2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Depresonu Yenmek Onu Tanımaktan Geçer
YAZI #4757 © Yazan Uzm.Psk.Burak BİLGE | Yayın Mayıs 2018
Depresyon
Herkezin kendini zaman zaman mutsuz,çökkün hissettiği zamanlar olmaktadır.Depresyon ise bundan çok daha fazlasıdır yani günlerde geçmeyen üzüntü,mutsuzluk,ilgi kaygı,zevk alamama durumuna bağlı olarak kişinin hayat kalitesinin bozulmasıdır.günlük hayat rutinlerini yeri getirmekte zorlanma hatta yapamama fiziksel ağrılara da neden olabilen son çeyrek yüzyılın en önemli ve toplumda görülme olasılığı gün geçtikçe artan bir psikolojik rahatsızlıktır.
Ancak son dönemdedi bütüncül tedavi yöntemleriyle (farmoterapi,bireysel psikoterapi,grup terapisi) iyileştirilebilmektedir.

Major depresyon ve depresif bozukluklar dünyada en çok görülen psikolojik rahatsızlıkların başında gelmektedir.


Depresyon karakteristik özelliği itibariyle kişiden kişiye seyri,bulgularu,iyileşme süresi bakımında farklılıklar göstermektedir.ancak genel olarak görülen bulgularını sıralayacak olursak
- Uzun süreli üzüntü ve boşluk hissi
- Suçluluk ve değersizlik duyguları
- Öfke ve sinirlilik
- Huzursuzluk
- Konstrasyon zorluğu
- Yorgunluk
- Uyku kalitesinin bozulması(az uyuma ve yataktan kalmakta isteksizlik)
- İştahda değişiklik( az yeme ,aşırı yeme)
- Kronik Ağrı(baş ağrısı ,mide ağrsı)
- Zevk kaybı
- Sosyal içe çekilme(aileden,arkaaş çevresinden uzaklaşma)
- Ölüm,intihar düşünceleri
Depresyon,genetik,biyolojik,psikolojik,sosyal ve çevresel faktörlerin birleşiminden kaynaklandığını yapılan klinik çalışmalar göstermektedir.Hayatta büyük yaşamsal değişiklikler,travmatik deneyimler,stres depresyon ataklarının yaşanmasına kendini tekrar etmesine neden olmaktadır.

Depresyonun Tedavisi
Depresyon zayıflık göstergesi olmamakla birlikte profesyonel tedavi gerektiren psikolojik bir rahatsızlıktır.
Antidepresan ilaçlar major depresyon belirtilerini azaltmakta oldukça etkilidir.
Psikoterapi aynı zamanda tek basına yada ilaçlarla birlikte etkin bir tedavidir.Yapılan kontrollü çalışmalar;psikoterapi alan danışanların yaşadıkları semptomlarının şiddetin kaybolmasını sağladığını göstermektedir.
Depresyon tanısı olan yada son zamanda yukarıda ki belirtilerinin hafif ve orta düzeyde kendinde olduğunu düşünen kişilerin psikoterapi almaları hayat kalitelerini artırmada çok önemli bir yer tutmaktadır.
Depresyonda Psikoterapiye neden ihtiyaç duyarız
Depresyona neden olan olabilecek olumsuz hayat deneyimlerini tespit etmek ve bunla ilgili sağlıklı duyguları,düşünceleri ve kişinin durumla ilgili beslediği olumsuz,çarpıtılmış inançları değiştirmek
Gelecekle ilgili gerçekçi hedefler belirleme ve bu hedeflere giderken çıkabilecek engeller konusunda desteklemek
Gelcekte tekrar edebilecek olumsuz deneyimler karşısında atakları seanslarda tanımlamak ve onları çalışmak
Danışanların hayatlarını sağlıklı şekilde tekrardan düzenlemeleri hakkında desteklemektedir.Depresyonda tek bir doğru yaklaşım yoktur.
Bilişsel Davranışçı Terapi,EMDR,Psikodrama,Şema Terapisi depresyon karşısında etkili terapi teknikleridir.Ancak psikolojik rahatsızlıkların tamamında kabul edildiği üzere danışanın özelliklerine bağlı danışana ‘Özel’terapi tekniği terapistiyle işbirliği eşliğinde uygulanmalıdır.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burak BİLGE Fotoğraf
Uzm.Psk.Burak BİLGE
Denizli
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Burak BİLGE'nin Makale ve Yazıları
► Ataleti Yenmek Psk.Dnş.İsa Ozan GÜN
► Sınav Kaygısını Yenmek Psk.Büşra GÜNEŞ
► Depresyon Nasıl Geçer? Psk.Mustafa GÖDEŞ
► Okul Fobisi Nasıl Geçer? Psk.Dnş.Kenan DEMİRKAPI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Depresonu Yenmek Onu Tanımaktan Geçer' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:31
Top