2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlik Dönemi ve Yaşanan Çatışmalar
YAZI #4755 © Yazan Uzm.Psk.Özgür BAYDEN AYDIN | Yayın Nisan 2018
Ergenlik dönemi ruhsal, fiziksel ve duygusal bir çok değişimin gerçekleştiği; çocukluk dönemi ile yetişkinlik dönemi arasında gerçekleşen karmaşık bir süreçtir. Bu süreç ergin olma yolundaki birey için çok yorucu olmakla birlikte ebeveynlerinde iletişim ve ilişki kurmakta yıprandıkları bir dönemdir. Ergenlik dönemi genelde 13 ile 22 yaslari arasinda gerçekleşse de cinseyet ve bireysel değişkenler başlangıç ve bitiş yaşlarında farklılık gösterebilir.

Ergenlik döneminde bireyler fiziksel ve hormonal açıdan bir çok değişim yaşarlar. Bedenleri değişmeye ve olgunlaşmaya başlarken, sesleri kalınlaşır ve bunu bir çok değişim takip eder. Bu fiziksel ve hormonal değişim yoğun duygusal iniş çıkışlara neden olur. Yani bir çok duygularını uç noktada yaşarlar; öfkeyi, acıyı, aşkı, neşeyi, mutluluğu, nefreti, huzuru vb. Zihin artık bir çok şeye yoğunlaşmak zorundadır; sosyal ilişkilerde denge kurma çabası, karşı cinse beğenilme isteği, entellektüel olarak ilgi alanlarinin oluşması-güçlenmesi, aile içerisindeki dengenin yenilenmesi ve buna bağlı yaşanan çatışmalar. Bütün bunlar ergin olma yolundaki birey için çok karmaşık bir hal alır ve ders başarısı ve odaklanma sürecini olumsuz yönde etkileyebilir.

Algının uzun vadede meşgul olduğu bir diğer dinamik ise değerlerin, doğru-yanlışların ve iyi-kötülerin tekrar şekkilleniyor olmasıdır. Bu süreç ergenlik dönemindeki bireyin ebeveynlerinden ögrendiklerine deneyimlerinide dahil ederek karakterinin şekillenmeye başladığı bir dönemdir. Bazen ebeveynlerinin gerçeği ile çatışan doğru ve değerleri nedeni ile çatışmalar yoğun yaşanabilir. Bu çatışmaya bir de ebeveynler ile ergin olma sürecinde olan birey arasındaki ilişkinin tekrar düzenlenme sürecindeki çatışmaların eklenmesi muhtemeldir. Ergenlik dönemindeki birey ebeveynlerinin oluşturdukları çocukluk sınırlarını esnetmeye ve kaldırmaya çalıştıkça ebeveynler panik ve tedirginlikle o sınırları korumak için baskıcı ve tehditkar bir şekilde direnirler. Bu durumunda güç mücadelesine dönüşmesi çoğunlukla kaçınılmazdır. Bir de sosyal ilişkilerin daha ön planda olması, aidiyet hissiyatına duyulan yoğun ihtiyaç, karşı cins ile duygusal temaslarda yaşanan karmaşalar da işin içerisine girdiğinde ebeveynler genelde çocuklarının kendilerinden çok uzaklaştığından ve çoğunlukla evdeyken odasında zaman geçirdiklerinden yakınırlar. Ergenlik dönemi riskli davranış ve ilişkilerin oluşabileceği bir dönem olması ile de aile panik ve tedirginlik içerisinde çocuklarına yaklaşır. Bu yaklaşım ise çocuklarını daha fazla uzaklaşmasına neden olur.

Ebeveynler çocuklarının da bu süreci yönetmekte zorluk çektiklerini unutmamalı ve iletişim-ilişkilerini bir güç mücadelesine dönüştürmemeye dikkat etmelidir. Ergin olma yolundaki bir bireyi çocukluk döemi ebeveyn tutumları içrisinde tutma çabası onun anlaşılması için ihtiyaç duyduğunuz enerji ve motivasyonu da tüketir. Unutmamalı ki çocuklarınızın gelişim süreçlerine göre ebeveyn tutumlarınız ve yaklaşımarınız da değişmeli ve dönüşmelidir. Bir diğer önemli nokta ise ergenlik döneminde riskli davranış ve alışkanlıkların da gündemde olabileceğin göz ardı edilmemesidir. Bu nedenle yönetilmesi zorlaşan durumlarda ileride daha büyük sorunların oluşmamasi adına uzman desteğine baş vurulmalıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Özgür BAYDEN AYDIN'ın Yazıları
► Ergenlik Dönemi ve Yaşanan Sorunlar Psk.Seval HACIM KILIÇ
► Ergenlik Dönemi ve Yaşanan Sorunlar Psk.Bahattin GÖKTAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ergenlik Dönemi ve Yaşanan Çatışmalar' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Yas Süreci Eylül 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:18
Top