum hakkında ezberlemiş oldukları düşünme biçimlerinin değişmesi, olay hakkındaki duygu ve davranışı da değiştirmektedir. Doğru olduğunu kabul ettiğimiz ve hayatımıza halihazırda olumsuz anlamda etki eden kalıplaşmış, işlevsel olmayan düşünceleri, düşünce, duygu, davranış zincirinin son basamağı olan davranışı değiştirerek de yıkabiliriz. Çünkü davranışlarımızda olaşan değişiklikler de düşünce biçimimizde değişikliklere sebep olur. Örneğin, köpek korkunç bir hayvandır deyip köpekten korkarak kaçıyorsanız, kaçmayıp köpeğin başını okşamakla işe başlayabilirsiniz. Bu davranış, köpek korkunç bir hayvandır düşüncesini yıkabilir.
Tüm bu düşünce, duygu ve davranışlarda yarattığınız değişimler size yeni bir yaşam felsefesi, bakış açısı ve yeni bir kimlik kazandıracaktır. Elde ettiğiniz yeni kimlik dünyayı ve bedeninizi daha olumlu algılamakta size yardımcı olacaktır.
‘’Aslında hiçbir şey iyi veya kötü değildir. Her şey bizim onlar hakkında ne düşündüğümüze bağlıdır.’’ William Shakespeare



Psikolog Turan DİNÇ
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Turan DİNÇ'in Yazıları
► Düşünce-Duygu İlişkisi Psk.Dilara PEPEDİL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Düşünce, Duygu ve Davranış Arasında Var Olan Anlamlı Bağlantı' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Yeme Bozuklukları Mart 2018
◊ Kişilik Bozuklukları Mart 2018
◊ Sorun Bende mi? Mart 2018
◊ Bireysel Terapi Mart 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:53
Top