2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anksiyete Bozuklukları
YAZI #4686 © Yazan Psk.Turan DİNÇ | Yayın Mart 2018
-Yaygın Anksiyete Bozukluğu
-Panik bozukluk
-Fobik Bozukluklar
• Agorafobi
• Özgül Fobiler
• Sosyal Fobi
-Obsesif Kompulsif Bozukluk
-Stres Bozuklukları


YAYGIN ANKSİYETE BOZUKLUĞU

Kişinin günlük yaşamını idame ettirmesine engel teşkil edecek şiddette yoğun ve sürekli bir kaygı durumu yaşaması halidir. Erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha fazla görülmektedir. Kadın ve erkeler arasında oluşan bu farklılıkta hormonal etki de düşünülmektedir.

Semptomları;
 Şiddetli ve yoğun kaygı duygusu,
 Kronik kontrol edilemez endişe
 Terleme,
 Yüz kızarması,
 Kalp çarpıntısı
 Ellerde terleme,
 Nefes darlığı
 Titreme
 Huzursuzluk
 İç çekme
 Sabırsızlık, huzursuzluk,
 Sürekli yorgunluk hissi, konsantre olmakta ve uykuya dalmakta güçlük


PANİK BOZUKLUK

Hiç bir uyaran yokken, kendiliğinden ve ani bir şekilde ortaya çıkan panik atakların yaşandığı bir kaygı bozukluğudur.

Semptomları;
 Nefes almada güçlük
 Düzensiz kalp atışları
 Göğüs ağrısı
 Boğulma hissi
 Mide bulantısı
 Baş dönmesi
 Terleme
 Titreme
 Korkunç bir şey olacakmış hissi






FOBİK BOZUKLUKLAR

Agorafobi

Kişinin panik atağa sebep olacağını düşündüğü mekan ve durumlardan kaçınma durumudur. Bu kişiler bir topluluk içine girmekte zorlanır ve bir çok hasta evden çıkmakta zorluk çeker.

Özgül Fobiler
Belirli bir nesne ya da durumdan duyulan aşırı korku durumudur. Kişiler uyaranla karşılaştığı anlarda birden anksiyete tepkisi gösterir. Kişi korkunun aşırı ya da anlamsız olduğunu bilir fakat bu fobik uyaranla karşılaşınca kaçınma davranışı gösterir. Bu kaçınma davranışı ve duyulan anksiyete bireylerin günlük işlevselliğini olumsuz yönde etkilemektedir.

Sosyal Fobi
Kişinin sosyal ortamlarda yaşadığı kaygı durumudur. Bu kaygı bozukluğuna sahip kişiler; özellikle kalabalık ve yabancı ortamlarda bir eylem gerçekleştirdiğinde rezil olma, aşağılanma, küçük düşme korkularını yaşar. Bu korkuya maruz kaldığı durumlarda anksiyete belirtileri (terleme, kızarma...) ortaya çıkar. Bu korkuların aşırı ve anlamasız olduğunu bilir ama yine de kaçınma davranışı gerçekleştirir.

OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK
Obsesif kompulsif bozukluk, bireylerde anksiyete yaratan ve işlevselliği olumsuz yönde etkileyen tekrarlayıcı özellikli obsesyon ve/veya kompulsyonlar bütünüdür.
Kişinin bilincine istem dışı giren, kişide anksiyete ve sıkıntı yaratan düşünce, görüntü ve dürtüler obsesyon olarak adlandırılır. Kompulsyonlar ise, kişinin obsesyonlardan kurtulmak için ya da kendini yapmaya zorunlu hissettiği için ortaya çıkardığı, istem dışı ritüel haline gelmiş davranışlardır. Örneğin;

STRES BOZUKLUKLARI
Kişilerin yaşamış olduğu stres yaratan,travmatik olayın düşlerde tekrar tekrar yaşanması ve sürekli korku ve anksiyete yaşama halidir. Bu duruma yol açabilecek travmalar, savaş, doğal afetler, ciddi kazalar, tecavüz gibi olayların yaşanmasıdır.
Semptomları;
 Aşırı irkilme
 Uyarılmışlık durumu
 Uykuya dalmakta güçlük
 Konsantre olamama
 Travmayı hatırlatan olaylardan ya da durumlardan kaçınma
 Sürekli tetikte olma hali
 Travmatik olayı çağrıştıran her şeyden kaçma ( karşılaşırsa yoğun anksiyete yaşar.)
 İnsanlardan uzaklaşma ve işlevselliğin bozulması

PSİKOLOG TURAN DİNÇ
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Turan DİNÇ'in Yazıları
► Anksiyete Bozuklukları Psk.Burak KARAKURT
► Anksiyete Bozuklukları Psk.Abdullah ALPASLAN
► Anksiyete Bozuklukları Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
► Anksiyete Bozuklukları Psk.Murat BİLİM
► Anksiyete Bozuklukları Nedir Psk.Merve ÖZGÜVEN
► Anksiyete - Kaygı Bozuklukları Psk.Aysel ÜLGÜNER
► Anksiyete (Kaygı) Bozuklukları ve Psikoterapi Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Anksiyete Bozuklukları' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Yeme Bozuklukları Mart 2018
◊ Kişilik Bozuklukları Mart 2018
◊ Sorun Bende mi? Mart 2018
◊ Bireysel Terapi Mart 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:03
Top