2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Otizmli Olmak..Temple Grandin
YAZI #4707 © Yazan Psk.Aynur İLHAN | Yayın Nisan 2018
Bir otizimlinin dünyasından;
Sesler… "Kulaklarım sanki mikrofon gibi, sesleri alıyor ve yükseltiyor. Bu durumda iki seçeneğim var; ya kulaklarım açık olacak ve ses fırtınasına maruz kalacağım ya da kulaklarımı kapatacağım. Annem benim bazen sağırmışım gibi davrandığımı söylerdi."

Dokunmak.."Biri beni kucaklamaya kalkarsa kaçardım çünkü tsunami dalgasında boğulacak gibi hissederdim. Aslında beni kucaklasınlar istiyordum ama biri beni kucaklarsa da sinir sistemim buna dayanamıyordu."

Resim.."Kelimelerle düşünmek bana yabancı bir şey, tamamen resimlerle düşünüyorum. Zihnimdeki videoya farklı kasetler takmak gibi bir şey bu. Ben herkesin böyle düşündüğünü zannederdim."

Iletisim.."Çığlık atardım sürekli çünkü iletişim kurabildiğim tek yol buydu. Yetişkinler doğrudan bana bir şey söylediğinde söyledikleri her şeyi anlıyordum. Kendi aralarında konuştuklarında sanki anlamsız sesler çıkarıyorlar gibi hiç bir şey anlamıyordum.
Söylemek istediğim şeyi zihnimde biliyordum ama söyleyemiyordum."

Kendi iç dünyasını böyle ifade etmiş. Ve ilk defa insanlar otizimli birinin neler yaşadığına dair bir otizimlinin kendisinden bilgi edinmişlerdir. Otizmli bireyler hayata çok aktif bir şekilde katılabilirler. Bu sebeple onlardan umudunuzu kesmeyin, çünkü eğitim bir otizmliyi tamemen değiştirebilir. Zamanınızı ve sabrınızı istiyorlar sadece.

1950 li yıllarda rehabilitasyon eğitimi ve annesinin çabaları sayesinde ilk otizimli bilim kadını olan TEMPLE GRANDİN’in hikayesi bütün otizmlilere ışık olsun. .
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aynur İLHAN Fotoğraf
Psk.Aynur İLHAN
İstanbul
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Aynur İLHAN'ın Makale ve Yazıları
► Otizmli Çocukların Eğitim Hakkı Pınar KAYA DÖŞLÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Otizmli Olmak..Temple Grandin' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Panik Atak Nedir? Temmuz 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:40
Top