2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Duygu Durum Bozuklukları
YAZI #4680 © Yazan Psk.Turan DİNÇ | Yayın Mart 2018
Bireylerin uyaranlara karşı geliştirdiği, üzüntü, öfke, tepki, nefret gibi duygusal tepkileri kapsar. Bu tepkilere psikotik semptomlar eşlik edebilir.
1- Depresif Bozukluklar: Major depresyon (tek dönem, yineleyici), distimik bozukluk, başka türlü adlandırılamayan depresif bozukluk.

2- Bipolar Bozukluk: bipolar bozukluğu 1, bipolar bozukluğu 2, siklotimik bozukluk, başka türlü adlandırılamayan bipolar bozukluklar.

3- Genel tıbbi duruma ve madde kullanımına bağlı duygu durum bozuklukları.

4- Başka türlü adlandırılamayan duygu durum bozukluğu.
Şeklinde ayrıştırılabilir.

DEPRESYON:

Çökkün duygudurum, ilgi ve zevk azlığı, umutsuzluk, karamsarlık, kötümserlik, bunaltı, ajitasyon, üzüntü, irritabilite, kararsızlık, benlik saygısında azalma veya kayıp, değersizlik ve suçluluk düşünceleri, çaresizlik duygusu, günlük işleri yapamama, iş, aile, para ve sağlık sorunları ile aşırı uğraş, enerji azlığı, yorgunluk, psikomotor yavaşlama, bıkkınlık, isteksizlik, intihar düşünceleri, intihar girişimleri, konsantrasyon yetisinde azalma, unutkanlık, alkol ve diğer madde kullanımı, var olan fiziksel hastalığı belirtilerinde artma, fiziksel hastalığa yakalanma olasılığında ve mortalitede artma vb. belirtiler ile var olan duygu durum bozukluğudur.
İntihar oranı en yüksek olan psikolojik bozukluk olarak bilinmek ile birlikte ilaçla tedavi ve terapi sürecinin birlikte yürütülmesi riski azaltmaktadır.
Her altı kişiden biri ömründe en az bir kez depresyon geçirir. Kadınlarda görülme oranı, erkeklerde görülme oranından yüksektir.
Depresyona sebep olan faktörler ise; Vücuttaki bazı hormanların düzensizliği, genetik yatkınlık, kişisel özellikler ve çevresel faktörler olarak sıralanabilir.
Depresyon bir tür zayıflık ve güçsüzlük değildir.
BİPOLAR BOZUKLUK:
Bipolar Bozukluğa iki uçlu bozukluk veya manik depresif bozuklukta denmektedir. Bireyin ruh halindeki değişikliğe, enerji ve fonksiyon kaybına veya dengesizliğine sebep olan tıpbi bir hastalıktır, dolayısı bireyin ile duygu durumunu da etkilemektedir.
Bipolar bozuklukta birey depresif ve manik olmak üzere iki farklı hastalık dönemi yaşamaktadır.

PSİKOLOG TURAN DİNÇ
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Turan DİNÇ'in Yazıları
► Bipolar Bozukluk(Duygu Durum Bozukluğu) Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Duygu Kontrolü Meral HASANDAYIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Duygu Durum Bozuklukları' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Yeme Bozuklukları Mart 2018
◊ Kişilik Bozuklukları Mart 2018
◊ Sorun Bende mi? Mart 2018
◊ Bireysel Terapi Mart 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:52
Top