2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aşırı Kontrol Dürtüsü
YAZI #4710 © Yazan Psk.Aynur İLHAN | Yayın Nisan 2018
Bazı insanların kendisini, çevresindekileri ve hatta olayları sürekli kontrol etme istek ve alışkanlığı vardır. Her şeye müdahale ederek, başkalarına neyi nasıl yapacaklarını, olması gerekenin ne olduğunu yineleyerek söyleyip dururlar. İnsanları ve olayları kontrol etme, istek ve çabaları onların aslında ne kadar sert ve değişmez kuralları olduğunu gösterir. Sert kurallarının varlığı esneklikten uzak ve değişime karşı ne kadar hassas olduklarının bir göstergesidir. Esneklikten uzak olmak ve değişime karşı hassasiyet demek; bu kuralları yok etmeye yönelik herhangi bir tehdit karşında normalin üstünde tepki vermek ve sonuç olarak acı veren kırılmalar yaşamak demektir.

İçinizde birçok şeyi sürekli kontrol etme dürtüsü varsa kontrol edebileceğiniz şeylerle, edemeyeceklerinizin çok iyi ayırt etmeniz hayatı çok kolaylaştıracaktır.

Örneğin; başkalarının isteklerini denetleyip ve düşüncelerine müdahalede bulunamazsınız ama kendi düşünce ve isteklerinizi kontrol edebilirsiniz. Başınıza gelebilecek deprem, sel ya da kazalara müdahalede bulunamazsınız. Ancak bunlar için önlemlerinizi alabilirsiniz.

Neden her şeyi kontrol etmek istiyorum?

- Kendini güvende hissetme isteği duyuyor olabilirsin.

- Gelecekle ilgili kaygılarını yönetmek istiyor olabilirsin

- Engel ve hatalara karşı hassasiyetin olabilir.. Yani mükemmeliyetçilik

- Her işi en doğru şekilde kendin yaptığına inanıyor olabilirsin.

Neler Yapılabilir?

Bir gün hayatta birçok şeye müdahale edemediğinizi fark etmeye başlarsınız. Bunu fark etmeye başladığınız anda daha çok müdahale etmeye çalışırsanız her şey daha çıkmaz bir hal alabilir ve bu durumdan en çok zararı siz görebilirsiniz.

En sonunda tamamen kontrolü kaybedebilirsiniz..

Aslında yapmanız gereken şey; sert değişmez kuralları yumuşatmak, esnek olmaya çalışarak hayatın akışına teslim olmaktır.

Çünkü hayatta yapmak isteğiniz her işte karşınıza aşamayacağınız büyüklükte engeller çıkabilir. Bu kadar büyük ve aşılması zor olan engelleri yok saymak ya da direnip ısrarla değiştirmeye çalışmak, yorularak zaman kaybetmeye sebep olacaktır. Belki bu engelden ötürü bu işten vazgeçmeniz sizin için daha iyi olabilir. Bu engel sizi kötü bir şeyden korumak için orda olabilir, sizin gücünüzü arttırmak için orada olabilir, size bir şeyler öğretmek için orada olabilir. Ama siz sürekli bu engele müdahale etmeye çalışırsanız bunların hiçbirini göremezsiniz. O engelin size anlatmak istediği daha önemli bir şeyler mutlaka vardır. Daha rahat, esnek ve farkındalıklı olursanız hayatta karşılaştığınız her engelin size öğreteceği bir şey olacaktır. Rahat ve esnek olup hayatın akışına kendinizi teslim edemezseniz sürekli aynı engele takılıp durursunuz.

Sonuç olarak,eğitimin için daha çok çalışabilirsin, işinde başarılı olmak için farklı yöntemler üretebilirsin, para kazanmak için birden fazla işte çalışabilirsin.
Ne kadar emek verirsen o kadar karşılık olabileceğin şeylerdir bunlar.
Ama bazı durumlar varki emeğin ölçüsünde karşılık alamaz, elde edemez, değiştiremezsin.

Insanların seni sevmesini, ilgi göstermesini, iyi davranmasını sağlayamaz ya da hayal kırıklığına uğratmasını engelleyemezsin mesela.
Neyi değiştirip neyi değiştiremeyeceğini iyi ayırt etmeli insan.
Emeği ve zamanı israf etmemeli.
Zamanını neye harcadığın nasıl biri olduğunu gösterir. Değistirebileceklerine zaman ayır, yani gerçekçi ol!

Değişim zor ve sancılı bir süreçtir. Bu süreci destek alarak daha rahat atlatabilirsiniz.

Psikolog Aynur ilhan
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aynur İLHAN Fotoğraf
Psk.Aynur İLHAN
İstanbul
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Aynur İLHAN'ın Makale ve Yazıları
► Aşırı Uyarılma Psk.Tuğba DEMİRÖZ
► Aşırı Yeme İsteği Psk.Gülcem YILDIRIM
► Aşırı Koruyucu Ebeveyn Psk.Hümeyra ERGÜL
► Fobiler - Aşırı Korkular Psk.Gözde ÖZÇİÇEK KALA
► Aşırı Yemek Yeme Nedir? Abdullah ÖZER
► Aşırı İdealize Edilmiş Benlikler Psk.Fatma ÇAKIR ÇALIŞKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Aşırı Kontrol Dürtüsü' başlığıyla benzeşen toplam 61 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Panik Atak Nedir? Temmuz 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:56
Top