2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Akupunktur ile Alerjik Rinit ve Astım Tedavisi
YAZI #4758 © Yazan Dr.Ebru EGEMEN UYSAL | Yayın Mayıs 2018
Alerjik Rinit, burun iç kısmını döşeyen ve mukoza adı verilen dokunun iltihabi reaksiyonu. Alerjik nezle sık görülen bir hastalıktır. Toplumun ortalama %10 ‘unda alerjik nezle vardır. Bu oran diğer alerjik hastalıklarda olduğu gibi her geçen yıl artmaktadır.
Alerjik ya da değil, nezle her yönüyle önemli hastalıktır.

1. Alerjik nezle belirtileri (burun akıntısı, hapşırma, burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı, koku almada azalma, gözlerde kızarma ve sulanma) günlük yaşamı olumsuz etkiler.

2. Yorgunluk, algılama güçlüğü, uyku bozukluğu gibi dolaylı alerjik nezle belirtileri de günlük yaşamı olumsuz etkiler.

3. Tedavi masrafları de önemlidir. Doğru tanı konulmayan hastalarda tekrarlayan ve gereksiz antibiyotik tedavileri maliyeti artırmaktadır.

4. Birlikte bulunabilen hastalıklar (sinüzit, orta kulak iltihabı, polipler ve astım) alerjik nezlenin önemini artırmaktadır. Özellikle astım ve alerjik nezle birlikteliği en fazla önemsenmesi gereken durumdur.

ASTIM BELİRTİLERİ NASIL OLUŞUR ?


Astım hava yollarının hastalığıdır. Astımda hava yollarının mukoza ve alt mukoza tabakalarında iltihap vardır.Hava yolları her türlü uyarana karşı (alerji yapan maddeler, enfeksiyonlar, iyi ve kötü kokular, sigara dumanı) hassas hale gelir.Uyaranlar hava yollarını saran kasların kasılmasına, salgı bezlerinin aşırı salgı yapmasına ve sonuçta da hava yollarının daralmasına neden olur. Bu olaylar sonucunda astımın klinik belirtileri ortaya çıkar.
ASTIM BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Astım nedeniyle daralmış olan hava yollarından geçen hava miktarı azalacaktır. Yani akciğerlere yetersiz hava gidecek ve hasta nefes darlığı hissedecektir.Daralmış hava yollarından güçlükle geçen hava hışırtıya ve hırıltılı solunuma neden olacaktır. Hava yolları sadece kasların kasılmasıyla daralmaz. Aynı zamanda salgı bezlerinin de salgısı artmıştır ve bunlar da hava yollarını tıkamaktadır. Bu da öksürük ve balgam çıkarma şikayetlerine neden olacaktır.Yandaki resimlerde, salgısı artmış ve daralmış bir hava yolunun gerçek ve şematik görünümleri yer almaktadır.
AKUPUNKTUR İLE ALERJİK NEZLE VE ASTIM TEDAVİSİ

Öncelikle hastanın alerji yapan uyaranlarla temasın kesilmesi: Hastanın ilk aşamada hangi maddeye karşı alerjisi varsa o maddeden nasıl kaçınacağını öğrenmesi ve önlemleri alması gerekir. Tedavinin etkili olabilmesi için en önemli kural budur.

(WHO)-Dünya Sağlık Örgütünün yayınladığı raporlara göre akupunkturla tedavi edilebilen hastalıklar grubunda alerjik nezle ve alerjik astım yer almaktadır.

Akupunktur vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek hasta üst solunum yolu enfeksiyonlara daha nadir yakalanmaktadır. Daha az enfeksiyon daha az astım krizi demektir. Akupunktur vücudumuzda bulunan ödem çözücü maddeleri harekete geçirerek hastanın şikayetlerini hafifletebilir.

Akupunktur vücudumuzda bulunan sakinleştirici maddeleri harekete geçirerek kişiye huzur verir ve rahatlama sağlar.

Alerji reaksiyonlarını oluşturan salgıların akupunktur tedavisiyle azalabileceği araştırmalarda tespit edilmiştir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebru EGEMEN UYSAL Fotoğraf
Dr.Ebru EGEMEN UYSAL
İstanbul
Doktor "Akupunktur"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Ebru EGEMEN UYSAL'ın Makaleleri
► Alerjik Rinit’te Rhinoligt Tedavisi Op.Dr.Mert BİLGİLİ
► Astım Hastalığının Akupunktur ile Tedavisi Dr.Cemalettin EKMEKCİOĞLU
► Alerjik Hastalıklarda Akupunktur Tedavisi Dr.Cemalettin EKMEKCİOĞLU
► Alerjik Rinit-2014 Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Alerjik Rinit (Saman Nezlesi) Prof.Dr.Murat Cem MİMAN
► Alerjik Rinit (Saman Nezlesi) Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Akupunktur ile Alerjik Rinit ve Astım Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Akupunktur ile Zayıflama Eylül 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:33
Top