2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İlişkilerde “biz” Olmak Yerine “sen” ya da “ben” Olma Sendromu
YAZI #4693 © Yazan Uzm.Psk.Zeynep KAYA | Yayın Nisan 2018
Büyük umutlarla başlayan ilişkiler vardır. Birde bu ilişkilerin hazin sonu. Bazen ilişkinin içinde nefessiz kaldığımızı düşünürüz. Boğulma hissi can havliyle ilişkiden kaçmaya, onu bırakmak için bahaneler aramaya iter bizleri. Peki ne oluyor da ilişkileri bu denli tüketebiliyoruz.
İlişkilerde sık yapılan hatalar arasında partneri ya istediğimiz hale dönüştürme çabası ya da kendi “ben” inden uzaklaşarak “o” olma çabası yer almaktadır. Bizi bunu yapmaya sürükleyen ise, doğru ilişki hakkındaki yanlış algılarımızdır. Sevmek, kendi ihtiyaçlarını hiçe sayarak karşısındaki insana teslim olmak demek değildir.
İlişkide bu durum kronikleştikçe bireyler kısır bir döngüye girer. Bir süre sonra kendine yabancılaşmaya başlayan kişi mutsuzluk, umutsuzluk duygularının esiri olmaya başlar. İlişkiye bakış açınız ilişkinizin kalitesini belirler. Çift olarak kalabilmek özen ve özveri ister. Değişim ve yenilenmek ister. Kendini yeniden bulmak, gerçekleştirmek ister. Eğer bunlar için alanlar yaratamıyorsanız, mevcut durumun içinde hareketsiz kalırsınız.
Partneriniz ile ortak zevklerinizin olması önemlidir. Güzel bir “an” ı paylaşmak güzel bir an için fırsatlar yaratmak ilişkiyi besleyen ana kaynaklardan biridir. Fakat her şeyi birlikte yapmak zorunda değiliz. Bireysel olarak yaptığınız aktiviteler ilişkide sağlıklı mesafeyi destekler. Aşk, özgürlüğün çocuğudur. Eğer sonrasında yakınlığın olası olduğunu bilirsek, tek başına kalmak “ben” olmak korkutucu değildir.
Mesafeler her zaman kopmayı, ayrılmayı temsil etmez. Bazen nefes almayı, kendini eleştirmek için zaman yaratmayı, olaylara uzaktan bakmayı, doğru tartışma için uygun zemin oluşturmayı sağlar.
Bazen de partnerimizi dönüşüme zorlarız. Önce ona aşık oluruz. Bütünüyle kabul ederiz. Sonra yavaş yavaş değiştirmeye çalışır dirençle karşılaştığımızda suçlarız. Sağlıklı bir ilişki iki insanında içinde mutluluk ve keyif aldığı ilişkidir. Bunun için kişiler fedakârlık yapmak, değişim için gönüllü olmalıdır. Fakat bu değişim sınırsız değildir. “ben” den uzaklaşmak bazen ilişkiyi bitiren faktör olmaktadır.
Sağlıklı bir ilişki içinde kendiniz olmaktan, kendi zevklerinizden vazgeçmek zorunda değilsiniz yine de “BİZ” olabilirisiniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zeynep KAYA Fotoğraf
Uzm.Psk.Zeynep KAYA
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Zeynep KAYA'nın Makaleleri
► Mükemmel Anne Olmak Yerine Doğal Anne Olun! Psk.Zehra AKPINAR YENİDÜNYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İlişkilerde “biz” Olmak Yerine “sen” ya da “ben” Olma Sendromu' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İdeal İlişki Kasım 2018
► Emdr Nedir Temmuz 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:32
Top